Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem ze znalezieniem kabli w ścianie.

Paweł007 18 Apr 2007 17:31 2530 12
    Paweł007
    Level 22  
    Witam.

Nie wiedziałem gdzie to dać to daje tu.

Otóż mam taki problem musze pochować w ścianie kable od kablówki internetu, domofon i stacjonarny w ścianie pod sufitem. Własnie obok miejsca gdzie chce je puścić jest skrzynka z bezpiecznikami. Nie wiem jak zrobić, żeby na nie nie trafić, a wykrywacz kabli odpada. Stary blok niewiadomo co i jak z takimi budynkami. Może jakieś pomysły albo może na jakiej głębokości takie kable schowane są w ścianie mniej więcej. Ja che je tylko schowac pod tynkiem i zaszpachlować (no w paru miejscach bendą puszki). Co mam począć?

Mała poprawka kable musze puścić w rurkach w ścianie (musze mieć możliwość ewentualnych przeciągnięć dodatkowych kabli itp.)

Pozdrawiam.
    tronics
    Level 38  
    Nie prościej byłoby w korytkach gdzieś przy podłodze? Mało widoczne i dosyć wygodne.
    Możesz ewentualnie "opukać" ścianę, pusty odgłos powinien informować o możliwej lokacji przewodów.
    adamjur1
    Level 41  
    Musisz użyć szukacza kabli ale takiego wykrywającego kable pod napięciem. Obciążyć wszystkie obwody ( zapalić światło, powłączać w gniazdka jakieś obciązenia i wtedy masz szansę wykryć wiąkszość przewodów.
    A reszta to już delikatność przy wycinaniu bruzd,
    jezeli chcesz kable chować w rurkach to bruzdy muszą być głebokie
    Pozdr.J.
    Paweł007
    Level 22  
    No właśnie jest tak że bym w sumie dał odrazu w ścianie ale przy ewentualnych zmianach lipa.... Co do puszczenia podłogą odpada to jest przedpokuj i wszędzie są drzwi więc wiadomo......

No właśnie ale co do tego szukacza nieznam nikogo kto takie coś ma a na allegoro to z 50zł najtańszy kosztował z tego co znalazłem a na jeden raz to zadroga impreza. Może ktoś obyty wie czy można na jakichś bazarkach kupić za raze złoty bo inaczej to niema sensu.
    zbyszek_
    Level 26  
    Kol. PAWEŁ007 jeżeli tego nie robiłes to nie bierz się za to.Jezli znasz się cos na tym to tylko trochę cierpliwości i odrobine nerów, powolutko metodą przecinak i młotek wykonaj bruzdę pod tymi przewodami i układaj swoją instalację lun n/T jak radzi kol.TRONICS.W żadne przyrzady bardzo nie wierz bo tylko cie moga wprowadzic w błąd, chyba że profesjonal.Nara.Pozdro.
    tronics
    Level 38  
    Quote:
    Co do puszczenia podłogą odpada to jest przedpokuj i wszędzie są drzwi więc wiadomo......
    Nikt nie pisał, żeby puścić podłogą tylko jakieś 10-20cm nad podłogą na ścianie. Przy odpowiednim doborze materiałów korytka nawet nie szpecą, a dodatkowo łatwo jest je czymś zastawić (telewizor, szafki, kwiatki)...dodatkowo jest bardzo prosty dostęp do przewodów pozwalający na wgląd.
    Paweł007
    Level 22  
    TRONICS w przedpokoju telewizor..... mi wychodzi że pzez pół przedpokoju te kable bendą iść a co ściana to drzwi zrozum że tak nie moge nawet jeżeli to też odpada bo mam tapete... więc tylko pod sufitem jest opcja.
    zbyszek_
    Level 26  
    Kol.PAWEŁ007 no to ty to widzisz nie chciałbys miec zadnych strat i jeszcze nie wydac kasy i nic nie robić i sie ne narobić.To tak dzwonek bezprzewodowy -odpada 1 kabel, kablówka za listwami przysciennymi a w otworach drzwiowych pod listwami progowymi, a internet to nie wiem jaki masz ale po co tam przewody.Pozdro
    Paweł007
    Level 22  
    zbyszek co twój post niby wnosi do temtu . Przeczytaj mój pierwszy post i wtedy pomyśl oco mi chodzi i się wypowiedz a nie piszesz niewiadomo co.
    kavma
    Level 21  
    Witam
    Z którego roku jest ten blok? Pytam gdyż ja kiedyś miałem podobny problem i poradziłem sobie zupełnie przez przypadek. Otóż, jeśli jest to wielka płyta to przewody elektryczne, te wychodzące z lokalu na klatkę schodową, układane są w otworach technologicznych, które potem pracownicy zachlapywali zaprawą tynkarska lub gipsem. Mnie ta cała plomba odpadła od płyty. Wystarczyło obtłuc to wszystko młotkiem i przewody zasilające, w obrębie gniazd bezpiecznikowych była na wierzchu. Metoda brutalna, ale skuteczna.
    Pozdrawiam
    zbyszek_
    Level 26  
    Kol. PAWEŁ007 bez nerwości twój post czytałem, w którym na początku mówisz o poprowadzeniu instal. kablówki, internet, domofon i stacjonarny pod sufitem gdzie jest obok skrzynka z bezpiecznikami .Chcesz to jakoś tak poprowadzić aby nic nie uszkodzić.Więc radzę albo metoda młotek przecinak, albo n/t, tylko ostrożnie abyś nie uszkodził instal. elektr.Więcco jak ty to inaczej widzisz- czy chciałbys nic nie robic , nie ponieść żadnych strat / bo tu taprya, tu otwory itp /. Samo cię nie zrobi, bezprzewodowe też sie nie da.Więc raz jeszcze bez nerwów i do roboty lub kasa i najmij ludzi, a oni z tym nie będą mieli najmniejszych problemów.Tobie zaś po nich zostanie cały dom do remontu.Pozdro
    romeo
    Level 12  
    Włącz do gniazdka jakiś silnik szczotkowy np wiertarkę
    a w rękę radio tranzystorowe w pobliżu kabla trzaski
    niemiłosierne
    pozdrawiam
    zdzislaw111
    Level 26  
    WITAM. W STARYCH BLOKACH Najczęściej przewody są puszczane na stykach ścian bo tam najłatwiej było je ukryć w szczelinach oraz przeprowadzić przez ściany. Było to podyktowane brakiem dobrych wiertarek i młotów udarowych. jeśli chcesz przeprowadzić przewody to probuj ~ 10 cm nad ościeżnicami . Oczywiście jak wyżej ostrożnie bo nigdy nie wiadomo jak komuś chciało się oszczędzać na kablach , bądź czy ktoś nie chciał schować nadmiaru przewodów ścianie pod tynkiem.