Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Stroboskop TSM (elektrolityczne zamiast ceramiczne)

bartek3579 10 Apr 2007 11:44 1439 10
  • Helpful post
    michal.rogaczewski
    Level 28  
    możesz je zamienić ale musisz sie liczyć z tym że mogą sie nagrzewać i w końcu wybuchnąć (rzadko) szczególnie w tym stroboskopie a moc jest podana - 40dżuli
  • Helpful post
    Cinek_as
    Level 21  
    ifk120 to nie jest typowa lampa stroboskopowa :( pamietaj ze jak dasz za duże kondensatory to zbyt długo będzie gromadzić się w nich energia i błyski będa z mniejszą częstotliwościa!
    bartek3579
    Level 17  
    To ja wiem ze przy takich kondensatorach jest taka moc (40 J), ale nie wiem ile moze wytrzymac lampa przy ciaglej pracy. I jak obliczyc sile blysku? nie chcial bym testowac bo pewnie za dozo lamp bym spalil ktore nie sa takie tanie.
  • Helpful post
    Cinek_as
    Level 21  
    Kolego powiem tak:
    Mam stroboskop J-23 z którego jestem bardzo zadowolony, ifk na początku ledwo dawał efekt w dużym pokoju, byłem "organizatorem" imprez w gimnazjum i przy pierwszej dyskotece kazdy śmiał się ze stroboskopu który nie dawał efektu, przyszedł czas na kolejną dyskotekę, wymieniłem w nim rezystory które miały większą moc, oraz kondensatory z 10µF na 100µF/350V oczywiście zakres regulacji zmniejszył się ale ludzią po 5 minutach wysiadały oczy. Z ifk120 można wyciągnąć dużo lecz jest to krótko trafałe.
    A teraz dokładnie nie pamiętam ale przeczytałem gdzieś ze ifk120 ma zywotnośc 1mln albo 1mld błysków! Ale zaznaczam że dokładnie nie pamiętam!
  • Helpful post
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    Aby uzyskać energię 40J potrzeba do tego czterech kondensatorów 200µF 350V, dlatego palnik zdechnie, gdyby błyskał z częstotliwością kilku herców przy tak dużej energii zgromadzonej w kondensatorach. Tak więc energia błysku stroboskopu ze schematu jest znacznie mniejsza i wynosi 200mJ przy kondensatorach o łącznej pojemności 4µF.

Teoretyczna trwałość palnika IFK120 wynosi ok. 100.000 błysków.

Do tego stroboskopu nadają się doskonale kondensatory od lamp ulicznych Miflex MKSP 025, nie grzeją się i nie wybuchają.
    bartek3579
    Level 17  
    Czyli w koncu jaka moge dac pojemnosc zeby nie latac co 5 min do sklepu po nowa lampe i zeby sila blysku byla dosc zadowalajaca bo przy takich kondensatorach to miernie swieci i wstyd wlaczac go.
  • Helpful post
    Cinek_as
    Level 21  
    naprawdę jest trudno poweidzieć! Takie rzeczy dobierasz doświadczalnie i metodą prób i błedów, zacznij od 50µF i "jedz" w góre :)
    kosmi
    Level 16  
    Czytałem na innym forum, że IFK120 wytrzyma błysk o natężeniu 120J, a jeśli chodzi o stroboskop(bo jak ktoś wcześniej napisał nie jest to lampa do takich celów) to nie należy przekraczać 12W mocy, czyli 120J co 10 sekund.
    W zasilaniu masz podwajacz napięcia, daje to ok 600V na pojemności wypadkowej 1µF.
    Tu kłania się fizyka: E=½CU²
    o ile dobrze policzyłem - w tym układzie wyładowanie ma ok 0,18J
    jeżeli chcesz mieć częstość błysków 10/s przy maksymalnej mocy, to każdy błysk może mieć energię 1,2J, co za tym idzie kondensator ma mieć 6,7µF, ponieważ są dwa szeregowo każdy po 13,3µF. Widziałem gdzieś schemat gdzie było po 4x3,3µF na "dodatnią i ujemną stronę".
    Ja zastosowałem kondensator ze sterego telewizora lampowego. Jest to scalony elektrolit 100+100+47+22 µF, gdzie 100µF jest jako kondensator filtrujący, a 22µF zasila lampę, z tym że napięcie jest pojedyńcze ok 300V.
    Kondensator mało się grzeje, a lampa błyska ostro, nawet w dzień.

wcześniej stosowałem elektrolity "zwykłe" to też się grzały, najlepiej wymontować coś z zasilacza impulsowego.

Tak swoją drogą, ciekaw jestem kto i jak obliczył te 40J

moje pytanie: jak podłączyć dwie lampy w jeden układ?
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    kosmi wrote:
    Moje pytanie: jak podłączyć dwie lampy w jeden układ?

Połącz palniki szeregowo i podłącz do kondensatora (ów) na napięcie ok. 600V. Transformator zapłonowy pozostaje wspólny.
    elektro_devil
    Level 1  
    ciekawe, ciekawe...a czy ma ktos może płytke drukową??
    pozdrawiam :)