Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

WS303

maciek20 08 Paź 2003 17:05 3114 29
  • #1 08 Paź 2003 17:05
    maciek20
    Poziom 10  

    witam wszystkich. mam problem z diora WS303 (chyba, ma 3 przelaczniki a ta lepsza z seri 3xx miala chyba ich 5). mianowicie po wlaczeniu zasilania jest buczenie na wyjsciu, ktore jest bardzo denerwujace, pozatym jeden z kanalow zle gra. tzn gra ciszej i jest efekt cos jak urywanie basu, dopiero jak sie da glosniej to gra lepiej. pozatym zostala wymontowana przez poprzedniego wlasciciela plytka na wejsciach ( chyba do ujednolicenia sygnalu) jaki rezystor tam powinien byc jezeli ma wspolpracowac z kompem? no i wkoncu jak przerobic DIN na CHINCH.
    z gory dziekuje za pomoc.
    pozdrawiam.

    0 29
  • #2 08 Paź 2003 20:15
    Kemor
    Poziom 15  

    To że buczy na wyjściu może być winą upływności dużych elektrolitów w zasilaczu wymień na nowe mają około 6800mikro pamiętaj aby były otakim samym napięciu(może być wieksze) jak tamte. Co do płytki którą wymontował ktos to może być płytka od korekcji tonów niskich i wysokich a wejście i wyjście zwarł na prosto, i gdy wzamacniacz gra cicho to słabo słyszysz tony wysokie i niskie (charakterystyka ucha ludzkiego) "kontur" a gdy dasz głośno to charakterystyka ucha wzakresie słyszalności całego pasma jakby się wyrównuje. Komputer podłącz albo na prosto albo przez opory około 4,7 kiloomów

    0
  • #3 08 Paź 2003 20:50
    denooky
    Poziom 20  

    A ja stawiam na to, ze twoj kumpel podczas usprawniania sprzetu pomieszal mase, a teraz slychac efekt - buczenie. Aby sie dowiedziec, najlepiej zewrzyj po prostu wejscia wzmacniacza mocy do masy. Jesli bedzie buczal, to znak ze wadliwy jest kondensator, tak jak mowil kolega wyzej. Jesli buczenie zniknie, to znaczy, ze musisz pomeczyc sie troche z tym przedwzmacniaczem.

    0
  • #4 08 Paź 2003 20:56
    maciek20
    Poziom 10  

    z tym drugim kaanlem to nie o to chodzi. on gra tak jak by wzamchol "niewyrabial" ciezko to okreslic. najprosciej bedzie jak powiem ze pierdzi i membrana basu ma duze nienaturalne wychylenie( telepie sie od max do min wychylenia). pozatym mam wieze SONY MHC-450 i jak do phono podlacze kompa to przy malym volume na wiezy jest starsznie glosno i wszystko pierdzi i jest znieksztalcone, pomimo ze na kompie jest glosnosc rowniez mala. a jak poruszam kablami to zcasem jest ok, ale buczy jak by sprzezenie bylo. nie wiem co robic:(
    ps. w mojej ws-ce sa tranzystory o oznaczeniu "Tesla KD502 LZO221" czy mozna je czym nowszym zastapic?( mocniejszym) i jak ja przerobic na 4 omy?

    0
  • #5 08 Paź 2003 21:10
    mmgryc
    Poziom 22  

    Sprawdź czy kable nie są popękane w środku. Jak mówisz że poprawia jak czasem nimi ruszasz to pewnikiem niestyka coś. Najlepiej sprubuj podpiąć inny kabel (najlepiej nowy). Lub jak urzywasz przejąciówek to popatrz czy są dobrze podpiete- dociśnij je.

    0
  • #6 08 Paź 2003 23:31
    maciek20
    Poziom 10  

    sa tam dwa takie duze niebieskie kondensatory. wymienie je. a jak sie ma sprawa tych tranzystorow? a co do soniacza to kabel jest nowy. wiec chyba wymienie wejscie phono.

    0
  • #7 10 Paź 2003 13:43
    bezpiecznik
    Poziom 20  

    [b]Mam kilka uwag odnośnie tego postu.charczenie pojawia sie przy soniaczu bo to jest wejscie phono znaczy na gramofon. wiec sygnał jest zbyt silny,ma za dużą wartość.kwestia opiera sie o rezystancję wejściową gniazda.soniacz ma napewno przedwzmacniacz sygnału włączony za gniazdem phono w celu podwyższenia napięcia wejściowego dla sygnału phono, który potem wędruje na przedwzmacznicz i układu regulacji barwy dzięku.tak więc to nie wina przewodów,łączących soniacza z kompem. a co do ws-ki to sprawdz połaczenia układu regulacji barwy(ta płytka pod potencjometrami) z resztą tzn przełącznikami i przewodami gniazd.sprawdz także czy nie masz zwarcia na zasilaczu, lub zwarcia sygnału tego kanału który charczy z masą.wymień kondensatory.wychylanie glośnika może się wiązać z występowaniem napięcia na wyjściu(jednym tym popsutym kanale)stałego(normalnie tego napięcia tam niema.możliwe jest też że prostownik jest popsuty.usterka nie jest poważna, pozatym ja z ws503(ten model z 5 przełącznikami)zrobiłem cudo.wstawiłem inną końcówkę mocy(2x200W)chodzi b.dobrze choć wcześniej były z nim duże problemy. [/b]

    0
  • #9 11 Paź 2003 15:58
    maciek20
    Poziom 10  

    a ma ktos schemat do 303? czym on sie rozni od 503 ( procz mocy i dodatkochych przelacznikow) moze ktos wie jakie zamienniki moge wstawic do koncwoki mocy? te stare sa Tesli (symbol jest we wczesniejszch postach). jaki opor dac do wejscie phono zeby je uzytkowac jako zwykle liniowe? ta w ogole to jakie jest wasze zdanie na temat WS 303? nada sie do analizy dla poczatkujacego w audio?

    0
  • #10 11 Paź 2003 16:36
    marian-48
    Poziom 21  

    :arrow: bezpiecznik piszesz że zrobiłeś cudo wstawiając końcówkę 2X200W i co stary zasilacz wyrabia :?: śmiem wątpić. To co z orginału pozostała tylko obudowa i co nieco elektroniki - gratuluję.
    "maciek20" aby zabrać się od diagnozy co jest uszkodzone chodzi mi o elementy to musisz pomierzyć napięcia zasilania stopni mocy czy są prawidłowe-sprawdzić elektrolity w zasilaczu ( być może to one są przyczyną buczenia )

    0
  • #11 11 Paź 2003 16:44
    KB
    Poziom 25  

    303 nie z tego co pamiętam nie rózni sie praktyczne niczym od 503
    oprócz oczywisćie tego co napisałeś.
    Wspólna jest nawet instrukcja serwisowa.

    0
  • #12 11 Paź 2003 23:51
    Kemor
    Poziom 15  

    Buczenie jest przyczyną zbyt małej pojemności elektrolitów w zasilaczu, albo urwanej gdzieś masy w układzie, albo uplywności elka w ktorymś stopniu

    0
  • #13 12 Paź 2003 00:19
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda

    wymien kondzioly filtrujace i diody mostka. moze ktos kiedys przemeczyl sprzeta i poszly mostki prostownicze. a ta plytak na wejsciach to moim zdaniem byla korekcja wejscia do gramofonu.

    0
  • #14 16 Paź 2003 11:03
    bezpiecznik
    Poziom 20  

    wstawiłem inny zasilacz . bardzo konretny tzn. TS 200/80 chyba? ledwo to wszystko zmieściłem w środku bo jeszcze wstawiłem drugi zasilacz do zasilania przedwzmwacniacza .zresztą zobaczę i powiem .końcówka opiera się o 2n3005 ale w mostku plus darlington z dadatkami .jak zejrzę to nwpiszę ci i jak z tym .

    0
  • #15 16 Paź 2003 15:02
    marian-48
    Poziom 21  

    "bezpiecznik" wstawiając inny zasiłacz zwróć uwagę czy nie daje zbyt wysokiego napięcia bo spalisz stopień mocy :wink:

    0
  • #16 17 Paź 2003 09:03
    bezpiecznik
    Poziom 20  

    hej napiszę jak to było. w domu wsród wielu gratów które posiadam leżał ws 503 bez końcówki gdyż orginalna została spalona (nawet niewiem przez kogo)wiem tylko że to był wzmachol ojca.leżał tak i leżał aż pewnego dnia ojczulek przywlekł do domu końcówkę mocy (wraz z zasilaczem) . tak to właśnie ta końcówka 2x200W(wcześniej zasilała kolumny na dyskotece). więc wpadłem na pomysł złożenia z tego czegoś czego jeszcze nie było.ws-ka była pozbawiona w zasadzie wszystkiego (zasilacz,prostowniki itp)w środku zostały tylko płytki regulacji barwy , oaz te od regulacji charakterystyki.zabrałem się do tego.musiałem zrobić płytki wejściowe dla sygnałów z wejść uniw.,magnetofonów. tunera oraz gramofonu.poza tym trzeba było zmieścić to wszystko do środka.(pomijając fakt iż ten wzmachol i tak ma dużą stosunkowo obudowe)wstawiłem końcówkę wykonałem przewidziane połączenia .dokonałem pomiarów no i uruchomiłem ten "wynalazek".wynik jest dobry nawet bardzo.jednak nie mogę?? wykorzystać całek mocy tej końcówki. wartość napięciowa sygnału który " leci" na końcówkę jest za mała by uzyskąć opdpowiednie wzmocnienie.PYTAM SIĘ:CZY TEN WZMACHOL FIRMOWO PO WYJSCIU Z FABRYKI MIAŁ WBUDOWANY JAKIŚ MODUŁ WZMACZNIACZA NAPIĘCIA. bo podejżewam że taki moduł tam występował. wymieniłem wszystkie gniazda z tzw. "piątki" na gniazda "chinch".z tyłu wyprowadziłem bezpieczniki (wmontowałem je w miejsce gniazd głośnikowych) natomiast wyjsćie mocy wraz z zaciskami zamocowałem w miejscu gdzie były bezpieczniki.dodatkowo nawierciłem dziury do wmontowania lampek które syganlizują przeciążenie bądż przepalenie bezpiecznika .całość działa bez zarzutów chociarż teraz nie uzywam tej ws-ki.jakie pasmo przenoszenia miał ten wzmachol fabrycznie.on był chyba wyprodukowany w latach 79-80? 8O obecnie używam wzmachola WS 342 DIORY. tam firmowo były tranzystory mocy 2n6488(91) ja takich tam już nie mam. raz spałił mi się (zwarcie na wyjśćiu jednego kanału). zdażyło to się w święta więc sklepy pozamykane.popchnięty chęcią słuchania muzyki (bez tego żyć nie mogę) postanowiłem coś z tym zrobić.przerzuciłem cała chatę szukając części. w końcu wyszło że zamiast 2x6488(91) na końcu pracują 2n3005 oraz bdp 386. co za "kombinacja " ale działa. strat odnośnie jakośći nie ma.ale to już inna bajka.


    Wysłany: 17 Paź 2003 08:29 Temat postu: Re: WS303
    aha ws503 to nie jest model z elektroniką sterującą (nazwa to sugeruje bo np ws 504 ma taką elektronikę).

    0
  • #17 17 Paź 2003 09:55
    Tremolo
    Poziom 43  

    mam tylko pytanie do bezpiecznika jak to możliwe że wsadził do obudowy zasilanie 800VA (minimum - a to by zajmowało około 90% wnętrza obudowy 4xtrafo200VA) - to chyba normalne, ze wzmacniacz przeróbka niedociaga, że jak zasilasz kolosa z zasilacza o dużo mniejszej mocy... - ale po kiego grzyba piszesz o tym wszystkim skoro stricte temat jest o buczeniu we wzmacniaczu pana Maćka20, proponuje wymienić większość elektrolitów w końcówce mocy i sprawdzić czy tranzystory mocy nie mają zimnych lutów..

    Din na chinch można zamienić przejściówkami lub dowiercić 2 otwory i przepiąć kable odpowiedniego wyjścia (liniowe, magnetofon itd..)

    0
  • #18 17 Paź 2003 10:24
    bezpiecznik
    Poziom 20  

    to było napisane odnośnie postu MARIANA 48. aha tremolo , chyba cię ta błyskawica z twego obrazka poraziła bo niewiem skąd ty wziąłęś te 800va.??? jest jeden duży 200 i mały 60 do przed wzmacniacza

    0
  • #19 17 Paź 2003 19:22
    Tremolo
    Poziom 43  

    chyba mnie nie zrozumiałeś, żeby zasilać z dobrym skutkiem 2x200W trzeba mieć mniej więcej 800VA - musze Ci powiedzieć że robiłem róne eksperymenty zasilanie 15 W z 5 VA, 100W z 120VA i w większości przypadków wszystko nie wyrabiało.. A przy dużych mocach głośność bardziej zależy od wielkosci prądu mogącego która może być dostarczona do danej końcówki jeśli jest tak mało mocy... zwiększanie amplitudy napiecia nie bedzi emiała sensu, zresztą musisz wziąść pod uwage inny fakt czy czułość wejściowa wzmacniacza o wielkiej mocy 2x200W nadaje się dla wyjście preampa z diory, i czy impedancje we z wy ze soba nie kolidują.

    0
  • #20 20 Paź 2003 10:23
    bezpiecznik
    Poziom 20  

    hej tremolo!!! ten zasilacz jest przy tym końcu mocy "od urodzenia" więc niedopasowanie i brak mocy odpada.może coś z tymi rezystancjami ale sprawdzałe :roll: m . nie składałem tego tak na "dzikiego " stopień końcowy wyrabia bez problemu(brak sygnalizacji przeciążenia) no i pomiaru przeca były. więc to tkwi gdzięś tam w bebechach ws-ki. mam już schemat tzn.nie oglądałem go nie wiem jakiej jest jakośći9ściągany z netu)

    0
  • #21 20 Paź 2003 22:16
    Tremolo
    Poziom 43  

    no to podłącz do innych bebechów możesz nawet wsadzić bezpośrednio pod szynę kompa line out i regulowac volume. Sprawdź jak sie sprawuje sama końcówka. A nie oceniaj od razu że wszystko jest OK w końcówce mocy niewiadomego pochodzenia

    0
  • #22 21 Paź 2003 14:10
    bezpiecznik
    Poziom 20  

    nie używam kompa do słuchania muzyki, bo to "wioska". :D
    komp to komp a wieża to oddzielna sprawa.i do słuchania muzy słucham "składaka". (ws-ki i tak nie używam teraz), 8O a w bebechach ws-ki pogrzebie bo mam schemat. jak coś wymyśle to dam znać.(nie takie rzeczy budowałem).

    0
  • #23 23 Paź 2003 21:04
    mmgryc
    Poziom 22  

    A czy ktoś wie czym różni się trafo 303 od 503??

    0
  • #24 24 Paź 2003 08:15
    bezpiecznik
    Poziom 20  

    różnica jest w mocy zasilacza.wiąże to się z mocą wzmacniacza 503 jest silniejsza od 303.chyba w 303 jest trafo ok.90 , a w 503 ok.120, ale niejestem pewien.mogę to sprawdzić jak chcesz.

    0
  • #25 25 Paź 2003 21:35
    mmgryc
    Poziom 22  

    Jak możesz to sprawdź bo ja niemam jak, a bardzo mi zależy na uruchomieniu tego sprzęcika.

    0
  • #26 30 Paź 2003 10:51
    bezpiecznik
    Poziom 20  

    dobra ja się postaram coś znależć w śmieciach w domu, ale proponuje poszukaj w schematach na elelktrodzie.jest tam i ws303 i 503 więc porównaj jakie tam masz trafo. i oki będzie.

    0
  • #27 02 Lis 2003 12:56
    mmgryc
    Poziom 22  

    Słuchaj patrze ale niewidze, niewiem jaki symboll ma to trafo z 503

    0
  • #28 07 Lis 2003 09:02
    bezpiecznik
    Poziom 20  

    A tak właściwie to z jakim problemem wiążę się rodzaj trafo ,masz tam inny czy nie masz wcale ??

    0
  • #29 09 Lis 2003 22:46
    Opornik
    Poziom 21  

    buczenie to przez to że są spalone tranzystorki mocy , a ten efekt słyszenie ciszej w jednej z kolum to już ze starości , przegrania się elemenów , miałem ten sam problem , wymieniłem tranzystorki mocy no ale efekt zciszenia został ...
    Pozdrowienia!

    0
  • #30 28 Lis 2003 23:15
    fox321
    Poziom 12  

    Trafo w WS 503 jest TS 200/5, nie wiem na 100% czy jest orginalne ale takie w moim siedzi, a buczenie związane jest z utratą pojemności w kondensatorach zasilacza

    0