Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NIe działa tempomat w passacie b6 3c

23 Kwi 2007 13:42 14897 18
  • Poziom 11  
    Witam .
    Nie dawno przywiozłem z Niemiec Passata B6 3C rok 2005.
    Auto niby posiada tempomat ale, nie stety okazało się że nie działa.
    Nie zapala się nawet lampka sygnalizująca włączenie tempomatu.
    Byłem u mechanika gdzie podłączył auto do komputera i stwierdził że auto nie posiada żadnych usterek.
    Czy jest możliwe aby producent zamontował przełącznik tempomatu nie podłączając go ??? Czy mogło się coś rozkodować ???
    Bardzo proszę o jakąś pomoc w uruchomieniu tego tempomatu.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 33  
    bardzo łatwo sie dowiesz sprawdzajac kodowanie elektroniki kolumny kierownicy gosc ktory robił ci diagnoze chyba nie do konca umie sie posługiwac swoim sprzetem 6 cyfra w kodowaniu odpowiada za stan tempomatu
    0-nieatywny
    1-aktywny
    2-aktywny z funkcja zachowania odległosci
    sprawdz kodowanie ewentualnie je zmien moze zadziała
  • Poziom 11  
    Dzieki, a czy mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć w jaki sposób sprawdzic te kodowanie. I czy można to zrobic programen typu VAG
  • Pomocny post
    Poziom 33  
    wchodzisz w kolumne kierownicy adres 16 steering wheel i w ekranie głownym pojawi ci sie kodowanie sterownika
  • Poziom 11  
    Dzięki serdeczne za pomoc. Postaram się coś z tym zrobić , tylko muszę poczekać na kabelek.
  • Poziom 11  
    A więc tak , kabelek już mam i od razu dzisiaj testowałem. Zrobiłem wszystko wg. zaleceń kolegi fructon. Sprawdziłem kodowanie kolumny kierownicy i okazało się że 6 cyfra to ,,0" , czyli tempomat nie aktywny. Z tego względu że nie mam zbyt dobrego doświadczenia w obsłudze tego programu , a nie chciał bym nic uszkodzić , prosiłbym o porade w jaki sposób można przekodować to ustrojstwo ta aby w miejscu ,,0" była ,,1"
  • Poziom 11  
    Witam ponownie.
    Chciałbym sprostować poprzedni post.
    dzisiaj jeszcze raz dokładnie sprawdziłem kodowanie kolumny kierowniczej io kazało się że poprzednio źle policzyłem cyfry.
    A więc 6 cyfra to ,,1" ( na 100%)
    Ale tempomat i tak nie działa.
    Co można jeszcze zrobić aby go uaktywnić ???
    Podpowiedziano mi że powinienem wejść jeszcze w sterownik silnika ( engine > login ) i wpisać kod 11463.
    Nie wiem czy jest to prawda i zanim coś zrobie chciałbym poradzić sie fachowców. Nadmienię że,gdy wszedłem w ,,engine" napis login automatycznie zmienia się na ,,coding" ale nic nie wpisywałem.
    Więc bardzo proszę o jakąś pomoc w uaktywnieniu tego tempomatu.
  • Poziom 33  
    Sprawdzanie tempomatu
    Łączymy się ze sterownikiem silnika ENGINE
    Sprawdzamy błędy
    Wchodzimy w bloki i wybieramy blok nr 006 gdzie (chyba) w trzeciej kolumnie sprawdzamy podłączenie tempomatu.
    Całkowicie wyłączony tempomat na max w prawo AUX kod 000000
    Tempomat włączony klawisz przesuwny na pozycji środkowej EIN 000011
    Klawisz przesuwny przesuwamy lekko w prawo 000010
    Klawisz przesuwany na max w lewo AUFN 001011
    Wciśnięty przycisk FIX 000111
    Naciskamy pedał hamulca 010011
    Naciskamy pedał sprzęgła 100011
  • Poziom 11  
    A czy mógłbys dokładniej określić co to za blok 006 , bo w programie który posiadam (VAG-COM 607) nie znalazłem takiego numeru.
  • Poziom 11  
    Zrobiłem tak jak polecił kol. yaaro.
    Czyli , wszedłem w opcje 02-silnik >08-bloki pomiarowe i tam ustawiłem na 006.
    Pokazało mi że działa tylko pozycja ,,ON" tempomatu i oba pedały, hamulec i sprzęgło. Pozostałe funkcje tempomatu takie jak aktywacja ,reg.prędkości są nie czynne.
    Notomiast kiedy wszedłem w opcje 16-kolumna kierownicza>08-bloki pomiarowe i tam sprawdziłem działanie manetki tempomatu okazało się że wszystkie funkcje manetki działają prawidłowo.
    Wynika z tego że, prawdopodobnie jest coś nie tak ze sterowaniem silnika(są to oczywiście moje domysły) Dodam jeszcze że pomiary te zrobiłem na postoju(nie wiem czy poprawnie).
    I teraz prośba do znawców tematu, jak można jeszcze dokładniej zdiagnozować nie działanie tego tempomatu i jak go uruchomić ???
  • Poziom 12  
    moim zdaniem tak troszke lopatologicznie zaczne ale ... podlaczenia sie zgadzaja kabelki ? nie masz moze przypadkiem problemu z czujnikiem jakims przy pedalach ? on automatycznie wylacza tempomat ;)
  • Poziom 11  
    Kabelki są ok. jest wszystko oryginalne nic nie przerabiane, czujniki przy pedałach też działaja poprawnie.Manetka reaguje tak jak powinna. Moim zdaniem problem zaczyna się ze sterownikiem silnika(oczywiście mogę się mylić).
    Może coś się rozkodowało , ale nie wiem jak to sprawdzić. Dla tego proszę o jakąś pomoc.
  • Poziom 11  
    Koledzy co jest ? Tyle tu mądrych głów i nikt nie może mi pomóc w uruchomieniu tego nieszczęsnego tempomaty ???
  • Poziom 11  
    Dzwoniłem dzisiaj do servisu VW w sprawie tego niedziałającego tempomatu , miły pan z VW podpowiedział mi że w moim przypadku sterownik silnika może być źle zakodowany , lub sie poprostu rozkodował .Mógł być np. odłączony akumulator itp.(o czym ja nie wiem).
    Więc mam pytanie , jak mogę go sam zakodować czy zalogować, może wtedy coś pomoże.
    I jeszce jedno pytanie,przypuśćmy że,sterownik jest zakodowany prawidłowo , to czy wpisanie tego kodu jeszce raz nie spowoduje jakejś usterki ?
    Proszę o jakąś instrukcje w jaki sposób mam to zrobić i jaki kod trzeba wpisać do Passata B6 3C 2.0 TDI rok 2005. Może w końcu uda mi się ruszyć ten tempomat.
    Dzięki i pozdrawiam.
  • Poziom 11  
    Tempomat już działa wystarczyło wpisać login.Dzieki wszystkim którzy w jakikolwiek sposób przyczynili się do tego.-Temat zamknięty.
  • Poziom 10  
    panowie a w passacie B5 99 rok to jaki wpisac login bo cos pisze ze zly jesli podaje ten co podajecie wyzej, z tego co poszukalem to ten 11463 to jest do nowszego ecu a jak sie ma sprawa starszego sterownika ?

    Bede bardzo wdzieczny za informacje
    Pozdrawiam
  • Poziom 9  
    hej kolego are_cki aktywowałes tempomat tylko moze podzielisz sie jak dokladnie to zrobiłes??bardzo by mi sie przydało bo mam ten sam problem..pozdrawiam
  • Poziom 9  
    Witam.
    Mam passata B6 z 2008 roku. Od pewnego czasu mam problem z tempomatem.
    Czasami po odpaleniu auta nie działał. Następnym razem przez kilka dni działał bez zarzutu by znowu po którymś razie chwilowo się zawiesić. Trwało to około pół roku. Od kilku dni przestał całkowicie działać to się za niego zabrałem. Wyskakują mi następujący błędy :

    Address 01: Engine Labels: Redir Fail!
    Control Module Part Number: 03G 906 021 PB HW: 03G 906 021 AB
    Component and/or Version: R4 1,9L EDC G000SG 1845
    Software Coding: 0000071
    Work Shop Code: WSC 05311 000 00000
    VCID: 6ED9D061798C249
    3 Faults Found:

    001384 - Cruise Control Switch (E45)
    P0568 - 000 - Implausible Signal - Intermittent
    Freeze Frame:
    Fault Status: 00100000
    Fault Priority: 3
    Fault Frequency: 87
    Mileage: 364161 km
    Time Indication: 0
    Date: 2016.03.24
    Time: 13:40:44

    Freeze Frame:
    RPM: 798 /min
    Speed: 14.0 km/h
    Load: 0.0 %
    Voltage: 14.44 V
    Bin. Bits: 00101111
    Bin. Bits: 00000000
    (no units): 0.0

    005660 - Glowplug for Cylinder 3 (Q12)
    P161C - 000 - Open Circuit
    Freeze Frame:
    Fault Status: 01100000
    Fault Priority: 3
    Fault Frequency: 1
    Mileage: 379068 km
    Time Indication: 0
    Date: 2016.10.06
    Time: 07:47:52

    Freeze Frame:
    RPM: 840 /min
    Speed: 1.0 km/h
    Load: 0.0 %
    Voltage: 14.36 V
    Bin. Bits: 00001100
    Temperature: 21.6°C
    Bin. Bits: 10110000

    005784 - Please Check DTC Memory of Steering Wheel Electronics
    P1698 - 000 -
    Freeze Frame:
    Fault Status: 01100000
    Fault Priority: 6
    Fault Frequency: 6
    Mileage: 380182 km
    Time Indication: 0
    Date: 2016.10.10
    Time: 13:40:09

    Freeze Frame:
    RPM: 2163 /min
    Speed: 83.0 km/h
    Load: 0.0 %
    Voltage: 14.52 V
    Bin. Bits: 11001000
    Bin. Bits: 00000000
    (no units): 0.0

    Po sprawdzeniu w VCD's pedał hamulca i sprzęgła działa bez zarzutu. Nie ma za to żadnej reakcji na włączanie, wyłączanie i jakiekolwiek naciskanie przycisków na manetce tempomatu. Program wskazuje cały czas wartość 00001000. Z tego co wiem po włączeniu tempomatu powinny pojawić się dwie jedynki zamiast jednej. Czy to oznacza że manetka jest do wymiany?