logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stroboskop TSM (elektrolityczne zamiast ceramiczne)

bartek3579 10 Kwi 2007 11:44 1553 10
REKLAMA
  • #1 3772126
    bartek3579
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Mam takie pytanie czy zamiast kondesatorow ceramichnych do gromadzenia energi na wyladowanie mozna uzyc kondensatorow elektrolitycznych? Jak obliczyc sile blysku? I jaka moze wytrzymac lampa IFK120 przy ciaglej pracy?
    Schemat stoboskopu:
    http://www.elektroda.net/wizualne/samstrob/schematy%20luzem/Stroboskop%2002.jpg
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 3772430
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    możesz je zamienić ale musisz sie liczyć z tym że mogą sie nagrzewać i w końcu wybuchnąć (rzadko) szczególnie w tym stroboskopie a moc jest podana - 40dżuli
  • Pomocny post
    #3 3772493
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    ifk120 to nie jest typowa lampa stroboskopowa :( pamietaj ze jak dasz za duże kondensatory to zbyt długo będzie gromadzić się w nich energia i błyski będa z mniejszą częstotliwościa!
  • REKLAMA
  • #4 3773883
    bartek3579
    Poziom 17  
    To ja wiem ze przy takich kondensatorach jest taka moc (40 J), ale nie wiem ile moze wytrzymac lampa przy ciaglej pracy. I jak obliczyc sile blysku? nie chcial bym testowac bo pewnie za dozo lamp bym spalil ktore nie sa takie tanie.
  • Pomocny post
    #5 3774675
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Kolego powiem tak:
    Mam stroboskop J-23 z którego jestem bardzo zadowolony, ifk na początku ledwo dawał efekt w dużym pokoju, byłem "organizatorem" imprez w gimnazjum i przy pierwszej dyskotece kazdy śmiał się ze stroboskopu który nie dawał efektu, przyszedł czas na kolejną dyskotekę, wymieniłem w nim rezystory które miały większą moc, oraz kondensatory z 10µF na 100µF/350V oczywiście zakres regulacji zmniejszył się ale ludzią po 5 minutach wysiadały oczy. Z ifk120 można wyciągnąć dużo lecz jest to krótko trafałe.
    A teraz dokładnie nie pamiętam ale przeczytałem gdzieś ze ifk120 ma zywotnośc 1mln albo 1mld błysków! Ale zaznaczam że dokładnie nie pamiętam!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 3774870
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Aby uzyskać energię 40J potrzeba do tego czterech kondensatorów 200µF 350V, dlatego palnik zdechnie, gdyby błyskał z częstotliwością kilku herców przy tak dużej energii zgromadzonej w kondensatorach. Tak więc energia błysku stroboskopu ze schematu jest znacznie mniejsza i wynosi 200mJ przy kondensatorach o łącznej pojemności 4µF.

Teoretyczna trwałość palnika IFK120 wynosi ok. 100.000 błysków.

Do tego stroboskopu nadają się doskonale kondensatory od lamp ulicznych Miflex MKSP 025, nie grzeją się i nie wybuchają.
  • #7 3777377
    bartek3579
    Poziom 17  
    Czyli w koncu jaka moge dac pojemnosc zeby nie latac co 5 min do sklepu po nowa lampe i zeby sila blysku byla dosc zadowalajaca bo przy takich kondensatorach to miernie swieci i wstyd wlaczac go.
  • Pomocny post
    #8 3777517
    Cinek_as
    Poziom 21  
    naprawdę jest trudno poweidzieć! Takie rzeczy dobierasz doświadczalnie i metodą prób i błedów, zacznij od 50µF i "jedz" w góre :)
  • REKLAMA
  • #9 3842234
    kosmi
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Czytałem na innym forum, że IFK120 wytrzyma błysk o natężeniu 120J, a jeśli chodzi o stroboskop(bo jak ktoś wcześniej napisał nie jest to lampa do takich celów) to nie należy przekraczać 12W mocy, czyli 120J co 10 sekund.
    W zasilaniu masz podwajacz napięcia, daje to ok 600V na pojemności wypadkowej 1µF.
    Tu kłania się fizyka: E=½CU²
    o ile dobrze policzyłem - w tym układzie wyładowanie ma ok 0,18J
    jeżeli chcesz mieć częstość błysków 10/s przy maksymalnej mocy, to każdy błysk może mieć energię 1,2J, co za tym idzie kondensator ma mieć 6,7µF, ponieważ są dwa szeregowo każdy po 13,3µF. Widziałem gdzieś schemat gdzie było po 4x3,3µF na "dodatnią i ujemną stronę".
    Ja zastosowałem kondensator ze sterego telewizora lampowego. Jest to scalony elektrolit 100+100+47+22 µF, gdzie 100µF jest jako kondensator filtrujący, a 22µF zasila lampę, z tym że napięcie jest pojedyńcze ok 300V.
    Kondensator mało się grzeje, a lampa błyska ostro, nawet w dzień.

wcześniej stosowałem elektrolity "zwykłe" to też się grzały, najlepiej wymontować coś z zasilacza impulsowego.

Tak swoją drogą, ciekaw jestem kto i jak obliczył te 40J

moje pytanie: jak podłączyć dwie lampy w jeden układ?
  • #10 3842499
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    kosmi napisał:
    Moje pytanie: jak podłączyć dwie lampy w jeden układ?

Połącz palniki szeregowo i podłącz do kondensatora (ów) na napięcie ok. 600V. Transformator zapłonowy pozostaje wspólny.
  • #11 3984824
    elektro_devil
    Poziom 1  
    ciekawe, ciekawe...a czy ma ktos może płytke drukową??
    pozdrawiam :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość zastąpienia kondensatorów ceramicznych elektrolitycznymi w stroboskopie TSM. Kondensatory elektrolityczne mogą być użyte, jednak istnieje ryzyko ich nagrzewania i uszkodzenia, zwłaszcza przy dużej energii wyładowania. Energia błysku w omawianym układzie wynosi około 0,18 J przy pojemności 4 µF i napięciu około 600 V, co jest znacznie mniejsze niż 40 J podawane dla większych kondensatorów (np. 200 µF/350 V). Lampa IFK120 ma teoretyczną trwałość około 100 000 błysków, choć nie jest typową lampą stroboskopową i może ulec szybkiemu zużyciu przy zbyt dużej energii i częstotliwości błysków. Zaleca się dobór pojemności kondensatorów metodą eksperymentalną, zaczynając od około 50 µF i zwiększając ją stopniowo, aby uzyskać zadowalającą siłę błysku bez nadmiernego obciążenia lampy. Kondensatory Miflex MKSP 025 stosowane w lampach ulicznych są polecane ze względu na niskie nagrzewanie i bezpieczeństwo pracy. W układzie stosowany jest podwajacz napięcia, a energia błysku obliczana jest ze wzoru E=½CU². Dla uzyskania częstotliwości błysków rzędu 10 Hz przy mocy 12 W (120 J co 10 sekund) kondensatory powinny mieć pojemność około 6,7 µF przy napięciu 600 V. W praktyce stosowano kondensatory elektrolityczne ze starych telewizorów lampowych o pojemnościach 100 µF i napięciu 300 V, które zapewniały ostre błyski i niewielkie nagrzewanie. Zaleca się łączenie lamp szeregowo i stosowanie wspólnego transformatora zapłonowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA