Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Word a Writer pomóżcie porównać

marcindrut 12 Apr 2007 15:02 5042 5
    marcindrut
    Level 10  
    Witam.

Mam prośbę, czy moglibyście mi pomóc.

Mam za zadanie na infe zrobić referat "Porównaj Worda i Writera". Możecie podrzuciść kilka wskazówek czym te dwa programy się różnią, jakie mają różne opcje a co mają wspólnego, ile kosztują i który jest łatwiejszy w obsłudze.

Nie może być to zerżnięte żywcem z neta więc prosze o wasze prywatne wypowiedzi :)

dzieki
    gregor_lca
    Level 20  
    Writer kontra Word
    Bruce Byfield wziął na warsztat dwa edytory tekstu: Worda 2003 (MS Office) oraz Writera 2.0 beta (OpenOffice.org) i szczegółowo porównał ich możliwości. Ponieważ uznał, że podstawowe czynności w takich programach nie są szczególnie ciekawe, zbadał 12 funkcji interesujących głównie dla zaawansowanych użytkowników. Sądząc po uwagach, porównywał je w obu przypadkach z możliwościami FrameMakera.

W tym zestawieniu wygrał stosunkiem 9:5 Writer. Zdrowy rozsądek nakazuje ostrożność wobec takiego werdyktu czynionego przez kogoś, kto już w zestawieniu MS Worda 2000 z Writerem 1.0.3 napisał, że ten drugi pokonuje konkurenta pod niemal każdym względem. Jednak to, co najcenniejsze w artykule, to masa testowych konkretów, które można już sprawdzić i ocenić samodzielnie.

Writer wygrał dzięki zdecydowanemu postawieniu na style, brakowi problemów z szablonami (występujących za to u przeciwnika), lepszej implementacji list i wypunktowań, prostszej i bogatszej obsłudze nagłówków oraz stopek, bardziej zaawansowanym możliwościom indeksowania i tworzenia spisów treści, zdolności definiowania warunkowego tekstu, wreszcie dzięki stabilnym i nieco łatwiejszym w użyciu dokumentom głównym.

Word zwyciężył z kolei w kategoriach nawigowania po dokumencie, używania tabel (zwłaszcza ich autoformatowania) oraz tworzenia odnośników (Writer nie oferuje tu żadnej automatyzacji). Remis oba edytory osiągnęły na polu narzędzi do grafiki (Visio w MS Office do wykresów kontra OO.o Draw do rysunków) oraz narzędzi dodatkowych (bogactwo dodatków w MS Word kontra zaawansowany eksport do PDF jaki oferuje OO.o Writer).

OpenOffice.org miał tu zapewne fory, ponieważ np. dokumentacja całego tego pakietu powstaje właśnie pod Writerem. Z drugiej strony autor testu nisko ocenił jego niespójny interfejs. Po stronie niedostatków OO.o znajduje się również (opisany w innym, ale równie wnikliwym artykule ) nierozwiązany dotąd problem jednolitego i dającego się zautomatyzować sposobu dystrybucji rozszerzeń pakietu.

Na podstawie LinuxNews.pl .
    zaytzev
    Level 13  
    marcindrut wrote:
    ile kosztują

Writer jest za free :P
    Ja jeszcze zwrócę uwagę na edytor równań. Na początku odrzuciło mnie od Math'a w OO. Choć są tam przyciski przypominające Equation z MS Word, to nie da się bez edycji skryptu napisać bardziej złożonego wzoru.
    Teraz jednak go wolę, bo nauczyłem się podstawowych poleceń i pisanie skryptu idzie mi dużo szybciej niż szukanie po zakładkach w Equation.
    piochuxl
    Level 20  
    Z writerem to tak jak z Chińskimi podróbkami np radii samochodowych.
    Oferuje znacznie więcej za niższą cenę(tu darmo) ale wszystko się sypie.
    przemo_wielki
    Level 24  
    Można zaznaczyć również stopień zaawansowanych operacji w edytorze jeżeli chcemy tylko pisać i w podstawowym zakresie formatować to writer jest lepszy bo darmowy!! Schody zaczynają sie dopiero przy bardziej złożonych operacjach wtedy word ma bardziej czytelny i prostszy w użyciu interfejs (przynajmniej dla mnie ;) ).
    Mody
    Level 25  
    Składam e-booki w writerze i według mnie jest lepszy od worda ale to moje osobiste zdanie. Jego główną wadą to przenoszenie dokumentów linux <-> windows choć ma się te same wersje to tekst lekko się rozjeżdża :|. Ogólne dla mnie wygodniej się na nim pracuje może to kwestia przyzwyczajenia.

piochuxl wrote:
    Z writerem to tak jak z Chińskimi podróbkami np radii samochodowych.
    Oferuje znacznie więcej za niższą cenę(tu darmo) ale wszystko się sypie.

Porównanie do chińskich radii jest ... hmm bo nie napisały go chińskie rączki :P.

Pozdrawiam