logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon IP 2200 - brak żółtego koloru na wydrukach, tusz w zasobniku obecny

tomek_skapski 12 Kwi 2007 17:17 2969 6
REKLAMA
  • #1 3780729
    tomek_skapski
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    jak w temacie, tusz na pewno jest w zasobniku, a i dysza nie jest zaschnięta, bo jak przyłożę chusteczkę, to zostawia oprócz niebieskiego i czerwonego śliczny żółty pasek, a na wydrukach nawet w najlepszej jakości nie ma ani śladu :/ stało sie to mniej więcej tak, ze jak drukowałem parę fotek to z każdym zdjęciem coraz mniej tego żółtego mieszało, aż w końcu w ogóle sie nie pojawił :/
  • REKLAMA
  • #2 3781020
    minio1
    Poziom 12  
    Witaj.
    Miałem kiedyś podobny problem tyle że z kolorem czerwonym, i też upierałem się że wszystko po stronie tak głowicy drukującej jak i kardridży jest OK.
    Niestety myliłem sie bo jednak wina leżała po stronie głowicy a problem usunąłem przy pomocy płynu udrażniającego.
    Kupisz go we wszystkich sklepach z tuszami do drukarek,koszt ok 10zł ,pozdrawiam i proponuję spróbować powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 3796073
    tomek_skapski
    Poziom 11  
    Nie, opcja zatkanej dyszy niestety odpada, be tenn żółty to aż z niej wycieka jak przyłożę chusteczkę. to jest jakaś inna przyczyna i płyn do czyszczenia nic nie pomógł :( może spróbuję oddać na gwarancje, chociaż tusz sam dolewałem i nie wiem, czy sie nie będzie koleś czepiał tego :/
  • #4 3798104
    tomek_skapski
    Poziom 11  
    A może po prostu gdzieś z elektroniki jest coś zaśniedziałe albo przetarte i nie dochodzi ten impuls, ze ma tego żółtego domieszać....Tylko za bardzo nie wiem jak zabrać się do takiego czyszczenia, żeby drukarki nie uszkodzić albo stracić gwarancje.
  • REKLAMA
  • #5 3805705
    mateuszmon
    Poziom 11  
    A nie dłubałeś czymś twardym przy głowicy? Jak tak to odpowiedź się sama nasuwa...
  • REKLAMA
  • #6 3811566
    tomek_skapski
    Poziom 11  
    Nie, niczym tego nie męczyłem. Tyle co przy napełnianiu otarcie chusteczką. A gwarancja skonczyła się niestety miesiąc temu, wiec chyba posunę się do bardziej drastycznych metod :)
  • #7 3811870
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Nie jestem za mocny w canonach ale wydrukuj test dysz-naciśnij na drukarce przycisk od papieru i trzymaj go dopuki zielona dioda nie mignie drugi raz.
    Brak koloru w canonach z reguły oznacza zaschnięcie głowicy,jeśli jesteś pewien że ta jest drożna to może jest problem z pompką ssącą w stacji.Może wężyki odprowadzające tusz są zapchane,a może biała taśma idąca do karetki jest uszkodzona lub ma jakiś niekontakt.Może wystarczy przeczyścić styki w karetce i głowicy
    Sprawdź też czy pojemnik z żółtym tuszem dobrze się zatrzaskuje-chodzi o szczelność ,żeby nie ciągnął powietrza.

Cytat:
    drukowałem parę fotek to z każdym zdjęciem coraz mniej tego żółtego mieszało, aż w końcu w ogóle sie nie pojawił

a może jest tak jak w tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic709593.html

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki Canon IP 2200, w której brak jest żółtego koloru na wydrukach mimo obecności tuszu w zasobniku i drożności dyszy (potwierdzonej przez pozostawianie żółtego śladu na chusteczce). Z czasem ilość żółtego koloru na wydrukach malała aż do całkowitego zaniku. Sugerowano możliwość zatkanej głowicy, jednak płyn do udrażniania nie pomógł. Rozważano uszkodzenia elektroniki, takie jak przetarte styki lub uszkodzenia taśmy transmisyjnej, które mogą uniemożliwiać sygnał do dozowania żółtego tuszu. Sprawdzono również szczelność pojemnika z tuszem, aby wykluczyć zasysanie powietrza. Proponowano wykonanie testu dysz poprzez przytrzymanie przycisku papieru na drukarce, co może pomóc w diagnozie. Możliwe przyczyny to uszkodzenie pompy ssącej w stacji głowicy, zapchane wężyki odprowadzające tusz lub zabrudzone styki w karetce i głowicy. Gwarancja drukarki wygasła, co umożliwia bardziej inwazyjne metody naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA