Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy tyrystory 70 A nadają się do mojej spawarki?

kami111 15 Apr 2007 15:44 3154 9
    kami111
    Level 17  
    Wtam koledzy mam do was następujące pytanie a mianowicie mam spawarkę z transformatorem o przekroju 40cm2 jest to transformator zasilany napięciem 230v. Chciałbym zastosować prostownik oparty na mostku Greta w którym zamiast dwóch diod zastosował bym tyrystory czyli miął bym mostek Greta z dwiema diodami i dwoma tyrystorami którym przy zastosowaniu odpowiedniego układu mogl bym regulować prąd spawania. Posiadam dwie diody 200a i dwa tyrystory 70A/1200V moje pytanie dotyczy tego czy tyrystory które posiadam nadają się do tego celu nie ulęgną uszkodzeniu jak myślicie?
    Czy któryś z kolegów może powiedzie mi jak prąd spawania mogę wycisnąć z tego trafa dodam ze na uzwojeniu wtórnym mam 40V.
    Pozdrawiam
    tronics
    Level 38  
    Zależy jaki prąd max może wydolić trafo. Ale uważam, że raczej będą za małe.
    kasat
    Level 20  
    Witam
    Raczej będą za małe , ale to jest kwestia radiatora (w tym przypadku musiałby by być dość duży). Pamiętaj że na wyjściu musisz dać dławik i to też konkretny 10 mH to nie będzie żadną przesadą. Niskie napięcie masz na wyjściu , a przy tyrystorach napięcie po nich spadnie więcej niż przy diodach (ok 1,4 V) i może być problem z zainicjowaniem łuku (przydałby się jakiś "starter"). Trzeba pamiętać że czym większy spadek napięcie na elemencie (czyli większy jest jego opór) to wydziela się większa ilość ciepła którą trzeba odprowadzić , dlatego tyrystory 70 A mogą być za liche , ale to zależy od maksymalnego prądu spawania i cyklu pracy.
    qryszard
    Level 21  
    To co piszą przedmówcy wydaje sie logiczne .Ale przy jednej fazie na tym rdzeniu nie wydusisz 100A na wtórnym ( moc ok 2 kW). A tyle wytrzymają bezproblemowo nawet bez szczególnie wielkich radiatorów (praca impulsowa ).Proponowałbym wypróbować spawarkę bez jakiegokolwiek prostownika, gdyż może się okazać zbyt mała.Przy jednej fazie wyprostowanie prądu wyjściowego niewiele pomaga.Robienie regulacji w tym wypadku jest też niepotrzebna gdyż , będziesz używał zawsze na maxa. Chyba że potzebujesz naprawdę małych prądów.
    kami111
    Level 17  
    Dziękuje za zainteresowanie ze spawareczki korzystam już kilka lat powiem szczerze ze sprawuje się świetnie . a wyprostować parad chce ponieważ przybieram się do zbudowania migomatu na tej spawareczce. Radjatorki ma naprawdę durze, koledzy macie może jakis sprawdzony schemat regulatora tyrystorow
    SP7SEC
    Level 28  
    sterowanie tyrystorowe mostka spowoduje powstawanie składowej a to może pogorszyć a nie polepszyć jakość spawania konieczne stanie się zastosowanie dławika i innych szpejów a przy tak małej wydajności prądowej żródła prądowegoto mija się z celem
    Tomy86
    Level 11  
    moze ma ktos z Was schemat takiego sterownika do tyrystorów?? obojetnie jakich..ja rowniez chcę zrobić regulacje pradu na tyrystorach..
    Tomy86
    Level 11  
    w koncu jakis konkretny schemat.. sprawdze go sobie. tylko jakbys mogl dolaczyc chemat montazowy i wzor plytki do tego..
    wielki-szu
    Level 14  
    Nie wiem który schemat masz na myśli ale do żadnego nie mam schematu płytki opis wyprowadzeń układu scalonego dokładny znajdziesz jak sobie wpiszesz jego nazwę a potem trochę pokombinować i płytkę zrobisz sobie sam. Ja tak zawsze sobie robię i jestem pewien przynajmniej że nikt nie sknocił schematu połączeń druku powodzenia