R12 też się pali?. Tj 10 ohm w emiterze BD139?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereQuote:Nie chce mi się wierzyć w tą stabilność prądu spoczynkowego. Używałem tego wzmacniacza przez 3 lata i wiem, że ten prąd ciągle pływał. Przecież tutaj nie ma w ogóle kompensacji termicznej.
Tomq wrote:BD139/140 są bez radiatorów, to jeszcze prąd spoczynkowy 100mA. Jedyne wytłumaczenie to dobre chłodzenie pary wyjściowej, bo za radiator robi cała obudowa
Tomq wrote:zastanawiam się nad włożeniem do stopnia wejściowego 2SA970 lub jakiejś dwójki monolitycznej
Quote:BC560C to b.dobre tranzystory(może nawet i lepszy), 2SA970 ma jedynie wyższe maksymalne napięcia robocze. Dlatego uważam, że nie warto. Dwójka monolityczna chyba tylko dla lepszego samopoczucia Wink
Quote:Sam ten dryft termiczny i prąd w okolicach 300mA wygląda dziwnie, a później spada do tych 100mA. Powinno dojść do zjawiska zwanego thermal runaway kiedy wzmacniacz nagrzewa się bez końca i prąd rośnie w nieskończoność.
Tomq wrote:Wzmocnienie wynosi tu ok 70x, ale boje się grzebać przy rezystorach sprzężenia zwrotnego z uwagi na obawę przed utratą stabilności.
Tomq wrote:Pamiętaj żeby mu wyjście obciążyć i podaj sygnał na wejście(najlepiej sinus 1kHz) wtedy szybciej zrobi mu się ciepło. Pomiary oczywiście przy zwartym wejściu. Chyba, że chcesz zobaczyć jak zachowuje się prąd spoczynkowy w funkcji czasu wtedy nie podgrzewaj go(wzmacniacz sam będzie nagrzewał się swoim prądem spoczynkowym, co powinno powodować jego wzrost, a to wzrost temperatury i tak w koło).Ustawię u siebie ok.50-80mA prądu spoczynkowego i poobserwuję wzmacniacz przez kilka godzin.
Tomq wrote:Jedynie co jest nie tak to wrażliwość na zakłócenia gsm (mimo, że zmieniłem filtr wejściowy na 2,2kohm +2,2nF, co teoretycznie powinno ciąć przy 31 khz) oraz duży przydźwięk (ale to pewnie wina złego rozprowadzenia ścieżek na pcb).
Tomq wrote:Wzmacniacz traktuję raczej jako eksperyment, bo jedyne koszty jakie poniosłem to para irfów (jakieś 6-7 zł), niemniej mam zamiar go nieco "pokatować" i jeżeli wytrzyma to być może zaprojektuję do niego swoją płytkę.
Tomq wrote:A co myślisz o wymianie BD139/140 na MJE340/350?
Quote:Uważam, że z takim wzmocnieniem z tego wzmacniacza nie da się korzystać w cywilizowany sposób. Dlatego u siebie zwiększyłem R6 do 1k2 wtedy wzmocnienie będzie wynosiło 28,5x(czyli ok 29dB, sprzężenie zwrotne będzie silniejsze o 7dB). Taka zmiana wzmocnienia w zamkniętej pętli nie powinna mu zaszkodzić. Chociaż tak czy owak przydałby się kompensacja Millera.
Quote:
Pamiętaj żeby mu wyjście obciążyć i podaj sygnał na wejście(najlepiej sinus 1kHz) wtedy szybciej zrobi mu się ciepło. Pomiary oczywiście przy zwartym wejściu. Chyba, że chcesz zobaczyć jak zachowuje się prąd spoczynkowy w funkcji czasu wtedy nie podgrzewaj go(wzmacniacz sam będzie nagrzewał się swoim prądem spoczynkowym, co powinno powodować jego wzrost, a to wzrost temperatury i tak w koło).
Quote:
Dziwne z tym filtrem, gsm to setki MHz tnąc na tej częstotliwości, nawet filtrem I-rzędu powinno odfiltrować śmieci, chyba że indukują się gdzieś dalej.
Quote:
Jakiej płytki obecnie używasz?
Quote:
Swoją drogą wprowadzając kilka zmian ten wzmacniacz byłby sensowny. Nawet w tej wersji warto go poskładać choćby w celach edukacyjno-rozrywkowych Wink
Quote:
Podobnie jak z 2SA970. Jeżeli nie zamierzasz zwiększać napięcia zasilania i w efekcie mocy to nie ma sensu tego ruszać.
Tomq wrote:Tak dokładnie pojemność równoległa do złącz B-C. Jej wartość można prosto obliczyć i w tym przypadku wystarczy mu zapodać 150...180pF. Eksperymenty są raczej mało wskazane, ponieważ ta pojemność zależy od kilku czynników i kilka czynników zależy też od niej, a takie zmiany mogą spowodować własnie niestabilność.Kompensacja Millera to kondensator o pojemności kilkudziesięciu piko faradów wstawiony miedzy bazę, a kolektor tranzystora będącego stopniem napięciowym? ...jedyne co przychodzi mi do głowy to eksperymentować zmniejszając pojemność do granicy, przy której nie będzie słychać pogorszenia wysokich tonów
Tomq wrote:...czy można wykoprzystać bc560 w wersji smd, czyli bc860. Mają moc strat niższa niż te w obudowach TO92 (300mW vs 500mv przy 25°)
Tomq wrote:Gdyby lepiej załatwiono tą nieszczęsną kompensację temperaturową myślę, że biłby rekordy popularności.
Tomq wrote:...przy czym warto pogrzebać w celach edukacyjno-rozrywkowych?
Quote:Tak dokładnie pojemność równoległa do złącz B-C. Jej wartość można prosto obliczyć i w tym przypadku wystarczy mu zapodać 150...180pF. Eksperymenty są raczej mało wskazane, ponieważ ta pojemność zależy od kilku czynników i kilka czynników zależy też od niej, a takie zmiany mogą spowodować własnie niestabilność.
Quote:
Tomq napisał:
...czy można wykoprzystać bc560 w wersji smd, czyli bc860. Mają moc strat niższa niż te w obudowach TO92 (300mW vs 500mv przy 25°)
Jasne, że można. Prąd pary różnicowej to 1,8mA, moc tracona jest żadna.
Quote:
Dodać kompensacje termiczną, degeneracje emiterową wzmacniacza różnicowego, kompensacje Millera, wzmacniacz napięciowy w układzie Darlington'a i by grało Wink Może w wolnej chwili pokombinuje coś i powstanie wersja premium Wink
Quote:
Tomq napisał:
...przy czym warto pogrzebać w celach edukacyjno-rozrywkowych?
Quote:
w stopniu napieciowym powinien byc dobry czyli szybki tranzystor. Od tego stopnia bardzo duzo zalezy z tego powodu porzucilem konstrukcje uniampa w ukladzie niesymetrycznym. Wiem, ze kazdy by tam pchal co by znalazl w szufladzie i byloby sporo problemow. W ukladzie symetrycznym (uniampie) ten stopien dziala nieco inaczej i mimo klasycznych MJE340/350 czy nawet BD139/140 nie ma zadnych problemow. W bardziej zaawansowanych konstrukcjach stosuje szybkie BF870/71/72 itp. Sa to chyba jedyne w miare dostepne komplementarne tranzystory w.cz o idealnych parametrach do tego zastosowania.
Tomq wrote:Jaki jest na to wzór?
Tomq wrote:Zwykle w różnych projektach jest to max 100pf
Tomq wrote:Degeneracja emiterowa, tzn?
Tomq wrote:w Uniampie Ireneusza Powirskiego jest to 47pF
Tomq wrote:Co do zależności, to kiedyś symulowałem jakiś wzmacniacz w LtSpice i widziałem, że wpływa to m.in na odtwarzanie sygnałów prostokątnych.
Tomq wrote:A Q5?
Tomq wrote:Z tego co pisałeś stopień napięciowy zasilany jest 15mA
Tomq wrote:bo q5 ma za zadanie tylko "zabierać" nadmiar prądu
Tomq wrote:Efekty większości z tych zmian wypadałoby obserwować na oscyloskopie, więc niestety ja na tym polu nic nie podziałam.
Tomq wrote:BTW, widzę, że masz/miałeś kolumny na gtc16/40/1 i sc10n - na tych samych głośnikach są te w moim awatarze. Nawet kojarzę, że przeglądałem Twoją konstrukcję zanim zbudowałem swoje. Teraz jednak zostały po nich tylko wspomnienia i ten awatar, którego z sentymentu nie zmieniam.
Tomq wrote:I mam wrażenie, że obniżył się poziom szumów gdy zmniejszyłem wzmocnienie całości (do 37x).
Tomq wrote:Co do rozważań na temat rodzajów użytych tranzystorów, cyt. wypowiedź IRKA z twojego tematu z sąsiedniego forum:
Cytat:
w stopniu napieciowym powinien byc dobry czyli szybki tranzystor. Od tego stopnia bardzo duzo zalezy z tego powodu porzucilem konstrukcje uniampa w ukladzie niesymetrycznym. Wiem, ze kazdy by tam pchal co by znalazl w szufladzie i byloby sporo problemow. W ukladzie symetrycznym (uniampie) ten stopien dziala nieco inaczej i mimo klasycznych MJE340/350 czy nawet BD139/140 nie ma zadnych problemow. W bardziej zaawansowanych konstrukcjach stosuje szybkie BF870/71/72 itp. Sa to chyba jedyne w miare dostepne komplementarne tranzystory w.cz o idealnych parametrach do tego zastosowania.