logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Conrad TE 7723 - Czy uszkodzony kondensator pali rezystor 16Ω/1W?

Arczi26 07 Paź 2003 16:29 1231 2
REKLAMA
  • #1 352119
    Arczi26
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Pali rezystorek chyba 16om/1W (bo nie moge dokladnie rozczytac) przy powielaczu polaczony z C 22mikro /250V. Czy przyczyna tego moze byc uszkodzenie tego kondensatora? Nie mam dtr do tego monitora moze ktos posiada? Czy normalne jest w tym monitorze ze w stanie czuwania zolta dioda miga i przekaznik cyka.Sorki za niezbyt dokladne sprecyzowanie problemu ale mam nadzieje ze to co powiedzialem pozwoli na sformuowanie jakis konkretnych odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 352338
    GK
    Poziom 24  
    Ocena: 154
    Witam
    Powinieneś w pierwszej kolejności sprawdzić zasilacz (najlepiej przy pomocy żarówki w gałęzi B+), oczywiście po odłączeniu zasilania klucza H.
    Migotanie diody i "cykanie przekaźnika" to prawdopodobnie objaw przeciążenia przetwornicy. Sprawdź też sam klucz na zwarcie.
  • #3 358405
    Arczi26
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Wymienilem ten kondziol i normalnie sie odpala. Wkurza mnie tylko jedna rzecz jak nie jest spiety do karty graficznej to wszystko jest w porzadku. Odpala sie i widac pasy no signal. Jak go podepne to uruchamia sie po chwili dioda kilka razy zapala sie i gasnie i monitor uruchamia sie. Jak komputer przejdzie w stanby to znowu wkurzajace miganie diody na zolto. Czy w monitorach tego typu to normalny objaw czy cos w przetwornicy jest nie tak. Npiecia obmierzylem i sa oki. Jakies sugestie??
REKLAMA