Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DVD Grundig GDP1550 - przerywa

stereoo 11 Apr 2007 23:06 1323 6
    stereoo
    Level 23  
    witam!
    sprzęt ma zaledwie 4 m-ce i używany był też raczej nie zbyt intensywnie a pomimo to od pewnego czasu coraz częściej pojawiają się zakłócenia w postaci zacięć wizji i foni az do całkowitego zatrzymania.
    Często nawet płyta nie zostaje wczytana .
    Czyszczenie szkiełka czytnika niczego nie zmieniło więc pytam w czym upatrywać przyczynę tych objawów.
    W modelu tym zastosowana została głowica laserowa o symbolu CS1AM33A7E0
    szukałem w sklepach internetowych żeby sprawdzić koszty,ale ...NIE MA:-(
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    z mojej praktyki wynika ze podobne obiaowy spowodowane mog byc oporami mechanicznymi: Obracanie plyty czy wozka lasera albo sterownikiem tych silniczkow. A jak wyglada odczyt plyt audio ? czy tylko na DVD sa te problemy ?
    Otworz go i zobacz co sie dzieje w momencie niweczytania plyty lub owych zaciec.
    stereoo
    Level 23  
    po załadowaniu CD z muzyką wózek rusza lekko w tył i przód szukając startu,ale niestety po kilku takichpróbach na wyświetlaczu pojawia się"bad disc"
    na płytach DVD zacznie odtwarzać,ale juz po chwili zacina się az do zatrzymania,
    NAJBARDZIEJ dziwi mnie fakt,ze jestem w posiadaniu płyty DVD z zapisem obustronnym z nagraniem oryginalnym kilku odcinków znanego serialu i ta płyta jest odtwarzana bez jakiegokolwiek zacięcia i nie ma znaczenia czy czyta po kolei czy zapodam mu środek czy koniec płyty,bo wczytuje bez problemu.
    I co to jest ?
    dlaczego tak się zachowuje?
    gdyby zacinał się silniczek ,to raczej na tej płycie też...PRAWDA?:-(
    lucek31
    Level 11  
    witam
    Sprawdź czy sie grzeje regulator silników, jesli tak to masz padniety silnik obrotów dysku, w czasie pracy może dostawać zwarcie spadaja obroty i przerywa
    Radze to sprawdzić ewentualnie wymienić silnik
    pozdrawiam
    stereoo
    Level 23  
    bc108 wrote:
    http://www.impelshop.com/?item=6821

hmmm...chyba zaryzykuję,bo wtedy wyeliminuję całą mechanikę jako przyczynę usterki,a z drugiej strony jak wytłumaczyć fakt,że tą jedną płytę czyta bez zająknięcia i bez przerwy?dlaczego na niej silnik się nie zacina?
    myślę,że to jednak element czytający dane jest za to odpowiedzialny i dlatego zakupię tylko głowice za 45zł....zobaczymy:-)
    stereoo
    Level 23  
    wymieniłem głowicę i sprzęt zaczął odtwarzać te płyty których nie wczytywał lub na których zacinał się,ale jedno jeszcze chciałbym wiedzieć dlaczego nie odtwarza płyt VCD z nagrywarek komp.
    Wczytuje i wyświetla łaczny czas ,ale na ekranie pojawia sięzawsze ten sam komunikat ja na załaczonym zdjeciu.
    Dlaczego?:-(