Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Amica PA5560A411 problem z pobieraniem wody

pietrass 11 Apr 2007 16:58 3759 12
Helukabel
    pietrass
    Level 14  
    Witam wszystkich mam pytanie co do pralki jak w temacie. Wymienilem juz hydrostat bo jak robilem test pralki przy napelnianu wody bez ograniczen to po osiagniciu stanu przepelnienia hydrostat powinien wylaczac doplyw wody i wlaczac pompe i tak wlasnie nie robil tylko woda wylatywala z pralki samoczynnie i tez nie przestawala leciec z zaworow doplywowych. Teraz po wymianie jak zrobilem test to wszystko ladnie przebiegalo wg planow. Sitko doplywowe sprawdzilem jest czyste.Wezyk od hydrostatu czysty. Po wymianie hydrostatu zrobilem pranie i wszystko ladnie chodzilo. Przy kolejnym praniu znowu dioda zaczela mrugac dwa razy. Mianowicie dzieje sie tak po wlaczeniu np na program 2 zaczyna sie pobieranie wody no i tak pobiera i pobiera i konca nie widac po czym zaczyna migac dioda "gotowa" dwa razy i pralka stoi w miejscu. Jak zrobie pralke na program 0 i ponownie na 2 to woda przestaje leciec dioda juz nie miga i pralka zaczyna prac dobiera sobie wode jeszcze ile tam potrzebuje i dalej juz nie ma problemow. Co to moze byc ?? Podejrzewam ze ktorys z przekaźnikow na plycie z elektronika cos nie łączy czasem i nie wyłącza zaworow doplywowych mimo otrzymania sygnału z hydrostatu. Co robic Pomocy. :(
  • Helukabel
    BOLO300
    Level 16  
    Witam, podstaw ten przekażnik po przewodach dojdziesz który to jest. może pękła spręzynka. a pozatem przekażnik diała tak. jeśli podasz napięcie na cewkę to ona przyciągnie styki i załączy. aby wyłączyc pobieranie wody powinien puscić przekażnik czyli napiecie zostaje odłączone. sprawdz czy napięcie zanika na cewce tego przekażnika i będziesz wiedzał. sprawdz tez drożność tej rurki od bebna do hydrostatu, moze jest przypchana. pozdro
    staszekf
    Level 33  
    Sprawdź zawór przesterowania.Powodzenia.
  • Helukabel
    BOLO300
    Level 16  
    Witaj, w tych przalkach zawory wody sterowane są z triaków a nie z przekażników.
    Czy to jest sterownik produkcji firmy MDL S.A (Elrad) ?
    Bo jeżeli tak, to tam są stosowane triaki Z00607MA (na obudowie jest Z0607MA) produkcji ST.
    To te małe wyglądające jak tranzystory w obudowie TO-92.
    Podają one ZERO sieciowe - wg producenta (albo fazę, jak kto ma odwrotnie okablowane gniazdko sieciowe) do zaworów, pompy i siłownika przekierowania wody z pompy do dysz Aquaspray.
    Trzymając płytkę złączami do siebie mamy kolejno licząc od radiatora, triaka sterowania silnika:

TR4 - pompa
    TR1 - zawór wodny CV1
    TR2 - zawór wodny CV2
    TR5 - siłownik przekierowania Aquaspray

triaki są sterowane bezpośrednio z mikrokontrolera przez układ RC
    330 omów z procesora,
    10k pomiędzy bramką i anodą triaka
    kondensator SMD (wartości nieczytelnej z płytki)
    pietrass
    Level 14  
    no mam takie Triaki Z00607MA nie mam w pralce Aquaspray. A gdzie jest ten zawór przesterowania ?? i co wymienic te triaki czy co ?? bo ja juz nie wiem co to moze byc raz dziala raz nie. Czasem przy płukaniu tez zaczyna mi migac dioda "gotowa" dwa razy i jak wyłącze pralke i włącze spowrotem na program 2 to to juz nie migaja i wszystko jest dobrze. co robic ??
    BOLO300
    Level 16  
    To nie masz zaworu przesterowania jak nie masz aqła. Proponuje sprawdzić czy pobór wody spowodowany jest awarią zaworu czy awarią sterownika. Podłacz miernik, lub żarówkę równolegle do zaworu i będziesz widział czy napięcie zanika i woda leje sie dalej, to awaria zaworu odcinającego wode. Jesli napięcie będzie obecne cały czas to wina sterownika. Powiedz czy masz gniazdko z bolcem i jest on podłączony do N.
    pietrass
    Level 14  
    i co teraz z tym fantem ?? bo jak narazie nie wiem co robic ?? czy cos z tymi porzekaźnikami czy triakami ?? Pomocyy :(
    BOLO300
    Level 16  
    Sprawdz to co napisałem i napisz co zaopserwowałeś.
    pietrass
    Level 14  
    Wszystkie triaki sprawdzilem i jest po 330 omow z procesora ale nie 10 k tylko 1 k jest bo taki jest rezustor smd na plycie. i co teraz ???
    BOLO300
    Level 16  
    Witaj, chodziło mi o sprawdzenie napięcia na cewce zaworu.
    Proponuje sprawdzić czy pobór wody spowodowany jest awarią zaworu czy awarią sterownika. Podłacz miernik, lub żarówkę równolegle do zaworu i będziesz widział czy napięcie zanika i woda leje sie dalej, to awaria zaworu odcinającego wode. Jesli napięcie będzie obecne cały czas to wina sterownika. Powiedz czy masz gniazdko z bolcem i jest on podłączony do N.
    pietrass
    Level 14  
    Wlaczylem tes pralki zeby nalalo wode do poziomu hydrostatu zeby sprawdzic jak dzialaja te zawory. no i i jest tak napiecie jest tylko wtedy gdy woda leci. Ale jak zaczela leciec ta woda z zaworow to wcale sie nie napelnila do poziomu hydrostatu tylko zaczela wyplywac z pralki do kanalizacji. co to moze byc ??

Moderated By _PREDATOR_:

Porządnego Polaka uprasza się o korzystanie z przycisku "Pisownia" przed wysłaniem postu. Błędy ortograficzne nie będą tolerowane/ interpunkcja.

BOLO300
    Level 16  
    Witaj, sprawdź czy pod bębnem przymocowany do podłoża jest taki trójnik z podłączonymi dwoma przewodami. czekam na odp.
    pietrass
    Level 14  
    nie ma zadnego trójnika pod bębnem. mam bolec w gnizadku to do poprzedniego pytania. aha i zauwazylem ze chyba gdzies ze zbiorniczka gdzie sie sypie proszek jakby woda gdzies wylatywala bo troche mokry jest odplyw od spodu tego zbiorniczka. moze to przez to nie dochodzi do zadzialania hydrostatu i woda ucieka odrazu do kanalizacji. ma Pan gg ??

Ja swoje, a Ty/ Kolega swoje, nie stosowanie sie do poleceń moderatora skutkuje zamknięciem tematu, upominam po raz ostatni!
    [_P_]