Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Lodówka Juno JKI 4463 - nie chłodzi

Cthulhu1984 12 Kwi 2007 10:04 4073 4
  • #1 12 Kwi 2007 10:04
    Cthulhu1984
    Poziom 10  

    Witam,

    Mam problem z rzeczoną lodówką (Juno JKI4463).
    Wyjechałem na święta do domu i po powrocie okazało się, że lodówka ów nie mrozi.
    Może być w tym i mojej winy, gdyż nie rozmrażałem jej dłuższy czas.

    Teraz, lodówka, podłączona do prądu, zachowuje się tak:

    1. Światło w lodówce jest :)

    2. Agregat się nagrzewa (agregat "działa" na R600a jakby to kogo interesowało, przeczytałem na tyle obudowy, było tam jeszcze coś w rodzaju logo/napisu: ZEN)

    3. "Grzejnik" z tyłu lodówki czasem jest chłodny, czasem lekko ciepły

    4. Zamrażalnik zachowuje się jak chłodziarka, jest chłodny, ale nie zimny

    5. Chłodziarka sprawdza się teraz w otrzymywaniu temperatury pokojowej :)

    6. Po podłączeniu do prądu i "ustawieniu" lodówki na tzw. 6, czyli maks chłodzenia, agregat pracuje non-stop, nagrzewa się ale nic poza tym się nie dzieje. W innych ustawieniach podobnie.

    7. Wyłącznik w lodówce zdaje się działać, gdyż po ustawieniu w pozycji "off" (tj "aus" bo to jakiś poniemiecki zabytek) światło gaśnie i agregat przestaje pracować.

    8. Po odłączeniu lodówki od prądu i pozostawieniu na noc "do ostygnięcia" agregatu i ponownym podłączeniu do prądu dziś rano, zamrażalnik nieco się schłodził, chłodziarka nic a nic, "grzejnik" z tyłu lodówki się trochę nagrzał ("wężyk" idąc od agregatu chłodny był dopiero na przeciwnym końcu, w ostatnim odcinku, schodzącym pionowo w dół do jakby zbiornika jakiegoś z drucikiem :S), po czym ostygł, agregat pracuje, lodówka nie chłodzi.

    Niedługo i tak się wyprowadzam, (lodówka jest moja) więc nie chcę kupować nowej a i nie wiem czy to się opłaca naprawiać.
    Chodzi o to by choć z dwa miesiące jeszcze pochodziła, potem złomowanie ją czeka.


    Za wszelkie rady dziękuję (sam już wpadłem na to, żeby do serwisu ją dać, ale nie wiem ile mogą ode mnie chcieć za usługę) więc "na oko" niech ktoś poda cenę jaką orientacyjnie mógłbym zapłacić zwarzywszy na powyższe fakty i na to, że jestem biednym (heh) studentem :)

    P.S. Przepraszam za brak fachowej terminologii, ale na lodówkach znam się jak Giertych na szkolnictwie. (wiem, że są i powinny chłodzić, ale nic poza tym)

    0 4
  • #2 12 Kwi 2007 11:30
    joseph-auto
    Poziom 18  

    Wygląda na niski stan czynnika chłodzącego, czyli brak freonu.

    0
  • #3 12 Kwi 2007 23:59
    dorciax
    Poziom 11  

    Naprawa raczej nieopłacalna skoro ma iść na złom (ok 150zł) jeśli w ogóle da się nieszczelność wyeliminować , bo bez usunięcia nieszczelności nie ma sensu napełniać czynnikiem chłodniczym. Raczej od razu do utylizacji oddać. [/b]

    -1
  • #4 18 Kwi 2007 11:02
    Cthulhu1984
    Poziom 10  

    Kilka nowych faktów:

    Zamrażalnik jednak mrozi, ale tylko przez chwilkę, (tj zamraża wodę) po czym już przestaje i stąd otrzymana temperatura wychodzi około 2-4 st. C.

    Agregat się bardzo nagrzewa i wtedy przestaje "mrozić". Jednak jak agregat zostanie zostawiony do wystygnięcia - znów "troszkę" działa.

    Moje nerwy na wyczerpaniu, był pan z serwisu (skasował 15zł) tylko po to by powiedzieć mi, że naprawić się nie da, bo zepsuła się sprężarka. Stwierdził to miernikiem :) bez rozkręcania czegokolwiek w agregacie.

    Pozdrawiam.

    0
  • #5 24 Kwi 2007 14:41
    Cthulhu1984
    Poziom 10  

    Podejrzewam, że nikt już tej lodówce nie pomoże.
    Miejmy nadzieję, że trafi do nieba dla lodówek...

    Dzięki za opowiedzi, pozdrawiam ;)

    0
  Szukaj w 5mln produktów