Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ricoh af2015 problem z czarnym paskiem od spodu kopii

14 Kwi 2007 21:44 1547 9
  • Poziom 23  
    problem pojawił sie praktycznie po 7 000 kopii.
    maszyna ma obecnie przebieg ok 30 000.
    Na pierwszej kopii zrobionej np: po nocnej przerwie ,pozostawia czarny pasek na spodniej stronie kartki.
    wymienione części :
    -rolka transfer [10 000 kopii ]
    - dev unit [ 20 000 ] była lekka poprawa - problem wrócił po zrobieniu 10 000 kopii
    - maszyna stoi w normalnym biurze [ temp. pokojowa - bez zadmiernej wilgoci czy przegrzania]
    - podmienione wszystkie płyty
    - nowy firmware

    Problem pojawia się przy każdej zrobionej pierwszej kopii .

    co może jszcze być przyczyna takiego błędu ?
    pozdr
  • Poziom 29  
    Witam

    Zobacz czy wałek dociskowy nie jest brudny i jeszcze jedno co mi teraz przychodzi do głowy to sprawdź w kodach czy nie jest czasem włączony tryb czyszczenia rolki transferowej - pamiętam że cos było z tym nie tak.

    Pozdrawiam
  • Specjalista - kserokopiarki
    Nieoryginalny lub felerny toner
  • Poziom 23  
    - wałek dev czyszczony jest na lustro , średnio co 20 dni , bo takie są przerwy między wizytami
    - toner oryginalny z hologramem
  • Specjalista - kserokopiarki
    a jaką masz pewność że klient sam nie dosypuje innego toneru lub po twoim wyjściu nie wkłada podróbki ?
  • Poziom 23  
    "Toner oryginalny" - wiele razy już to słyszałem. Klient potrafi. Ja jak jadę do klienta i widzę taki pasek od spodu na pierwszej kopii a potem coraz słabszy to dla mnie wszystko jasne. Miałem już kilka, kilkanaście przypadków i zawsze klienci sie przyznawali. Wystarczy dobrze podejść klienta, podpytać kiedy toner wymieniał, od kiedy się pojawiła usterka, takie małe śledztwo, ale delikatnie.
    Jak wszystkie materiały oryginalne to na 99% toner.
    My, serwisanci nawet się nie spodziewamy po klientach, że potrafią takie numery walić. Ja spotkalem się z tym, że leewy toner był dosypywany łyżeczką.
  • Poziom 17  
    miałem ten sam problem .
    powiem ci co trzeba zrobić na tym developerze zrób takie symolacje
    włącz czyszczenie rolki 2.996.001
    potem5.801
    i 2.802 następnie wsyp nowy developer i 2.214
  • Specjalista - kserokopiarki
    i nie zakładaj tego samego tonera ( najlepiej załóż oryginał )
  • Poziom 9  
    A ja mam inną propozycję. Wyjmij łoże toneru z tonerem i zrób jakieś 20 kopii całych czarnych. Po takiej ilości powinno pokazać brak toneru!!! Zrób inicjalizację developera 2.214 i znowu 20 czarnych kopii. jeśli znowu wskaże brak toneru ponownie zrób inicjalizację i włóż łoże toneru. Gwarantuję, że pomoże.
  • Poziom 29  
    Witam

    Ale tylko w wypadku gdy maszyna jest przedozowana - no i jest kilka problemów - po zrobieniu 20 całych czarnych kopii możesz mieć problem z utrwalaniem a nośnik może nie przetrwać kilku inicjacji. (lepiej zmienić ustawienia dozowania i robić kopie z gazety aż do uzyskania prawidłowej kopii i zrobić inicjację raz).
    A najważniejsze to to że temat jest dość stary i pewnie problem został już dawno rozwiązany :)

    Pozdrawiam