Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ricoh AF 450 kresksa na początku kartki

aimserwis 13 Apr 2007 08:33 1326 10
  • #1
    aimserwis

    Level 13  
    Witam wszystkich.
    Mam problem z kopiarką Aficio 450, a mianowicie na każdej kartce A4 wydruk, kopia, wydruki wewnętrzne z maszyny pojawia się kreska na początku kartki w odległości 1 mm od krawędzi prowadzącej i długości 3-4 cm, jest ostra i za nią występuje smuga. Wszystkie materiały eksploatacyjne nowe (bęben, listwa, developer, pas). Podmieniałem części z innych maszyn. Mam dość, maszyna stoi na usługach i klient jest upierdliwy. Proszę o sugestie i pomoc.
    Mirek
  • #2
    ssamburski
    Level 16  
    Witam!!! Czy niemożna tego wyregulować registracja lub marginesami? Czy jak robisz w duplexie to ta kreska jest po obu stronach? Pozdrawiam
  • #3
    aimserwis

    Level 13  
    Niestety nie robi różnicy rególacja marginesanmi i kasowanie krawędzi, na obydwu stronach to samo.
  • #4
    pcunit
    Level 24  
    podmieniałeś całe moduły:
    - pcu
    -dev
    -transfer
    lub trzeba spróbować ze sprzęgłami :
    - rejestracji
    - transportu pionowego
    - rolki transferowej
  • #5
    datatomek
    Level 26  
    A mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcie/skan tej kopi? Z oznaczeniem kierunków.
  • #6
    copyman
    Photocopiers specialist
    Sprawdź czy coś nie "śmieci" po drodze kartki np. przy wejściu do pieca kartka nie przyciera o coś i czy nie rozmazuje nieutrwalonego jeszcze tonera. Na próbę zatrzymaj kartkę o zobacz czy na bębnie ta kreska wychodzi.

    C.
  • #7
    pcunit
    Level 24  
    sprawdź też układ lasera, może jest przesunięte któreś lustro .

    pozdr
  • #8
    aimserwis

    Level 13  
    Dzięki za podpowiedzi ale wszytko o czym piszecie sprawdzałem. Regulowałem prawie każdym kodem, chyba?? Sprawdzałem rejestracje, kasowanie, docisk pasa itp. Ręce opadają. Co do skanu to nie da rady słaba jakość i nie będzie widać może uda mi się coś lepszego znaleźć to wrzucę.
    Jeśli ma ktoś pomysł to proszę o rade.
  • #9
    ssamburski
    Level 16  
    Czy podmieniałes zespół lasera? Czy prubowałes na A3? Czy prubowałes zatrzymac kartkie zeby stwierdzic czy to brudzenie jest z zespołu bebne czy moze powstaje za zespołem bebna a moze przed? Prubowałes przełozyc elektronike i zasilacz? I czy te 3 - 4 cm to jest na srodku katki? Czy to jest za kazdym razem w 100% powtarzalne? Kidys mielismy cos podobnego w Aficio 220 i przyczyna był silnik lasera!
  • #10
    virtualmen
    Level 16  
    A czy w ustawieniach użytkownika nie masz przypadkiem ustawionego stałego marginesu???
  • #11
    aimserwis

    Level 13  
    Dzięki za podpowiedzi.
    Dziś jadę do klienta i zobaczę jeszcze raz. Sprawdzę wszystkie ustawienia i zastosuję się do waszych uwag. Zrobię testy i wrzucę skan.