Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

System bootuje wszystko tylko nie windows

bler2 14 Apr 2007 04:10 1375 12
  • #1
    bler2
    Level 15  
    Laptop Gateway 400SD4 bios Phenix, nie wiem dlaczego ale nie moge zainstalowac windowsa,gdy wloze plyte z win(nie orginalna) to ekran zamiera na prawie czarno i cisza.Gdy wkladam inne plyty bootowalne chodza bez problemu.Probowalem na win xp,2000,98me i ten sam efekt.
    Mam podejrzenie ze system chce orginalnej plyty Gateway restore,ale gdzie ja znalezc?przepuszczalem system przez rozne testy i wszystko jest ok.Bios jest najnowszy.
    Pomocy.
  • #2
    *mondzio*
    Level 30  
    bler2 wrote:
    nie moge zainstalowac windowsa,gdy wloze plyte z win(nie orginalna)

    po pierwsze to to płyta nieorginalna czyli pirat
    a po drugie to na pewno nie jest botowana
    trzeba by ją trochę przerobić ale jak to nie powiem
    nie jest to zgodne z regulaminem forum
    www.google .pl powinny ci wszystko powiedzieć
  • #3
    bler2
    Level 15  
    To dlaczego na innych komputerach ladnie sie botuje ?
  • #4
    bi4ly
    Level 11  
    bler2 wrote:
    Gdy wkladam inne plyty bootowalne chodza bez problemu.Probowalem na win xp,2000,98me i ten sam efekt.
    Pomocy.


    Tzn. co ?? że inne windy też nie chodzą ?? czy jak?? Sprecyzuj swoją wypowiedź
  • #5
    bler2
    Level 15  
    Tak, zadny windows sie nie botuje chociaz na innych kompach wchodza bez problemu
  • #6
    kondziub
    Level 21  
    A masz ustaiwone bootowanie z Cd-Romu jako pierwsze w biosie? Jezeli plyty sa sprawne i zadna z nich nie chodzi to albo nie masz ustawione, ale naped jest uszkodzony
  • #8
    bler2
    Level 15  
    byc moze masz racje,kiedy formatowalem fdiskiem to mialem partycje "fat32 l" . i nie wiem co to jest to l na koncu .byc moze to jest wlasnie powod ze partycja nie jest fat32 .programy testujace sie laduja bo uzywaja tylko ramu.kiedy wroce do domu to sprobuje cos zdzialac.Na razie dzieki.
  • #9
    bi4ly
    Level 11  
    bler2 wrote:
    Gdy wkladam inne plyty bootowalne chodza bez problemu.


    No dobra o jakich płytach mówisz (instalki dystrybucji Linux) bo chyba nic innego nie pozostaje skoro wszystkie wydania wind przetestowałeś.

    Zakładam, że Linuxy masz na płytach tłoczonych" a windy na wypalanych. Być może masz już laser wyeksploatowany. Mam podobny problem ze swoim CD-ROM'em - tłoczone czyta bez problemu, wypalane - 1 na 100. Jaki stary jest ten CD??
  • #10
    bler2
    Level 15  
    Sprawdzalem partycje i jest ok
    cdrom jest nie pierwszej mlodosci ,i byc moze miec problemy z czytaniem wypalanych plytek.sprobuje zamienic na nowy i zobacze wtedy.
    swoja droga dlaczego mialby nie czytac wlasnie windy a inne chodza(mam na mysli cd z programami testowymi)?byc moze te programy sa malej pojemnosci i sa na poczatku plyty liczac poczatek od srodka cd.
    windows jest na calym krazku.
  • #11
    bi4ly
    Level 11  
    ale pliki rozruchowe są i tak od środka, w pierwszych sektorach
  • #12
    andrzej_w_k
    Level 15  
    A próbowałeś BOOT'ować z FDD niech Ci ktoś zrobi dyskietkę startową W98 uruchom komp z dyskietki z opcją CDrom włóż płytę W98 do napędu i uruchom z niego SETUP.EXE i zobaczysz co się stanie.
    Jeśli miałbyś słaby laser w CD-ROM to albo nie widziałby żadnej płyty albo podczas instalacji raportowałby o błędnie odczytanych plikach ja mam źle nagraną instalkę W2000 instaluje się ale bez jednego pliku(jakiejś tam czcionki).
  • #13
    bler2
    Level 15  
    nie pracuje flopy,musze go naprawic albo wymienic