Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz Mosfet 25W na IRF532 - 9532.

Jogesh 15 Lis 2003 18:29 271549 1109
  • #31 15 Lis 2003 18:29
    artibpl
    Poziom 17  

    W tym rzecz, żeby kontrolować prąd mierząc spadek napięcia na rezystorach drenowych podczas regulacji. Druga możliwość to przy większych prądach spoczynkowych wzbudził Ci się wzmacniacz, miałem kilka takich przypadków ale w przypadku wyjściowych tranzystorów bipolarnych jak miały za małe wzmocnienie. Pomagało zmniejszenie rezystorów na bazach do 30-47 omów. Musisz to sam sprawdzić, koniecznie miernik na zakresie mV na rezystorze drenowym i jazda, jeśli przy pewnym położeniu suwaka PRa prąd wzrośnie bardzo gwałtownie to oznaka wzbudzania się, natychmiast zmniejsz prąd i trochę pokombinuj w układzie. W moich końcówkach zastosowałem zamiast zwykłych PRków helitrimy 10- obrotowe, są bardzo precyzyjne i stabilne w czasie. Po 4 latach od złożenia swojego wzmaka ustawienia trzyma jak drut.
    Arti

  • #32 18 Lis 2003 20:26
    Frosch
    Poziom 11  

    Witam. Nie jestem zbyt doświadczonym elektronikiem (chociaż już klasa maturalna w technikum elektronicznym, ale co inne go teoria a co innego praktyka), jak można z tego wzmacnaicza zrobić układ stereo ??

  • #33 18 Lis 2003 20:52
    kafka
    Poziom 22  

    No tak... Nie wypowiem się... Trzeba zrobić dwa takie wzmacniacze.

  • #34 18 Lis 2003 22:31
    Frosch
    Poziom 11  

    To akurat wiem :):), Później trzeba tylko "masy" połączyć ze sobą czy jakieś punkty jeszcze??

  • #35 18 Lis 2003 23:05
    kafka
    Poziom 22  

    Nie wiem, czy chcesz zrobić wspólne zasilanie, czy osobne na kanały... W każdym bądź razie musisz to jakoś zasilić i podać sygnał. I tyle.

  • #36 20 Lis 2003 15:22
    sawitar
    Poziom 17  

    Witam.

    Ciekawy pojekt.
    Mam jednak pytanie. Chciałbym wycisnąć z niego trochę więcej mocy. Czy mogę podnieść napięcie? FETy powinny wytrzymac, ale nie wiem co z resztą.

    Widziałem kilka podobnych konstrukcji, ale o większej mocy. Zawierały one jednak więcej tranzystorów wyjściowych. Gdybym dołożył tu jeszcze po parze tranzystorów Q8,Q9 oraz po R14, R15 to uzyskałbym dwa razy większą moc?

  • #37 21 Lis 2003 04:58
    Jogesh
    Poziom 28  

    Sprawdź dane katalogowe wszystkich tranzystorów i podnoś napięcie! :evil:
    Dołóż tylko pare tranzystorów wyjściowych {mosfetów} i sprawdź.

    A dlaczego się nazwałeś "Sawitar" ? to nazwa wydawnictwa która założyła moja znajoma {i zamknęła}. A sawita znaczy słońce. :)

  • #38 21 Lis 2003 05:29
    CKsrv
    Poziom 32  

    No tak, można jeszcze połączyć dwa punkty ze sobą (wejścia) potencjometrem - wej na skrajne, a ślizgacz do masy - balans.

  • #39 21 Lis 2003 17:56
    sawitar
    Poziom 17  

    Witam.

    Miałem nadzieję że ktoś już to sprawdził i nie będę musiał robić tego samemu ( pernamentny deficyt czasu )

    Sawitar to "bóstwo solarne", utożsamiany ze stwórcą świata.

    Pozdrawiam.

  • #40 22 Lis 2003 00:57
    Redzi
    Poziom 11  

    Witam. Czy ktoś z was jest w posiadaniu schematu jakiegoś wypróbowanego projektu przedwzmacniacza na lampkach ECC83, ewentualnie czegoś na scalakach ze sterowaniem mikroprocesorowym (coś, czego nie ma na forum). Chciałbym to dołączyć do wyżej opisanego wzmacniacza. Pozdro.

  • #41 22 Lis 2003 19:19
    stmaniak
    Poziom 11  

    czy ktoś wreszcie opisze brzmienie tego wzmacniacza :?: :?: :?:

  • #42 23 Lis 2003 02:30
    Jogesh
    Poziom 28  

    Niestety mimo, ze zmontowałem wzmacniacz, nie jestem poetą audiofilem, który to potrafi pisać wiersze na temat dźwięku... :D
    Gra ładnie i tyle :)

  • #43 23 Lis 2003 16:43
    stmaniak
    Poziom 11  

    więc ja to zrobię.
    jak go uruchomię to porównam z jakąś masówką np: kolegi NADem
    i dam wam odpowiedż :!: :D

  • #44 02 Gru 2003 11:13
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Cze wszystkim. Potrzebuje schemat wzmacniacze 2x25W. I żeby był zasilany 2x12V. Jestem początkującym elektronikiem. pomurzcie!!! :-))))
    Schematy przesyłajcie na adres slawekm8(malpa)o2.pl DZIĘKUJE !!!!!!!!!

  • #45 02 Gru 2003 13:39
    Jogesh
    Poziom 28  

    Dlaczego zależy Ci na zasilaniu 2x12V? Możesz zastosować wyzsze napięcie? 8O

  • #46 02 Gru 2003 14:14
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Mam tylko takie transformatory. A transformatory 2x25V troche kosztują. A ja chce zrobić jak naj mniejszym kosztem.

  • #47 02 Gru 2003 14:38
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Kociątko prześli mi ten schemat wzmacniasza na adres slawekm2(malpa)o2.pl DZIĘKUJE!!!!

  • #48 02 Gru 2003 17:11
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Mam pytanie kto mi rzyśle szemat wzmacniacza mocy 2x25-30W. Schematy przesyłajcie na adres slawekm8(malpa)o2.pl. DZIĘKUJE!!!!!!!!! 8O 8O

  • #49 03 Gru 2003 17:37
    End
    Poziom 29  

    Wzmacniacz naprawde brzmi spoko...mi styka. :wink:
    Co do podnoszenia napięcia to wzmacniacz na schemacie ma 2x33V kociątko i ja podnieśliśmy je do ponad 2x40V ile zwiększyła się moc ?
    Mam trafo 2x30V/200W

  • #50 03 Gru 2003 21:22
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Mam pytanko. Zaile czcesz go sprzedać? i czy dobry będzie go zasilania wzmacniacza 2x50W na układzie TDA1514? czy kostka sie nie spali?

  • #51 03 Gru 2003 21:46
    End
    Poziom 29  

    Niewiem jakim napięciem max zasila się tą kostkę.Ale chyba raczej nie symetrycznym az ponad 40V bo chyba by się rozsadziła...
    Polecam ten wzmacniaczyk 25W Hex fet.
    Tanio... i fajnie gra :wink:
    Co do trafa to na priv.

  • #52 04 Gru 2003 11:17
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Nabyłem rtanfo o zasinaniu 1x25V. Mam putanko jak morzna przerobić nz2x25V i żeby zasilał wzmachor? A co do tranfo to napisz mi na m-eila slawekm8(malpa)o2.pl. DZIENKI!!!!!!!!!!!:))

  • #54 08 Gru 2003 18:50
    stmaniak
    Poziom 11  

    witam
    wlaśnie odpaliłem jeden kanał na tranzystorach-540 i 9540
    zasilany 2x25v. ale układ nawet nie jęknie, kompletna cisza.
    gdy odkręciłem tranzystory od radiatora i na chwile włączyłem zasilanie poszedł z nich dym.może żle wlutowałem tranzystory 1-5
    jeśli ktoś z was może mi pomóc to będę wielce wdzięczny.
    z góry dzięki

  • #55 08 Gru 2003 19:29
    End
    Poziom 29  

    Ja tez miałem problem na początku ale to z własnej nieuwagi.
    Ustaw potencjometr od prądu spoczynkowego w pozycji środkowej.
    Zwróć uwagę na to jak wlutowałes tranzystory BC.
    Ja właśnie pomyliłem te tranzysory na początku i "działał dziwnie".
    Niezapomnij wymienić końcówek mocy :(
    Bo po tym co napisałeś to chyba "nieżyją"

  • #56 08 Gru 2003 21:21
    stmaniak
    Poziom 11  

    dzięki Hard-core
    czy możesz mi napisać jak mają być zamontowane Q1-Q5
    ja zamontowałem tak:
    Q1-( Q2-( Q3-( Q4-( Q5-( -w stronę radiatora

    ( = tranzystor

  • #57 09 Gru 2003 18:27
    End
    Poziom 29  

    Stroną.....napisami w strone radiatora,patrz na schemat i jak masz to zobacz wyprowadzenia BC i wszystko stanie się jasne.
    W ogule patrząc na wzmacniacz "od przodu"pot. ustaw bardziej w lewą strone.
    Jeśli naprawdę szkoda Ci kasy na końcówki mocy itp.
    to zawsze uruchamiając wzmacniacz szeregowo właczaj w uzwojenie pierwotne żarówkę (np.25W czy 40W).
    To pozwoli uniknąc przykrych :( "sztucznych ogni" a może nawet wypalenia tranzystorów końcowych.
    Możesz też w miejsce bezpiecznika wstawić np.2W rezystor 10 ohm.
    (to wszystko przy uruchamianiu naprawde się przydaje)

  • #58 11 Gru 2003 20:34
    stmaniak
    Poziom 11  

    Dzięki za pomoc.
    Tranzystory IRF musiały być walnięte bo po wymianie od razu odpalił.
    Jeszcze raz dzięki.

  • #59 12 Gru 2003 14:01
    End
    Poziom 29  

    I jak wrażenia z odsłuchu?
    Tranzystory mogłeś uszkodzić łapiąc je za nóżki palcami lub jakimś ładunkiem statycznym z np. lutownicy.
    :wink:

  • #60 12 Gru 2003 15:40
    stmaniak
    Poziom 11  

    Dopiero wczoraj wieczorem go odpaliłem, trzeba poczekać na wygrzanie elementów, ale pierwsze wrażenie jest dosyć miłe.
    Jak mocno można podkręcić mu na PR-ce?

  Szukaj w 5mln produktów