logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór programu do syntezy VHDL z obsługą przerzutników RS, alternatywy dla Synplify

elektryk 06 Paź 2003 22:08 3561 17
REKLAMA
  • #1 351321
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Poszukuje wskazówki jakiego programu wykorzystać. Mam kod w VHDL który jest kompilowalny i wstępnie przesymulowany. Chciałby go zrobić w na bramkach w jakimś układzie programowalnym. Do tego niestety potrzebny mi jest jakiś syntezer. Próbowałem programu Synplify firmy Symplicity niestety stwierdził on że układ nie jest syntezowalny na przerzutnikach (??). W helpie wyczytałem że potrafi on wykorzystać jedynie przerzutniki D (mam nadzieje że się nie myle) a w moim projekcie nawet na logike nie da się tego zrobić w D, ale na "chłopski rozum" przerzutnik RS będzie dobry. Prosze o jakieś wskazówki co do ew programu lub jak korzystać z Synplify.
  • REKLAMA
  • #2 351346
    lutecki
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    http://support.xilinx.com/support/software/install_info.htm
    Polecam pakiet ISE - darmowy do sciagniecia z w/w strony. Pakiet obejmuje narzedzia do budowania schematow blokowych, pisania bezposrednio w vhdl, tworzenia testbenchy (ale do ich symulowania potrzebny jest Modelsim). Jak na darmowe oprogramowanie jest swietny tylko ma spore wymagania przy duzych ukladach - dedykowany dla ukladow xilinxa np. Spartan.
  • REKLAMA
  • #3 351410
    elektryk
    Poziom 42  
    lutecki napisał:
    Pakiet obejmuje narzedzia do budowania schematow blokowych, pisania bezposrednio w vhdl, tworzenia testbenchy (ale do ich symulowania potrzebny jest Modelsim).
    To wszystko mam w ActiveHDL ale czy ma wbudowany syntezer?
  • #4 351426
    lutecki
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Tak, syntezer oraz wszystkie narzedzia potrzebne do implementacji - lacznie z oprogramowaniem do ladowania programu do kosci.
  • #5 351665
    strdaniel
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    chciałbym tylko sprostować wypowiedź kolegi

pakiet ise wcale nie jest darmowy, to jest olbrzymie narzędzie do sytnezy i implementacji firmy xilixn, ale nie jest darmowy, kosztuje i to całkiem sporo...
    wersja o której mówisz do ściągnięcia ze stron xilixna jest free ale jest to evaluation verion , z dużymi ograniczeniami...\

jest taki program "leonardo" można było go dostać za free do użytku własnego (dla firm płatny) ale trzeba się zarejestrować wtedy oni przysyłają chyba numer licnencji o ile dobrze pamiętam
    program jest dobry polecam do syntezy

a co do implementacji w ukłądach fpga no to niestety trzba sobie kupić od producenta pakiet programujący, przeważnie są to duże pieniądze
    no i już....

zresztą wracając jeszcze do syntezy większość producentów układów fpga na swoich stronach udostępnia jakieś małe wersje progamów do syntezy pod ich ukłądy.. trzeba poszukać i u xilinxa i u altery i u lattica

pozdrawiam
  • #6 351670
    strdaniel
    Poziom 20  
    i jeszcze coś na temat syntezowania projektów
    nie każdy model napisany w vhdl jest sytnezowalny niestety
    tylko niektóre konstukcje są syntezowalne, a nawet te syntezowalne mogą się czasami posypać jeśli się ich odpowienio nie napisze,
    czyli najpierw trzeba poważnie sprawdzić kod...
    nie wiem czy ten komunikat przypadkiem nie znaczy że pojawiły ci się w ukłądzie przerzutniki typu latch , no nie są one wskazane w projektach fpga, zresztą nie tylko w takich projektach
  • REKLAMA
  • #7 351846
    elektryk
    Poziom 42  
    strdaniel napisał:
    jest taki program "leonardo" można było go dostać za free do użytku własnego (dla firm płatny) ale trzeba się zarejestrować wtedy oni przysyłają chyba numer licnencji o ile dobrze pamiętam
    program jest dobry polecam do syntezy
    Od xilinx`a?
    strdaniel napisał:
    a co do implementacji w ukłądach fpga no to niestety trzba sobie kupić od producenta pakiet programujący, przeważnie są to duże pieniądze
    To nie ma być żaden FPGA tylko chciałem sobie uprościć życie w programowaniu pochodnych GAL (przy czym nie sa to 16V8 ale coś większego)
    strdaniel napisał:
    tylko niektóre konstukcje są syntezowalne, a nawet te syntezowalne mogą się czasami posypać jeśli się ich odpowienio nie napisze,czyli najpierw trzeba poważnie sprawdzić kod...
    nie wiem czy ten komunikat przypadkiem nie znaczy że pojawiły ci się w ukłądzie przerzutniki typu latch , no nie są one wskazane w projektach fpga, zresztą nie tylko w takich projektach
    Niestety już te zauwazyłem :( Chyba będzie trzeba urzyć w projekcie syntezera opartego na połączeniach neuronowych ;)
    BTW mam takie pytanie czy przerzutnik RS zbudowany na dwóch makrocelach (przestawionych w tryb kombinacyjny) będzie działać? (w architekturze GALo-podobnej.
  • #8 351897
    strdaniel
    Poziom 20  
    xilinx dawał darmową wersje programu webpack, można było na nim syntezować tylko małe układy,
    a co do tych błędów w vhd-lu to może niekoniecznie trzeba z tego rezygnować, może da się to napisać tylko trzeba by inaczej do tego podejść, jeśli masz z tym jakieś problemy to napisz zobacze co da się zrobić....
    jeśl coś można zaprojektowac jako układ kombinacyjny lub sekwencyjny to w vhdl na pewno też się da...
    (chociaż nie wiem co to jest)
  • #9 351946
    elektryk
    Poziom 42  
    strdaniel napisał:
    jeśl coś można zaprojektowac jako układ kombinacyjny lub sekwencyjny to w vhdl na pewno też się da...
    No właśnie o to chodzi że mój układ ma działać częściowo jako automat sekwencyjny synchroniczny (prawie licznik) a częściowo jako asynchroniczny (przejścia między stanami wymuszane impulsami z oddzilnych wejść przy braku zmian sygnału zegara). Pewnie w opisie się czegoś czepia ale zauważyłem że wszystkie sygnały (zakomentowujac po kolei) uznaje za niesyntezowalne w na przerzutnikach.
  • #10 351976
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    elektryk: jednego tu nie rozumie: "... nawet na logike nie da się tego zrobić w D, ale na "chłopski rozum" przerzutnik RS będzie dobry..." może się mylę ale mnie się wydaje, że jeżeli jakiś układ da się zorbić na przerzutnikaach RS to da się też zrobić na D, tak samo ja się da na JK i na T.
    strdaniel: układ kombinacyjny to taki, którego wyjścia zmnieniają się pod wpływem zmiany stanów wejść, w układzie sekwencyjnym te zmiany wyjścia są synchronizowane jakimś sygnałem zegarowym.
    Jeszcze jedno Activ VHDL to dzieło evatronix'a. Nie wiem czy tej chwili jest to już poprawione, ale jak się tym bawiłem kilka lat temu to było w nim kilka małych niezgodności ze standardem VHDL (ten się też peweni już znowelizował od tamtego czasu). Chodziło np. o "is", które w niektórych instrukcjach w Activ'e było wymagane, a VHDL czegoś takiego nie przewidywał. Tyle pamiętam.
    Aha i o ile się nie mylę to w GALach nie ma przerzutników RS - są tylko i wyłącznie D.
  • #11 351992
    elektryk
    Poziom 42  
    Tdv napisał:
    elektryk: jednego tu nie rozumie: "... nawet na logike nie da się tego zrobić w D, ale na "chłopski rozum" przerzutnik RS będzie dobry..." może się mylę ale mnie się wydaje, że jeżeli jakiś układ da się zorbić na przerzutnikaach RS to da się też zrobić na D, tak samo ja się da na JK i na T.
    Nie do końca bo np GAL`e mają wszystie wyprowadzenia zegarowe zwarte ze sobą :(. Pozatym jak sobie wyobrażasz zamiane przerzutnika D w RS? (podawać sygnał R lub S, jednocześnie na D i CLK?, to będzie bardzo niepewna kontrukcja)
    Tdv napisał:
    Aha i o ile się nie mylę to w GALach nie ma przerzutników RS - są tylko i wyłącznie D.
    Ale można przy pomocy bramek zbudować RS, wykorzystując sprzężenia zwrotne wyprowadzone z makrokomórek. Pytam się czy nie ma jakiś przeciwskazań przy takiej konstrukcji.
  • REKLAMA
  • #12 352012
    Tdv
    Poziom 34  
    Hmm, nie o to mi chodziło, można przecież przeprojektować układ tak, żeby był na D. Ewentualnie prosty układ kombinacyjny przed przerzutnikiem, ale to już jest bardzo podobne do Twojego pomysłu. Nie widzę w sumie przeciwskazań, jedyny problem możesz mieć z zegarem, bo nie pamiętam czy tam była możliwość wprowadzenia zegara do bramek, aczkolwiek możesz zrobić asynchroniczny, a synchronizację na tym D.
  • #13 352035
    strdaniel
    Poziom 20  
    jeszcze raz się wtrące ...
    udostępnij ten program jeśli możesz a ja poprawie ci błędy i przesyntezuje układ, będziesz widział gdzie popełniłeś byki i dowiesz się dlaczego, niestety pisanie w vhdl to nie jest taka prosta sprawa, napisać program jest prosto przesymulowac też ale jak dochodzi do syntezy to już zaczynają się schody i wychodzi jak naprawdę się układ zaprojektowało

a co do evatronix-u to niestety nie jest właścielem Aldeca a Aldec napisał i sprzedaje Active-hdl, jeśli nie wierzycie to sprawdźcie sobie na stronach aldeca....
    evatronix projektuje układy w vhdl i verliog a nie symulatory i syntezery tak przynajmniej piszą na swoich stronach internetowych
  • #14 352037
    strdaniel
    Poziom 20  
    tdv napisał tak

strdaniel: układ kombinacyjny to taki, którego wyjścia zmnieniają się pod wpływem zmiany stanów wejść, w układzie sekwencyjnym te zmiany wyjścia są synchronizowane jakimś sygnałem zegarowym.

mam pytanie co to znaczy ???

czy ja napisałem coś innego ???
  • #15 352050
    elektryk
    Poziom 42  
    :arrow: strdaniel nie pisz post po postem, do tego służy przycisk "zmień"
    :arrow: all załączam kod.
    Załączniki:
    • maszyna.rar (815 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 352934
    Tdv
    Poziom 34  
    strdaniel: chyba źle zrozumiałem Twój tekst: "chociaż nie wiem co to jest"

Co do ActivVHDL to może masz rację ale nie zmienia to faktu, że nie był on zgodny ze standardem....
  • #17 357484
    strdaniel
    Poziom 20  
    na śmierć zapomniałem o tym programiku

przepraszam cię elektryk bardzo !!

postaram się pooglądać ten program i poprawiony udostępnić jutro albo w poniedziałek

:(
  • #18 357496
    elektryk
    Poziom 42  
    Już nieaktualne, automat zaprojektowałem jako synchroniczny taktowany zegarem i daje się go zsyntezować bez problemu. Tzn mam pewną nieścisłość, umieściłem na liście wrażliwościowej sygnał RST i najpierw sprawdzam RST a potem CLK, ma to działać jak reset asynchroniczny. Niestety mimo że moje scalaki mają makrocele z resetem i setem asynchronicznym zawsze otrzymuje w tym miejscu błąd, że lista wrażliwościowa jest za krótka.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru programu do syntezy kodu VHDL z obsługą przerzutników RS, jako alternatywy dla Synplify, który ogranicza się do przerzutników typu D i zgłasza problemy z syntezą przerzutników RS. Użytkownik poszukuje narzędzia do syntezy dla układów programowalnych, niekoniecznie FPGA, np. pochodnych GAL. Wskazano na pakiet Xilinx ISE (w tym wersję WebPACK) jako darmowe lub ewaluacyjne narzędzie do syntezy i implementacji, choć z ograniczeniami i dedykowane dla układów Xilinx Spartan. Wspomniano także o programie Leonardo, dostępny bezpłatnie do użytku własnego po rejestracji, oraz o narzędziach producentów FPGA (Xilinx, Altera, Lattice) oferujących wersje syntezatorów pod swoje układy. Podkreślono, że nie każdy kod VHDL jest syntezowalny, a przerzutniki typu latch są niezalecane w FPGA. Dyskutowano o możliwości implementacji przerzutnika RS w architekturze GAL poprzez sprzężenia zwrotne makrocel, jednak z uwagą na ograniczenia związane z sygnałami zegarowymi i asynchronicznymi resetami. Zasugerowano, że układ z przerzutnikami RS można przeprojektować na przerzutniki D, ewentualnie z prostą logiką kombinacyjną przed przerzutnikiem. Autor ostatecznie zaprojektował automat synchroniczny taktowany zegarem, który syntezuje się poprawnie, choć napotkał problem z asynchronicznym resetem w liście wrażliwościowej sygnałów w VHDL. Poruszono także kwestie zgodności standardu VHDL w narzędziu ActiveHDL oraz rozróżnienie między producentami oprogramowania (Aldec vs Evatronix).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA