Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz Mosfet 25W na IRF532 - 9532.

Jogesh 09 Oct 2003 04:05 286213 1110
Nazwa.pl
  • Jest to opis budowy wmacniacza Hi-Fi na tranzystorach mosfet IRF532 - 9532. zasialanie =- 33V . Znalazłem go w sieci, ale zaprojektowałem do niego płytke, tak że go zamieszczam. Właśnie wczoraj go pierwszy raz uruchomiłem. Bez żadnych problemów działa od pierwszego włączenia! JEst bardzo prosty i składa się z łatwodostępnych elementów. Polecam początkującym, którzy nie chcą iść na łatwiznę robiąc wzmacniacze na scalakach. :) :) :)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Jogesh
    Level 28  
    Jogesh wrote 2865 posts with rating 478, helped 28 times. Been with us since 2003 year.
  • Nazwa.pl
    kolektor
    Level 11  
    Czy Q6 i Q7 nie powinny być na wspólnym radiatorze z MOSFET-ami?
  • Nazwa.pl
    kafka
    Level 22  
    Bardzo fajny układzić, ale jak to się reguluje?
    WoŹnY
    Level 28  
    Szukam czegoś w tym rodzaju :!: Przypuszczam że się do moich celów nada, ale niestety nie widzę żadnych załączników. Jestem ciekaw dlaczego :?: Dość często mi się to zdarza, że ich po prostu nie widzę. Wie ktoś może dlaczego :?: Pozatym proszę o przesłanie mi projektu na sw(malpa)gdynia.multinet.pl

Pozdrawiam WoŹnY
    Mały_elektryk
    Level 12  
    Czy ktoś wie ile to będzie kosztować (same elmenty) ??? Pozdrawiam
    zasoby
    Level 23  
    Jest to wzmacniacz mocy o szerokim paśmie przenoszenia, dużej mocy wyjściowej, minimalnych zniekształceniach i co ważne końcówkę mocy wykonano na tranzystorach HEXFET

koszt bardzo mały za tranzystory oprócz IRFów zapłacimy 1,5PLN, reszta to już rezystory i kondensatory, tylko 4700uF/50V może trochę uderzyć po kieszeni.

Problemem są natomiast IRF9532 zamiennik IRF9530 kosztuje 3,5PLN a IRF532 będzie ciężko dostać.
    hts
    Level 15  
    W jakim programie projektujesz płytki drukowane ???
    Mały_elektryk
    Level 12  
    Czy mogę zastosować jeden transformator zamiast dwóch wytrzymają to diody( trzeba by było zastosować diody 16 A ) 8O
    Jogesh
    Level 28  
    Nie ma sprawy. Ja zastosowałem dwa, bo akurat takie miałem. Każdy z tych tranzystorów ma dwa uzwojenia 15V, połączyłem je i mam 2x30V, a po wyprostowaniu troche więcej, ale nie pali sie nic. Poniewaz nie zamierzałem urzywać tego wzmacniacza z pełną mocą {mam małe kolumny} to zasilacz tez nie dostarcza dużej mocy, na dwa kanałay może 60W.
    Jogesh
    Level 28  
    Skanuję w Corelu DRAW i z plik wybieram publikuj jako PDF. i już.
    Co do projektowania płytek, to nie robię często, więc projektuję ręcznie, poczym skanuję w Corel DRAW i rysuję ścieżki i punkty. Następnie usuwam zeskanowany rysunek i zostają tylko ładnie narysowane ścieżki.
    End
    Level 29  
    A czy będzie można zastosować IRF540 i IRF9540 i podnieść troche napięcie by podwyższyć moc?
    Jakie THD ma ten wzmacniacz?
    Bo chyba chcę go zrobić jako końcówkę hybrydy ECC82+ ten wzmacniacz.
    Jogesh
    Level 28  
    Hard-Core wrote:
    A czy będzie można zastosować IRF540 i IRF9540 i podnieść troche napięcie by podwyższyć moc?
    Jakie THD ma ten wzmacniacz?
    Bo chyba chcę go zrobić jako końcówkę hybrydy ECC82+ ten wzmacniacz.

Chyba można. Ja naprzykład w jednym kanale zastosowałem IRF533, a nie 532 i nie słychać różnicy. Napięcie można podnieść, napewnoe do 35-40V. Powyżej tego trzeba by sprawdzić czy tranzystory wytrzymują wyższe. THD jest podane w załączniku.
    End
    Level 29  
    Naprawde zaskakująco niskie ma THD ten wzmacniacz :D a konstrukcja nie jest bardzo skomplikowana :wink:
    Ciekawe jak będzie działał z IRF 9540 i IRF 540...
    Mam trafo toroidalne 200W 2x30V czy moge takie zastosować?
    Napięcie uroście po wyprostowaniu i przefiltrowaniu do wartości około 42.3V
    Wtedy trzeba będzie chyba wymienić niektóre BC560C na wyższe napięcie.
    End
    Level 29  
    No i powstał problem :(Uzas=2x26,3V
    Gdy podłączam tylko + i - bez GND to wzmacniacz "działa",ale słychać szumy i głośne buczebnia w głośniku.
    T-7,C-7,Q-2 się grzeją...
    Wymieniłem Q-2 bo uległ uszkodzeniu
    Wstawiłem nowy Q-2 i podłączyłem + GND i -
    Ale wzmacniacz tylko buczy a R18 strasznie się grzeje...
    End
    Level 29  
    No Q6 i Q7 mają radiatorki wystarczające.
    Gdy właczyłem wzmacniacz po wymianie traznystorów BC556 i jeden BC557 (zamienniki) to Q4 mi się aż lekko roztopił.]
    Montaż sprawdzałem i pomyliłem jeden z rezystorów,zamiast dać 150k dałem 150 Ohm.
    Ale efekt cały czas ten sam.
    Czy wszystkie tranzystory mają być wlutowane w jedną stronę?
    chodzi o BC556 i Bc557.
    End
    Level 29  
    kociątko wrote:
    To musiałeś coś zmontować nie tak. 8O 8O Co do Q7 i Q6, to muszą mieć niewielkie radiatorki. Mi odpaliło za pierwszym razem i cały czas działa. :) :)

No i był błąd :( źle wstawiłem wszystkie BC557 (BC560)
    Odwrotnie je wsadziłem,później patrzę na schemat i widze że zrobiłem "babola".
    Tranzystory wstawiłem nowe i wzmacniacz dziala poprawnie.
    Jaki ma być prąd spoczynkowy???
    Bo jak dałem pot. na środkową pozycję to wzmacniacz gra i wcale się nie grzeje ani nie ma zniekształceń.
    stmaniak
    Level 12  
    witam
    właśnie wczoraj zamówiłem części na ten wzmak.
    Ale chciałbym aby ktoś kto go odpalił , podielił sie wrażeniami odsłuchu. 8O 8O 8O
    interesuje mnie czy zagra lepiej od TDA7294.
    miałem kiedyś ampa na IRF-ach, grał fajnie ale mocno szumiał. Potem zrobiłem na TDA i po pół roku go rozebrałem bo nie podobało mi się jego brzmienie. MAM NADZIEJE ŻE TEN JEST LEPSZY :!: :!:
    End
    Level 29  
    Gra naprawde fajnie.
    teraz robie do niego preampa na ECC82 i się zobaczy.
    Polecam ten wzmacniacz :wink:
    Każdy wzmacniacz ma coś takiego jak szybkość zmian na wyjściu...
    Jak szybki jest ten wzmacniacz?
    End
    Level 29  
    Da się napewno,tylko jak?..(sam się z tym gryzę)
    Może są jakieś wzory i ktoś je ma...więc prosze się podzielic z nami @ll :D
    artibpl
    Level 17  
    Co do prądu spoczynkowego, to ustawia się dość dużą wartość gdy na wyjściu są zastosowane tranzystory MOSFET. Standardowe wartości 50-100 mA na jedną parę tranzystorów, czyli w przypadku rezystorów w obwodzie drenu 0,5 oma, napięcie na nich 25-50 mV. Inną metodą jest ustawianie z pomocą oscyloskopu. Podajemy na wejście wzm. sinus lub trójkat a na wyjście podpinamy obciążenie 8 omów i oscyloskop. Regulujemy prąd spoczynkowy aby w miejscu przejscia przebiegu wyjściowego przez zero otrzymać linię prostą.
    Oscyloskop to chyba jedyne urzadzenie, za pomocą którego okreslić można szybkość wzm. Na wejście należy podać kwadrat np. z generatora na bramkach TTL i częstotliwości 1 kHz. Na wyjście łączymy obciążenie i oscyloskop. Należy tak rozciągnąć podstawę czasu w oscyloskopie aby oglądać tylko jedno zbocze impulsu, odczytać czas w jakim sygnał roście od 10% swojej wartości do 90% oraz odczytać napięcie między tymi poziomami.
    Jeśli na wyjściu mamy między poziomami 10% a 90% np. 10V a czas 1 mikrosekundę, to czas narastania wynosi 10V/mikrosekundę.
    Arti
    keramg
    Level 12  
    1. Ponoć we wzmacniaczach o szybkim narastaniu napięcia na wyjściu (skrót ang.SR) mogą być małe dynamiczne zniekształcenia intermodulacyjne (skrót ang. TIM)

2. Na rynku dostępne są audiofilskie wzmacniacze o prędkości narastania napięcia większej od 100 V/ mikrosekundę ( nasze biedne TDA7294 ma tylko 10 V/ mikrosekundę)

3. Najprostsza metoda pomiaru SR to użycie oscyloskopu i generatora mcz z prostokątnym sygnałem na wyjściu.
    W zaprzyjaźnionym warsztacie elektronicznym ( chyba, że ktoś ma generator i oscyloskop w domu, to na pewno już takie pomiary wykonał) zestawiamy układ pomiarowy:
    z wyjścia generatora podajemy przebieg prostokątny, na początek np: Upp=0,1V; f=1kHz, na wejście badanego wzmacniacza, do wyjścia wzmacniacza przyłączamy obciążenie zastępcze i oscyloskop
    (jako obciążenie zastępcze można zastosować rezystor dużej mocy R=8 Ohm P=10 W do 50 W w zależności od mocy wzmacniacza i wysterowania, delikatnie z wysterowaniem wzmacniacza bo rezystor się spali jeżeli będzie miał za małą moc ).

Na ekranie oscyloskopu pomiędzy odpowiednimi liniami siatki odczytujemy szybkość narastania i opadania sygnału wyjściowego.

Czas narastania i opadania zbocza odczytuje się przy 10% wartości całkowitej amplitudy, koniec narastania przy 90% wartości całkowitej amplitudy sygnału wyjściowego.

UWAGA: dla zpewnienia bezpieczeństwa sobie, badanemu układowi i przyrządom pomiarowym wszelkie czynności związane z podłączaniem wykonujemy solidnie I Z ODŁĄCZONYM OD SIECI ELEKTRYCZNEJ WZMACNIACZEM!!!
    End
    Level 29  
    Hmmm,chyba trzeba będzie iśc do jakiegoś serwisu i sprawdzić to.
    A jest jeszcze jedna sprawa...bo niezałożyłem dużego radiatora i nawet jak wzmacniacz "ryczy" to są lekko letnie...
    I jeszcze jedno czy jak jest niedostatecznie lub za mocno ustawiony prąd spoczynkowy to wpływa to na jakośc dźwięku?
    Wiem że jak troche bedzie za duży ten prąd to może uszkodzić tranzystory mocy ale nie zawsze bo poprostu wzmacniacz będzie się grzał cały czas...mój wzmacniaczyk się niegrzeje wcale :)
    artibpl
    Level 17  
    Jeśli prąd spoczynkowy będziesz miał za mały to wzrastają zniekształcenia. Jak chcesz to sprawdzić to zmniejsz prąd do zera i spróbuj tego posłuchać - charczy aż zęby bolą. W drugą stronę nie przesadzisz, o ile wytrzymają tranzystory i zasilacz. MOSFETy lepiej brzmią przy dużym prądzie, w krańcowym przypadku można je podkręcić do czystej klasy A. Prąd spoczynkowy ustawiamy wtedy na ok. 2A dla uzyskania 25W na 8 omach. Wymaga to jednak 5 razy wiekszego transformatora i 5 razy większych pojemności filtrujących oraz poteżnego radiatora. Czy warto - porozmawiaj z tymi co budowali konstrukcje Nelsona Passa. W twoim przypadku myślę, że prąd sp. jest trochę za niski. Radiator powinien być letni 25 - 27 st. C bez sygnału po kilku godzinach od włączenia. Regulację też należy wykonywać po solidnym wygrzaniu.
    Arti
    End
    Level 29  
    Ta...najlepsze jest to że nawet jak słucham naprawde głośno to wzmacniacz zrobi się max letni...
    Podkręce ten prąd troszkę.
    Chociaz szczeże pisząc to ostatnio tak podkręciłem że wypalilem tranzystory IRF540 i IRF9540