Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

audi100 2,3E benz/gaz wolne obroty na gazie 800-1800 na benz

hudy_mc 17 Apr 2007 21:30 1815 5
    hudy_mc
    Level 10  
    witam problem jak w temacie utrzymuja mi sie wolne obroty na gazie z rzedu 800-1800obr/min pozatym zadnych ubytkow mocy nic sie nie dzieje dziwnego natomiast na benzynie wolne obroty zanikly poprostu gasnie a przelanczajac na benzyne na wyzszych obrotach silnik przerywa a w czasie jazdy niema mocy gdzie szukac usterki?autko rok 90 silnik NF :)
    bobaskgb
    Level 15  
    Jesli ten silnik jest zasilany mechanicznym wtryskiem sprawdz na poczatku szczelnosc calego ukladu dolotowego . Na gazie tak zwane "lewe powietrze" powoduje wlasnie falowanie obrotow a na benzynie zanik obrotow biegu jalowego i calkowity brak dynamiki w jezdzie. Sam mam 2.3 tyle ze z 92 roku i AAR co jakis czas taki probem sie pojawia taki juz urok tych aut. Jeszcze jedno jaka masz instalacje I , II , II , IV generacji?
    hudy_mc
    Level 10  
    instalacja jest 2 gen szczelny na 100% przeplywomierz sprawdzany i beret nic z tego nie wiem gdzie szukac przyczyny lewe powietrze to byl pierwszy pomysl na usterke niestety nie sprawdzilo sie
    bobaskgb
    Level 15  
    Hmmm sprawdz jeszcze raz te lewe powietrze dokladnie, nawet najmniejsza luka moze powodowac takei rzeczy u mnie kawalek silikonu sie wyluszczyl w miejscu gdzie jest zalozony mikser na przepustnice i juz zaczal wariowac , przewody od odmy wszystko moglo sie rozczelnic, najlepiej sie sprawdza przy uzyciu maki z tym ze samochod wtedy uwalony. Jesli objawy wystepuja i na benzynie i na gazie to elektronika od lpg nie padla, bo nie maila by wplywu na benzyne . Wiec sprawa na 90 % lezy w dolocie , czyli przeplywka, szczelnosc ewentualnei mieszalnik. Jest jeszcze mozliwosc ze jelsi mials cos uszczelniane jakas tasma to moga sie ona zsunac i siedzi sobie w dolocie i przeszkadza skutecznie ale raczej malo to prawdopodobne skoro sprawdzales.
    andrend
    Level 26  
    Sprawdź kody błędu i będzie po problemie.
    bobaskgb
    Level 15  
    andrend a czy przy mechanicznym wtrysku jest mozliwosc jakiegokolwiek sprawdzenia bledow ? Pytam bo nie mam zielonego pojecia wiem ze komputer sterujacy odgrywa tam naprawde malo znaczaca role i nawet dostep do niego jest bardzo utrudniony ( w nogach pasazera za tapicerka przynajmniej u mnie tak jest) . Bede wdzieczny za odpowiedz zawsze to jakas nowa wiedza.