Zamknąłem dziś wszystko w kupę do obudowy.Cewki nawinąłem drutem w emalii 1mm/2-10 zwoi na rdzeniu-dawcą płyta komputerowa druga cewka to ta podwójnym rdzeniem tyle samo zwoi.Całość skalibrowałem podłączając sztuczne obciążenie Radio Herbert ASC.Na wyświetlaczu ustawiłem 4W SWR pokazuje 1,1.Tyle.Ale aby to osiągnąć musiałem usunąć 2 szt. rezystorów równoległych 100 om za pierwszą cewką i także na wyjściu 1 cewki dołożyć diodę 1N5819 w szereg z rezystorem 100 om w połączeniu odsprzężone 10 nF i za rezystorem 1 nF do masy i z tego punktu do WE U pwr w procesorze n.1.Niestety albo coś nie tak z cewkami (ilość zwoi) lub zły typ rdzenia -bo pomiary były zaniżone z dzielnikiem 50 om.
Gdyby komuś udało się uzyskać lepsze rezultaty to proszę o opis.
Witam wszystkich,jestem w trakcie budowy tego SWR-metra w wersji VHF/UHF,jeśli się uda go uruchomić będę składał wersję na KF.Programowanie picka 16F88 przebiegło bez kłopotów.diody zastosowałem 1N5711 a wzmacniacz LM.Po włączeniu zasilania wyświetlacz
jest na chwilę podświetlon i gaśnie.Podświetlanie działa dopiero po podaniu
sygnału na wejście LM-a.Na razie tyle o następnych efektach napiszę.Pozdrawiam Ryszard.
Witam wszystkich czytających,czy ustawienie mocy wejściowej jest jednorazowe?U mnie po naciśnięciu SET pojawia się napis:CALIBREREN
Input Watt 5.0 ustawiam przyciskami moc 10W naciskam SET,wyświetlacz powraca do wyświetlania SWR-.- PWR-.- wyłączamam
zasilanie włączam ponownie nasiskam SET i jest wartość mocy 5.0W.Nie
zapisała się nowa wartość.Czy aby zmienić tą wartość trzeba ponownie zaprogramować procka?W załączniku zdjęcia SWR metra w moim wykonaniu.Dzięki za pomoc Ryszard
Nie potrafię skasować prowizji,przed wysłaniem wpisałem 0.01 żeby nie było prowizji,ale jakims cudem sie pojawiła,jeśli znasz sposób to skasuj tą prowizję.Zdjęcia zrobione zostały przez kolegę z pracy w jakim programie to pomniejszyć?
Witam!
Kiedyś otrzymałem informacje od autora strony pi4zlb, że na stronie IK3OIL są informacje jak sklaibrować miernik http://www.ik3oil.it/_private/Articolo_SWR_eng.pdf ale jest na innym procku PIC16F876, ma mniej elemntów i oscylator kwarcowy.
Oto zmniejszone zdjęcia i mam nadzieję że tym razem będzie bez punktów.Na razie SWR-meter wskazuje swr wymaga tylko regulacji,natomiat chwilowo mam problem z wyświetlaniem mocy.Ustalam przyczynę braku tych wskazań.Teraz wiem na czym polegał mój błąd z tymo punktami wpisałem 0.01 a powinienem wpisać -0.01.
Dzięki generator,zadziałało nastepnie pojawił się napis Fscale max174,2 i naar Eeprom z literą N i po naciśnięciu pojawiła się litera J.Podaj dalszą procedurę regulacji bo na razie coś te wskazania nie bardzo są wiarygodne.Ustawiłem maksymalną moc input 50W.Czy to będą waksymalne wskazania samego bargrafu,czy bargrafu i wartości liczbowej?Jest to pierwszy miernik SWR wykonany przee zemnie i brakuje troche wiedzy teoretycznej.Dzięki za pomoc.SQ3DWE.
Teraz musisz podłączyć urządzenie o znanej mocy i tą moc zapisać podczas kalibracji i to wszystko. Jest tylko jeden problem że moce te nie pokrywają się tak samo w zakresie UHF i VHF i trzeba je oddzielnie dla każdego zakresu każdorazowo programować.
Tak , a pożniej jeszcze raz korekcja mocy. Pozatym aby uzyskac wł. wskazania należy znależc wl. punkt wzajemnie dla obu potęcjometrów ( chodzi o charaktrystykę przwodzenia diód - myślę że zastosowałeś wszystkie tego samego typu )no i potęcjometry obowiązkowo heliopt.
Tak diody są tego samego typui i producenta i dobierane pod względem napięcia,potencjometry helipot.Którym potencjometrem najpierw regulować dla ustawienia mocy?
Dodano po 36 [sekundy]:
Tak diody są tego samego typui i producenta i dobierane pod względem napięcia,potencjometry helipot.Którym potencjometrem najpierw regulować dla ustawienia mocy?
Posiadam zaprogramowane PIC16F88, mogę odsprzedać, proszę pisać na e-mail: tomek__30(malpa)o2.pl
Wykonałem częściowo projekt z wsadem z linku, tzn. nie podłączyłem jeszcze części pomiarowej - chcę wykorzystać gotowe 'moduły' od koreańskich SWR.
Na razie podłączałem stałe napięcia z dzielnika na rezystorach i okazuje się,że teria się sprawdza, liniowość pomiaru mocy jest zachowana oraz teoretyczna wartość SWR zgadza się.
Nie wiem jak z pomiarem mocy, czy liniowość wzm. oper. zamienników jest tak dobra jak myślę jest oryginalnych wg 'zagranicznego schematu'.
Proszę o wyjaśnienie do czego służy punkt oznaczony na schemacie jako U Pwr ?????????/
W planach mam SWR do 6GHz.Ustrój pomiarowy do 2,4 GHz mam gotowy i sprawdzony z fabrycznym VSWR, tylko kwestia podłączenia go do wzm. operacyjnych,potem modyfikacja na większą Fo.
Jeśli ktoś dysponuje kompilatorem, który kompiluje bin pod PIC16F22, proszę o info.
Nadal jestem zdania,że pomiar SWR metodą nadajnik <-> SWR <> antena jest lepszym i bardziej rzeczywistym pomiarem, niż przy pomocy analizatorów.
Kiedyś jadąc przez miasto zapytał mnie człowiek czym stroję anteny , za ile mam przyrząd i jaki .
Nie odpowiedziałem czym ....
Głową stroję
No to może ja doprecyzuję pytanie.
Czy oprócz Ciebie ( sq3dwe) jeszcze jest ktoś kto jest takim jak ty szczęśliwcem .
A pisze to nie dlatego żeby tylko pisać ,a dlatego ze układ jest na tyle prosty że myślę że nie tylko ja , ale i inni to zrobili .
Układ o którym pisze jest w kilu wersjach , dla wtajemniczonych podsyłam najnowszy link który ma się nijak do poprzednich wersji .
Wszystkie ponoć " chodzą "
http://www.pi4zlb.nl/ Druga zakładka na stronie głównej .
Pozdrawiam .
Witam. mam problem z tym ukladem, a mianowicie po uruchomieniu ukladu nie pokazuje nic, tzn. swr 0 i power 0 po naciśnieciu PTT zaświeca sie wyświetlacz i zamiast SWR -,- PW -,- pokazuje sie SWR 0,0 PW 0,0 i nic pozatym, podawanie napiecia w granicach 0-5V na wejście procesora nie daje żadnych rezultatów, w czy moze być problem?
Temat może troszkę leciwy ale wiem że wielu jest zainteresowanych tym SWRem. Udało mi się wykonać ten SWR. Obecnie walczę z kalibracją gdyż nie mogę sobie poradzić. Wsad działa w 100% i polecam! Jak zrobię wszystko w całości to umieszczę zdjęcia w DIY.
Do czego służą zworki na płytce mikrokontrolera? Bo nie wiem czy do kalibracji nie trzeba ich zewrzeć.
Ten projekt działa, sprawdza się w mojej pracy zawodowej.
Wejście Upwr to bezpośrednie wejscie do pomiaru mocy (tylko moc).
Jedyna niedogodność jaka występuje przy pomiarze SWR w modulacji AM to,że podczas pomiaru gdy sygnał zostanie zmodulowany (np. odgłosem z otoczenia) występują zmienne wskazania SWR bo w czasie pomiaru Vref, gdy procesorek przelicza gdy pojawi się ton modulujący wtedy wzrasta chwilowa moc a co za tym idzie SWR będzie chwilowo zawyżony.
Rada na to jak jest mic-gain to go na zero dajemy, a gdy nie ma to można zatkać mikrofon aby stłumić dźwięki z otoczenia.
Oczywiscie najwożniejszy jest dobry ustrój pomiarowy w.cz. dla danego przedziału częstotliwości (pasma).
Projekt super.
Witam Panowie,
Odgrzewam starego kotleta, bo postanowiłem ten miernik wykonać. Chciałbym podpytać na jakich wzmacniaczach LM ostatecznie go uruchamialiście, oraz co myślicie o zastosowaniu zamiast 1SS99 naszych AAP120?
....na jakich wzmacniaczach LM ostatecznie go uruchamialiście....
Nie pamiętam, muszę zerknąć.
edit Właśnie zerknąłem, siedzi sobie tam najzwyczajniejszy LM358. Nie byłem pewien co zostało w urządzeniu ponieważ sprawdzałem działanie na kilku różnych układach.
labo wrote:
....co myślicie o zastosowaniu zamiast 1SS99 naszych AAP120?...