Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z procesorem P3

22 Kwi 2007 14:34 2055 10
  • Poziom 9  
    Witam serdecznie.Otóż mam znajomego ktorego rodzicow niestety nie stac na kupno komputera.Wiec pogadalem z przyjaciolmi i wspolnymi silami udalo nam sie zlozyc komputer.Moze nie najlepszy ale na poczatek wystarczy.Problemy zaczely sie przy zmianie procesora.Na starym procku (celeron 633 Coppermine)wszystko chodzi dobrze.Jednak chlopak uzbieral troche pieniedzy i kupil pentium 3 1GB.Po przelozeniu procesora po wczesniejszej aktualizacji BIOS-u do ostatniej wersji wydanej do tej plyty zaczelo sypac Bsodami.A dokladniej mowiac: Page fault in nonpage area 0X00000050.Tryb awaryjny uruchomil sie na pare sekund nie dajac mozliwosci sprawdzenie badz odinstalowania czegokolwiek.Mial niemaly balagan w systemie wiec nie zastanawiajac sie dlugo postanowilem-format c: i ponowna instalacje XP.Wszystko szlo ladnie do ale do czasu.Znow wyskoczyl kolejny blue screen ten sam co wczesniej 0x00000050.Przelozylem znow celerona instalacja pomyslna,wszystko poinstalowane.Zmienilem na p3 i znow Bsody.Wiec Memtest86 (wczesniej pamiec sprawdzana na celeronie) i na p3 ponad 500 bledow.Znow zmiana na celerona,memtest i wszystko ok.Problem najwidoczniej lezy po stronie fsb-celeron chodzi na fsb 75 a p3 na 133.Jednak pamiec ram tez jest 133.W BIOS-ie wszystko ustawione na auto.Procesor poprawnie wykrywany.Komputer uruchomi sie tylko czasami po Load fail-safe defaults-podkreslam czasami.Probowalem z inna pamiecia i to samo.Wiec co jest nie tak,ustawienia w BIOS-ie,ram,czy p3 moze padniety???Ponizej info odnosnie komputera:
    Nazwa płyty głównej:ECS P6VAP-A+v1.1(BIOS 1.5b ostatni do tej plyty)
    Ram:DIMM1: RM56S281TA-13AC PC133 SDRAM
    Karta graficzna:Sapphire Radeon 9550 Agp
    Dysk fizyczny:IBM-DTLA-305020 (20 GB, 5400 RPM, Ultra-ATA/100)
    Napęd dysków optycznych LG CD-ROM CRD-8482B (48x CD-ROM)
    Link do producenta plyty:http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Products/ProductsDetail.aspx?detailid=117&DetailName=Bios&MenuID=52&LanID=16
    i lista obslugiwanych procesorow:http://www.ecs.com.tw/ECSWebSite/Support/CPU_Support_Model.aspx?detailid=117&MenuID=69&LanID=16
    Stronki przynajmniej u mnie czasami nie chca sie otwierac.Jak cos trzeba jeszcze podac to prosze napisac.Wiem ze ten sprzet lata swietnosci ma juz za soba ale chlopak cieszy sie z tego co ma.Wymiana plyty badz czegokolwiek innego przynajmniej teraz nie wchodzi w rachube.Prosze o potraktowanie tematu powaznie i z gory dziekuje za pomoc.
  • Sklep HeluKabel
  • Pomocny post
    VIP Zasłużony dla elektroda
    przemek833 napisał:
    celeron chodzi na fsb 75 a p3 na 133

    Przywróć standardowe FSB i przy okazji podaj dokłądne oznaczenie procesora P3.
  • Sklep HeluKabel
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Dziekuje za szybki odzew.Co do pierwszej odpowiedzi to tak:
    Właściwości procesora
    Typ procesora Intel Pentium IIIE, 1000 MHz (7.5 x 133)
    Nazwa kodowa Coppermine
    Seria cD0
    Zbiór instrukcji x86, MMX, SSE
    Oryginalna częstotliwość taktowania 1000 MHz
    Pamięć podręczna L1 kodu 16 KB
    Pamięć podręczna L1 danych 16 KB
    Pamięć podręczna L2 256 KB (On-Die, ATC, Full-Speed)
    Informacje fizyczne procesora
    Typ obudowy 370 Pin FC-PGA
    Wymiary obudowy 4.95 cm x 4.95 cm
    Liczba tranzystorów 28.1 milion(ów)
    Technologia wykonania 6M, 0.18 um, CMOS
    Rozmiar procesora (Die Size) 95 mm2
    Napięcie rdzenia 1.75 V
    Napięcie We /Wy 3.3 V
    Typowa moc 11 - 25 W (zależna od szybkości procesora)
    Maksymalna moc 16.0 - 37.5 W (zależna od szybkości procesora)
    To z Everesta.

    A na procesorze jest napisane:
    Intel 01 Philippines 1000/256/133/1.75V
    7136A095-0285 seria SL52R
    Nie bardzo rozumiem co znaczy "przywroc standardowe fsb".Czy chodzi o zworki?Jezeli tak to jak je ustawic?Jest na auto.
    Natomiast co do drugiej odpowiedzi to proponuje przeczytac moj pierwszy post od poczatku do konca.
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Kolego przemek833 - na początek sprawy ze zworkami. Czy ustawiłeś dla P3 FSB 133MHz zworką JP10 (2-3) na płycie? To istotne o tyle, że narzuca prawidłowy mnożnik PCI/AGP w stosunku do FSB - odpadnie nam zastanawianie, czy PCI/AGP nie są przetaktowane. Czy JP11-13 są poustawiane dla Intela (1-2) a nie Cyrixa? Czy wybór napięcia dla CPU ustawiony jest na automatyczny (JP15 1-2) i monitoring w BIOSie pokazuje, że jest 1,75V na VCore?

    W BIOSie w sekcji "Advanced Chipset Features" ustaw luźniejsze timingi dla pamięci ("Bank x/x DRAM Timing" na Slow lub Normal, "SDRAM Cycle Length" na 3 a "DRAM Clock" ustaw na Host CLK). Jeśli po tych krokach będzie pracować prawidłowo, to możesz podnosić "Bank x/x DRAM Timing" wyżej lub/i spróbować ustawić "SDRAM Cycle Length" na 2. Jeśli zaś nadal będą kłopoty z pamięcią, to proponuję albo przetestować inną kostkę PC133 albo przestawić tego P3 na magistralę 100MHz (zworka JP9 na 2-3) i ewentualnie podbić w BIOSie częstotliwość FSB na 112MHz oraz ustawić pamięci na maksymalną wydajność (Turbo i 2). Procesor będzie wtedy taktowany 750-840MHz ale powinno działać stabilnie. Słyszałem, że płyty z chipsetem VIA 69x miewały problemy z magistralą 133MHz ale prawdopodobnie dotyczyło najstarszych wersji tego układu (693) - w tej płycie jest nowszy 694.
  • Poziom 9  
    Witam ponownie.Zaczne od tego iz dostosowalem sie do zalecen kolegi wiezlak.Wszystko ustawilem (pod 133) i probowalem z pamieciami 128 i 256(szczegoly pozniej), a 64 odrzucilem z wiadomego powodu.Na 256 to samo co wczesniej.Na 128 w koncu sie udalo.Przetestowalem memtestem86 zero bledow.Niby wszystko ok (komp uruchamia sie i dziala)ale nie do konca.Przy ktoryms z kolei uruchomieniu blue screen:STOP:0X0000000A IRQL NOT LESS OR EQUAL.Reset i wszystko ok.Pozniej kolejny bsod STOP:0X0000004E PFN LIST CORRUPT.Jeszcze inne wyskakiwaly ale juz nie mialem sily ich przepisywac bo moje nerwy juz mi nie pozwalaly na siedzenie dluzej przy tym kompie;).Pare razy sie komp wlaczyl i dziala dobrze,a przy ktoryms tam razie znow jakis blue screen.Jako ze wczesniej wspomniany kolega wiezlak wydal mi sie najbardziej kompetentna osoba odpisujaca na moj watek napisalem PW.Dostalem odpowiedz rownie profesjonalna i szczegolowa co wczesniejsza ktora napisal na forum.Zalozylem obie kosci ram, zmienilem w BIOS-ie->Advanced Chipset Features->Dram Clock z Host CLK na HCLK-33M (obnizenie taktowania pamieci o 33Mhz)i bingo.Memtest 86 i zero bledow.Wyglada na to ze wszystko w koncu jest ok.Ale nie naleze do ludzi ktorzy po naprawie bledu nie staraja sie dowiedziec o jego przyczyne.Wiec tu pojawia sie kolejne pytanie.Dlaczego na FSB-133 pamieci nie chca dzialac?Ze specyfikacji wynika ze nie powinno byc z tym problemow.Zamieszczam dane z Everesta.
    DIMM1: 128 MB PC133 SDRAM (M-TEC)
    Właściwości modułu pamięci
    Numer seryjny Brak (01121A TBS6408B4E-6 M-TEC-wszystko odczytane przeze mnie z pamieci)
    Rozmiar modułu 128 MB (2 ranks, 4 banks)
    Typ modułu Unbuffered
    Typ pamięci SDRAM
    Szybkość pamięci PC133 (133 MHz)
    Szerokość modułu 64 bit
    Napięcie modułu LVTTL
    Metoda detekcji błędów Brak
    Szybkość odświeżania Normalna (15.625 us), Self-Refresh
    Taktowanie pamięci
    @ 133 MHz 3.0-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS)
    Własności modułu pamięci
    Early RAS# Precharge Obsługiwane
    Auto-Precharge Obsługiwane
    Precharge All Obsługiwane
    Write1/Read Burst Obsługiwane
    Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane
    Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane
    On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane
    Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane
    Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane
    Differential Clock Input Nieobsługiwane
    Redundant Row Address Nieobsługiwane

    DIMM2: RM56S281TA-13AC (RAMOS)
    Właściwości modułu pamięci
    Nazwa modułu RM56S281TA-13AC
    Numer seryjny Brak (RAMOS 0143 RM56S281TA-13AC 256mb,133Mhz,CL3 rowniez odczytane)
    Rozmiar modułu 256 MB (1 rank, 4 banks)
    Typ modułu Unbuffered
    Typ pamięci SDRAM
    Szybkość pamięci PC133 (133 MHz)
    Szerokość modułu 64 bit
    Napięcie modułu LVTTL
    Metoda detekcji błędów Brak
    Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh
    Taktowanie pamięci
    @ 133 MHz 3.0-3-3-6 (CL-RCD-RP-RAS)
    Własności modułu pamięci
    Early RAS# Precharge Nieobsługiwane
    Auto-Precharge Obsługiwane
    Precharge All Obsługiwane
    Write1/Read Burst Obsługiwane
    Buffered Address/Control Inputs Nieobsługiwane
    Registered Address/Control Inputs Nieobsługiwane
    On-Card PLL (Clock) Nieobsługiwane
    Buffered DQMB Inputs Nieobsługiwane
    Registered DQMB Inputs Nieobsługiwane
    Differential Clock Input Nieobsługiwane
    Redundant Row Address Nieobsługiwane
    Kolego wiezlak tu pare slow do Ciebie.Malo jest teraz osob takich jak Ty.Napisalem na PW i szczerze mowiac nie liczylem na odzew.Jednak jak mile rozczarowanie mnie spotkalo.Jestem naprawde pod wrazeniem co do Twojej wiedzy.Nie wiem skad jestes ale jak tylko bedziesz w Tarnowie to pisz na PW bo masz u mnie flaszke dobrej wodki.Dzieki za poswiecony czas i pozdrawiam serdecznie.Z gory dziekuje za odpowiedz.PS.opisuje to wszystko tutaj w raze gdyby ktos mial podobne problemy uniknie to pisania podobnych postow.
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Czyli zmiana w BIOSie opcji "Bank x/x DRAM Timing" na Slow/Normal, "SDRAM Cycle Length" na 3 przy ustawieniu synchronicznym "DRAM Clock" na Host CLK nie ustabilizowała pracy na pozostałych modułach przy FSB 133MHz? Czy próbowałeś powyższych ustawień z samym tylko modułem 256MB?

    Trochę dziwne... tym bardziej, że Twój moduł 256MB powinien pracować przy takich ustawieniach (wg. danych z SPD, które zacytowałeś). Ustawienie Host CLK-33 to niestety spadek wydajności. Jeśli możesz pozwolić sobie na dalsze eksperymenty, to spróbuj jeszcze obsadzić sam moduł 256MB (uważając by nie "strzelić" ładunkiem elektrostatycznym oczyść styki modułu np. izopropanolem a sloty pamięci przedmuchaj sprężonym powietrzem lub odkurzaczem) w różnych slotach a w BIOSie ustaw opcje pamięci, jak napisałem na początku. Zauważyłem jeszcze w tej płycie opcję "Delay DRAM Read Latch" - jako, że jest mi ona nieznana, pozwolę sobie na cytat z tej strony:

    Cytat:
    Delay DRAM Read Latch
    Opcje : Auto, No Delay, 0.5ns, 1.0ns, 1.5ns

    Funkcja ta dostraja synchronizację DRAM-u aby dostosować go do różnych obciążeń DRAM-u. Obciążenie DRAM-u zmienia się w zależności o liczby i rodzaju zainstalowanych DIMMów. Więcej DIMMów i dwustronnych DIMMów zwiększa obciążenie DRAM-u. Jako takie jednostronne DIMMy zapewniają najniższe obciążenie DRAMu.

    Przy większych obciążeniach DRAMu możesz potrzebować opóźnienia, gdy chipset "zatrzaskuje" się na DIMMach podczas odczytów. W przeciwnym razie chipsetowi może się nie udać prawidłowo "zatrzasnać" na DIMMach i odczytać z nich dane.

    Normalnie powinieneś po prostu pozwolić BIOSowi zdecydować samemu (za pomocą opcji Auto). Ale jeśli zauważysz, że system stał się niestabilny po zainstalowaniu dodatkowych DIMMów, powinieneś spróbować samemu ustawić opóźnienie DRAM Read Latch. Naturalnie większe opóźnienie obniża wydajność, a więc użyj najniższej wartości, która rozwiązuje problem.

    Jeśli masz niewielkie obciążenie DRAMu możesz "zapewnić" jego optymalną wydajność ręcznie ustawiając opcję No Delay. Zmusza to chipset do "zatrzaskiwania" się na DIMMach bez opóźnienia, nawet jeśli BIOS sądzi, że opóźnienie jest potrzebne.


    Jeśli zaś nie masz możliwości, by dalej testować ustawienia, to po prostu zostaw "DRAM Clock" na Host CLK-33 ale żeby poprawić trochę wydajność ustaw ostrzejsze timingi, czyli "Bank x/x DRAM Timing" na Fast/Turbo a "SDRAM Cycle Length" na 2. Możesz też spróbować dołożyć moduł 64MB. Aha - zerknij jeszcze tu - programik "Memory Interleave Enabler for ViaTechTM Apollo Pro133x Chipsets" włącza przeplot pamięci i obsługę IOQS 4-Level, co owocuje szybszą pracą systemu opartego na VIA 69x.


    Cieszę się, że mogłem trochę pomóc (pewnie wiatry mnie do Tarnowa nie przywieją - ale dziękuję za propozycję :)) lecz to Twoja i przyjaciół postawa jest godna pochwały - tak trzymajcie.
  • Poziom 9  
    Witam.Jak zwykle kolega wiezlak nie zawiodl:)Wiec zaczne od tego ze komputer mam u siebie w domu,testowac oczywiscie moge tylko z czasem roznie to bywa.Po kolei zebym sie nie pogubil.Zarowno kostka 128 jak i 256 gdy sa wpiete osobno(albo ta albo ta) to tak jak napisalem wczesniej-np na 5 uruchomien komputera 3 sa poprawne a za 4 juz blue screen.Ale to tylko w przypadku ustawienia w BIOS-ie Load Safe Default.Bo Load Optimized Default nie ma szans na uruchomienie komputera.Przy ustawieniu Safe Default sa dokladnie takie ustawienia ramu jak podawal kolega wiezlak oprocz timingow.A dokladnie:
    Bank 0/1 DRAM Timing-SDRAM 10ns,SDRAM Cycle Lenght-3,DRAM Clock-Host CLK.Przy Optimized Default te ustawienia rowniez sa takie same,ale inne znow nie wiec wniosek prosty trzeba zmienic trop.Jako ze dzis mam troche wiecej czasu pospisywalem z BIOS-u ustawienia Safe i Optimized i porownalem.Wiec co sie zmienia:W nawiasie beda podane ustawienia z Load Optimized Default poza nim z Safe.
    ADVANCED BIOS FEATURES:
    Gate A20 Option-Normal (Fast)
    ADVANCED CHIPSET FEATUES:
    Pci Dynamic Bursting -Disabled (Enabled),Pci#2 Access #1 Retry-Disabled (Enabled), In Order Depth-1 (4)
    INTEGRATED PERIPHERALS:
    Ide Prefetch Mode -Disabled (Enabled),Ide Hdd Block Mode-Disabled(Enabled),i jest jeszcze opcja x EPP Mode Select -EPP1.9(EPP1.7) przed nia jest x i zarowno na Safe jak i na Optimized jest wylaczona(inny kolor)ale podaje bo nie wiem czy to moze miec znaczenie.
    To tyle z tych ktore jak mi sie wydaje odgrywaja tu jakas role.Bo oczywiscie sa jeszcze zmienione ustawienia takie jak:Onboard audio,usb,modem, i tego typu jednak nie wydaje mi sie zeby one pelnily tu jakies znaczenie.
    Opcji Delay DRAM Read Latch w BIOS-ie niestety nie ma.Jedyna podobna to Bank 0/1 DRAM Timing, mozliwe ustawienia to SDRAM 10ns,SDRAM 8ns,Normal Medium,Fast,Turbo.Oczywiscie "googlowalem"i duzo ustawien probowalem jednak dalej to samo.Mozna oczywiscie zmieniac po jednej i kombinowac ale mija sie to z celem bo ustawien jest zbyt duzo,a inna sprawa to taka ze nie chce juz "katowac"tego sprzetu nieustannymi resetami.Jak cos jest niejasne badz czegos brakuje to oczywiscie prosze pisac, a dopisze.Podaje jeszcze link do manuala w j.angielskim plik pdf.,waga 1.52mb.(P6VAP-A+ v 1.1/1.1)http://www.ecsusa.com/downloads/manual_p6v.html
    Co do programiku to niestety pogorszyl sytuacje.Ale zapewne bedzie przydatny gdy komputer bedzie stabilny.Dziekuje i pozdrawiam serdecznie.
  • Pomocny post
    Poziom 35  
    Czy na pewno nie masz opcji "Delay DRAM Read Latch" w sekcji "Advanced Chipset Features Option" (ostatnia pozycja, trzeba przewinąć ekran)? W instrukcji jest wymieniona ale niewykluczone, że w kolejnej wersji BIOSu ją usunięto.

    Zagadkowa sprawa z tymi pamięciami. Uważam, że powinieneś przyjrzeć się jeszcze kondensatorom wokół gniazda procesora (czy nie ma wybrzuszeń lub wycieków elektrolitu) oraz podstawić na próbę inny, sprawdzony zasilacz. Jakby nie było P3 1GHz ma o kilkanaście W większy pobór mocy od Celerona 633MHz.

    Przy opcji "Bank x/x DRAM Timing" 10ns jest równoznaczne lub bardzo bliskie ustawieniu Slow - także ładowanie "Safe Default" i "Optimized Default" wybiera w tych akurat opcjach najwolniejsze ale i najbardziej stabilne ustawienie. Z opcji, które wymieniłeś jako różniące ustawienia Safe i Optimized proponuję przetestować pod kątem stabilności tylko IOQD - ustaw na razie na 1. Pisałem o tej opcji poprzednio (jednak u Ciebie można nią manipulować w BIOSie) ale skoro zauważyłeś, że wymuszenie programowe IOQD 4 pogarsza sprawę, to może być właściwy trop.

    Ciekawe, czy ktoś z forumowiczów miał podobne przygody z płytą na VIA 694 i FSB 133MHz i mógłby podzielić się spostrzeżeniami?
  • Poziom 9  
    Przejzalem caly BIOS i niesety opcji Delay DRAM Read Latch nie ma.
    Bank 0/1-2/3-4/5 Dram Timing-Fast
    SDRAM Cycle Lenght-3
    DRAM Clock-HCLK-33
    Memory Hole-Dis.
    P2C/C2P Concurrency-En.
    Fast R-W Turn Around-Dis.
    System BIOS Cachelable-Dis.
    Video Ram Cachelable-Dis.
    AGP Aperture Size-64M
    AGP Driving Control-AUTO
    X AGP Driving Value-DA (opcja wylaczona)
    CPU to PCI Write Buffer-En.
    PCI Dynamic Bursting-En.
    PCI Master 0 WS Write-En
    PCI Delay Transaction-En.
    PCI#2 Access #1 Retry-En.
    AGP Master 1 WS Write-Dis.
    AGP Master 1 WS Read-Dis.
    In Order Queue Depth-4
    P6 Lock Function-Dis.
    Memory Partity/ECC Check-Dis.
    To wszystkie opcje z Advanced Chipset Features(dokladnie takie sa ustawienia przy ktorych komputer stabilnie pracuje na obu kostkach)Zreszta wszedzie patrzylem i nie ma nic podobnego.Idzmy dalej-wymontowalem plyte i dokladnie ogladnalem.Kondensatory ok nie napuchly,nic nie cieknie-przy okazji przeczyscilem wszystko co tylko sie dalo.Pozostaje jeszcze kwestia zasilacza.Zasilacz jest dokladnie taki:http://www.ropla-computers.pl/akyga.php?produkt=C02709 ma jakies 10 miesiecy i caly czas chodzil na tym komputerze tylko na celeronie 633.
    Po zamontowaniu plyty podpialem tylko dysk twardy i do tego jeszcze zmienilem karte graficzna na RIVA TNT 16 mb.Mysle ze przy takiej konfiguracji nie powinno byc problemow nawet przy takim zasilaczu.Jednak dalej jest to samo.Jezeli trzeba to zmienie na inny (moj nie podejdzie)ale moze od kogos pozycze.Postaram sie jeszcze zalatwic jakas inna kostke moze w koncu ruszy tak jak powinno.Jezeli ktos ma jeszcze jakies pomysly to prosze pisac,bede bardzo wdzieczny.Zreszta juz jestem i to bardzo w szczegolnosci koledze WIEZLAK za pomoc i czas jaki dla mnie poswiecil bo nazbieralo sie juz tego troche.Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziekuje.
  • Poziom 35  
    Nie znam zasilaczy Akyga/Ropla ale z tego, co zauważyłem są to raczej jedne ze słabszych konstrukcji. Na dobrą sprawę 10 miesięcy z tak niedużym obciążeniem, jakim jest zestaw na Celeronie 633 nie powinno rozłożyć zasilacza ale nie można całkowicie wykluczyć tego elementu (równie dobrze może go wykończyć np. wadliwa instalacja elektryczna, albo po prostu może być to kiepski egzemplarz). Skoro jednak odciążyłeś system i nie było poprawy, to prawdopodobieństwo winy zasilacza maleje ale spróbować podmiany nie zaszkodzi. Świetnym pomysłem jest wypróbowanie innego modułu 256MB - prawdopodobnie podmiana będzie najwłaściwszym rozwiązaniem (skoro 128MB chodzi bez zarzutu).

    Jeśli jednak inne kroki zawiodą i zostawisz ustawienie HCLK-33, to ustaw dla lepszej wydajności "Bank x/x DRAM Timing" na Turbo lub Fast oraz "SDRAM Cycle Length" na 2. Jeśli wszystko będzie stabilne, to możesz też pokusić się o podniesienie magistrali temu P3 1000EB - nie wiem, jakie masz w BIOSie ustawienia powyżej 133MHz ale nie powinno być większych problemów z FSB do ok. 145-150MHz. Powyżej tego magistrala PCI (a tym samym karty rozszerzeń i kontroler dysku) może mieć kłopoty. PCI domyślnie ma 33MHz i przy FSB 133MHz (oraz wyżej) będzie wybrany dzielnik PCI/FSB 1/4 - wg. mnie w 100% bezpieczną granicą jest ok. 37MHz. Aha - przy ustawieniu FSB 145MHz pamięć będzie taktowana prawdopodobnie na 112MHz (145-33) - powinna to znieść nawet na wyśrubowanych timingach.

    Również pozdrawiam i życzę powodzenia :).