Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

volkswagen sharan problem z klimatyzacja

marex32 19 Kwi 2007 03:03 54412 36
  • #1 19 Kwi 2007 03:03
    marex32

    Poziom 15  

    witam

    problem polega na tym iz klimatyzacja nie chlodzi - najprawdopodobniej brak zasilania ukladu sterujacego i wlasnie w tym momencie mam prosbe
    czy ktos posiada dokladniejszy schemat dotyczacy podlacznia klimatyzacji, bezpieczniki itd...
    gdzie sa i ktore to ....

    posiadam schematy te rosyjsko jezyczne i angielsko niestety dopatrzylem sie tylko mniej wiecej ktory to przekaznik odpowiada za zalanczanie kompresora

    doszedlem ze to przekaznik nr 4 w moim modelu jest tylko ten z dwuch opisanych (w/g schematu w jez.rosyjskim) zwierajac go mechanicznie slysze ze reaguje urzadzenie magnetyczne w okolicach kompresora i z nawiewu czuc bardziej zmrozone powietrze czyli logicznie myslac uklad sterujacy wlasnie tym przekaznikiem nie jest zasilany niestety nie moge dojsc gdzie sa umieszczone bezpieczniki mogace byc przyczyna usterki oraz modul ktory steruje caloscia

    prosze o pomoc - pozdrawiam

    -1 29
  • Sklep HeluKabel
  • #2 19 Kwi 2007 08:07
    euro2L
    Poziom 41  

    Sprawdzić ciśnienie w układzie

    1
  • #3 19 Kwi 2007 11:41
    marex32

    Poziom 15  

    jezak napisał:
    Sprawdzić ciśnienie w układzie


    bylem w servisie ktory zajmuje sie klimatyzacjami i nie moga mi "dobic" cieczy dopuki nie bedzie dzialal kompresor

    prosze dokladnie przeczytac moj opis problem jest w tym ze kompresor nie startuje automatycznie....

    1
  • #4 19 Kwi 2007 13:32
    euro2L
    Poziom 41  

    Zobacz skrzynke--- PW

    6
  • #5 18 Sie 2007 04:12
    marex32

    Poziom 15  

    Wrucę do tego tematu, miałem chwikę żeby podjechać do innego serwisu nie miałem czynnika w układzie, po sprawdzeniu szczelności okazuje się że jest wszystko ok, niestety po uzupełnieniu cieczy nadal klimatyzacja nie działa, fachowiec skierował mnie do serwisu elektryki samochodowej, czy ktoś może mi podpowiedzieć co mogę sam sprawdzić we własnym zakresie mając troszeczke ponad podstawową wiedze na temat elektroniki ?
    ciśnienie bylo sprawdzane na obu krućcach, na tym za kierunkowskazem ciśnienie bylo ok. na drugim za niskie... sprawdzono szczelność w całym układzie przed uzupełnieniem,
    może ktoś sie spotkał z podobną usterka - proszę o pomoc
    pozdrawiam

    1
  • #6 18 Sie 2007 05:00
    stomat
    Specjalista elektryk

    Klima jest "ręczna" czy klimatronic ? Przy ręcznej sprawdź czujnik temperatury zewnętrznej który znajduje się pod blachą mocującą sterownik wentylatorów chłodnicy. jest to czujnik który przy temperaturze niższej niż +5stopni rozwiera swoje styki nie pozwalając uruchomić kompresora.

    0
  • #7 19 Sie 2007 02:56
    marex32

    Poziom 15  

    Jest to klimatronik, w której części komory silnika jest ten czujnik ?

    2
  • Sklep HeluKabel
  • #8 20 Sie 2007 07:53
    stomat
    Specjalista elektryk

    Przy klimatronicu jest na pewno inaczej. Niestety nie wiem jak.

    0
  • #9 11 Wrz 2007 09:34
    kors666
    Poziom 2  

    a czy klimatronik dziala podaj rocznik auta

    0
  • #10 11 Wrz 2007 10:18
    rx7hew
    Poziom 16  

    W tym układzie przekaźnik kompresora klimatyzacji włancza sterownik silnika. Najlepiej podjechać jak masz gdzie i sprawdzić błedy w sterowniku klimatyzacji i silnika. Jeżeli jest czynnik chłodniczy został czujnik ciśnienie w układzie, czujnik temperatury parownika, na zewnatrz, czujnik temp silnika. Jak jest błąd w układzie klimatyzacji to po włączeniu zapłonu wyświtlacz klimatronika miga przez kilka sekund

    2
  • #11 12 Wrz 2007 04:23
    marex32

    Poziom 15  

    rocznik : 1995 grudzien
    klimatronik działa, ogrzewanie jest nawiew też
    po wlaczeniu stacyjki nie miga wyswietlacz klimatronika ...

    1
  • #12 13 Wrz 2007 10:52
    rx7hew
    Poziom 16  

    Trzeba sprawdzić w takim układzie czy sterownik silnika uruchamia przekaźnik kompresora klimatyzacji

    0
  • #13 28 Kwi 2008 22:08
    arekbp
    Poziom 10  

    Witam serdecznie.
    Poszukuję rady.
    Oto co zrobiłem :
    Auto jest moje lecz nie dawno nabyte. Sharan 1.9 TDI 99r.
    Climatronic MPV V111
    Kodowanie sterownika 00013
    W układzie było 850g czynnika lecz wydajnosc bardzo niska.
    Objaw dodatkowy przed rozpoczęciem pracy : sprężarka chodzi kilka min po czym zaczyna sekwencje zał/wył w interwale tak co 1s.
    Był moment że klimatyzacja podziałała trochę i przestała?

    Wymieniony czynnik itd nadal brak efektu. Objawy pozostały.
    cISNIENIE niskie 2.5 bara i spada do 1.7 podczas załączenia i pracy sprężarki puźniej juz wyrównuje do 2.5 bara
    Przewody wysokiego cisnienia lekko chłodny po załączeniu puzniej robi sie ciepły
    Niskiego cisnienia ciepły puźniej ochładza sie.
    Cisnienie wysokie 4.9 do 5,5 i nigdy wiecej !!!
    Typowy objaw chyba braku obiegu.
    Jednostka sterujaca : brak błędów

    Co zrobiłem :
    Po kilku przepompowaniach czynnika i kombinowania w ilością poddałem się i
    wymieniłem czujnik wysokiego cisnienia ( preostat? ) 4 pinowy : brak efektu.
    Podmieniłem również kompresor ponieważ podejżewałem padnięcie. Również co dziwne brak efektu.

    Nic nie pomaga....
    Pozostał w zasadzie jedynie osuszacz ale czy ja wiem czy on jest winien?
    Po dłuższym znęcaniu się sterownik climatronika wyżuca 65536 kod błędu oprogramowania i 00792 to jest wyłącznik F129 ( sporadycznie ) lecz po skasowaniu nie pojawiają się natychmiast więc nie są to usterki stałe lecz przy skokoach napięcia. Sterownik silnika nie zgłasza problemu.

    Aha wentylatory startują i chłodzą , kompresor po zapaleniu dosyć długo chodzi i zaczyna znów sekwencję wyłączenia i załączenia.
    Na vagu wszystkie czujniki w climatroniku podaja wlasciwa temperature sprawdzalem gdy sie ktoryś odłączy wskazanie -50st.. czyli są sprawne.
    Prooszę o jakieś pomysły... i sugestię gdzie znajdę sterownik klimy chodzi mi o jednostkę sterującą czy jest ona zlokalizowana pod deską czy zintegrowana w module z przyciskami? Może by podmienić.
    Przepraszam że przy długo ale chciałem naświetlić problem.

    napisze dla potomnych.
    Przyczyna tego stanu zeczy byl zamarzajacy osuszacz za 85zl / intercars
    podmienialem sprezarke , zawor rozprezny , sterowanie itp , strata czasu.
    Dla ciekawosci dodam ze polegly 2 rozne tzw. serwisy klimatyzacji hehe.
    pozdr.

    0
  • #14 29 Kwi 2008 16:53
    stomat
    Specjalista elektryk

    A ja proponowałbym wymienić własnie osuszacz.

    0
  • #15 07 Maj 2008 10:06
    SCICHOSZ
    Poziom 11  

    Cześć!

    Ja zakończył się problem a klimą - mam podobny efekt i w serwisie powiedziano mi, że jest uszkodzona sprężarka klimy - ale poprzedni właściciel twierdził, że klima chodziła cały poprzedni sezon - tylko osuszacz był wymieniony - klima chodziła w trybie ECONOMY - podobno problem był z trybem AUTO.

    S.C

    0
  • #16 13 Maj 2008 18:13
    marex32

    Poziom 15  

    Witam

    Niestety do dnia dzisiejszego nie rozwiązałem tego problemu :(

    Pozdrawiam

    2
  • #17 08 Cze 2008 14:55
    SanchosX
    Poziom 11  

    Zastanawia mnie czy to nie jest problem zaworu rozprężnego ( są awaryjne )
    Wyjaśniało by to brak wysokiego ciśnienia( jeśli jest pewność co do sparawności kompresora.)
    Efekty braku różnic w ciśnieniu są właśnie takie jak opisane wyżej w temacie.

    0
  • #18 11 Cze 2008 11:55
    jerzyk-jurek
    Poziom 10  

    w sharanie 2,8, na wyświetlaczu klimatyzacji (klimatronic) wyświetla mi się temp w fahrenheitach jak przestawic na celsjusze?

    0
  • #19 11 Cze 2008 13:30
    tomzzy
    Poziom 1  

    Naciśnij dwa przyciski na raz AUTO i ECON.

    0
  • #20 26 Cze 2008 11:14
    jerzyk-jurek
    Poziom 10  

    tomzzy napisał:
    Naciśnij dwa przyciski na raz AUTO i ECON.


    wielkie dzięki :D

    0
  • #21 07 Lip 2008 23:15
    DrJanusz
    Poziom 13  

    SanchosX napisał:
    Zastanawia mnie czy to nie jest problem zaworu rozprężnego ( są awaryjne )
    Wyjaśniało by to brak wysokiego ciśnienia( jeśli jest pewność co do sparawności kompresora.)
    Efekty braku różnic w ciśnieniu są właśnie takie jak opisane wyżej w temacie.


    na 100% jest winny zawór rozprężny ....

    0
  • #22 21 Wrz 2008 15:16
    SCICHOSZ
    Poziom 11  

    Cześć!

    U mnie temat zakończony - była uszkodzona sprężarka - ale serwis wymienił poza sprężarką także zawór rozprężny i osuszacz - taki był warunek aby otrzymać gwarancję na sprężarkę - całkowity koszt 2500 zł
    Ale z klimą jeździ się zdecydowanie lepiej - warto było.

    S.C.

    0
  • #23 21 Sty 2009 01:01
    bandzior1945
    Poziom 2  

    Witam !!!
    mam problem z Klimatronik w vw sharan1.9 tdi (110KM) 1999r.... mianowicie nie moge wylaczys klimatyzacji dziala na najwyzszych obrotach gdy wciskam zeby wylaczyc to pokazuje sie off ale klima dalej dziala bez problemu moge ustawic temperature jaka chcem miec, wszystko inne dziala tylko nie mozna jej wylaczyc chyba ze wyciagne kluczyk ze stacyjki sprawdzalem wode w chlodnicy jest , freon tez jest, filtry powymieniane, odgrzybiona .niewiem co robic czy to jakis powazny problem????

    0
  • #24 21 Sty 2009 07:44
    euro2L
    Poziom 41  

    Sprawdz sprzęgło na spręzarce
    A dokładniej to sprawdz czy ginie 12V na cewce sprzegła
    Może przekaznik sie skleił

    0
  • #25 21 Sty 2009 19:24
    bandzior1945
    Poziom 2  

    czy problem z moja klima to nie jest powod opornika dmuchawy nie spalil sie przypadkiem moze ktos wie jakie sa obiawy jak sie spali opornik???? gdzie mozna takie cos kupic i jaki jest koszt ????

    1
  • #26 27 Sty 2009 14:16
    marex32

    Poziom 15  

    wina może też być po stronie sterownika, lub przekaźnika wykonawczego, przekaźnika załączającego właśnie to sprzęgło, u mnie jest on umieszczony pod maską po stronie kierowcy, w skrzynce zaraz pod skrzydłem wycieraczki, nie pamiętam który to dokładnie teraz, możesz próbować wyjąc po kolei, dojść który to i go sprawdzić, może byc zwarty, uszkodzony itd...

    1
  • #27 11 Kwi 2009 14:27
    prade
    Poziom 9  

    Sharan 2000. Mam ręczną klimę w ukladzie jest 750g czynnika. Problem mam taki że nie włacza sie ( nie zwiera sprzęgła).Jedyne co mogłem zrobić to sprawdzić bezpiecznik bo stycznik nie wiem gdzie się znajduje. Proszę o poradę.

    2
  • #28 11 Kwi 2009 18:05
    dzxon79
    Poziom 11  

    Witam, chcialbym sie podlaczyc pod temat. Kupilem sharan 2003 r w styczniu 2009. Nie sprawdzalem klimy bo nie bardzo bylo jak (niska temperatura), teraz nadszedl czas uzywania klimy a tu nie dziala. Mianowicie posiadam climatronic, wedlug instrukcji gdy econ sie nie swieci klima jest wlaczona i powinna chlodzic. Sprawdzilem bezpieczniki wszystkie sa ok, przekaznik niewiem gdzie sie znajduje. Co moge jeszcze zrobic domowym sposobem zeby znalesc przyczyne niesprawnosci:
    1-jak sprawdzic poziom naladowania klimy ?
    2-jak sprawdzic szczelnosc ukladu ?
    3-jak sprawdzic bledy bez sprzetu diagnostycznego,wiem ze w moim poprzednim aucie (mondeo MKIII) mozna to bylo zrobic bez komputer a nr bledu wyswietlal sie na wyswietlaczu klimy.
    Climatronic zachowuje sie normalnie zadnych odchylen nie ma. Panowie prosze o pomoc gdyz jestem teraz na obczyznie i do polskiego serwisu droga daleka.

    11
  • #29 16 Cze 2009 19:50
    Piitu
    Poziom 1  

    Witam
    Mam problem z klimatyzacją w WV Sharanie 1.9 TDI 2000 r. Klimatronik.
    Czasem dostaje jakiegoś strzała na prostym kawałku drogi czasem jak wpadnie w dziurę, i temperatura leci w dół do -20. Wymieniliśmy czujnik umieszczony za atrapą zderzaka. Auto było wpięte w komputer, który nie pokazał żadnego błędu. W serwisie klimatyzacji bawili się swoimi zabawkami i już wydawało się, że problem mamy z głowy. Bo podobno wymienili jakieś przewody zasilające i przeczyścili jakieś styki.
    Miał ktoś podobny problem ??

    3
  • #30 15 Paź 2009 22:22
    mismar
    Poziom 9  

    Sharan 1998 1,9 TDI
    A ja mam inny problem.
    Zrobiło się chłodno i przestał działać nawiew.
    Climatronic wygląda że działa, zmieniają się ustawienia na LCD, a nawiewu jak nie było tak nie ma.

    2