Witam!
Przełącznik funkcyjny(master) jest dla mechanizmu(slave) nadrzędnym więc gdyby mechanizm był źle złożony to raczej mógłby ulec uszkodzeniu(co często się dzieje) a nie wymuszać ustawienie przełącznika funkcyjnego. Firma HITACHI nie ma zwyczaju zamieszczać w swoich instrukcjach serwisowych tzw.TIMING CHART (mapa zależności czasowych) jak to robią inni producenci. Na jej podstawie można bardziej dokładnie określić jak powinny zachować się poszczególne elementy mechanizmu, biorące udział w przełączaniu trybów pracy.
Scalak 8 nóżkowy to pamięć typu EAROM(IC755 - M6M80021P), jedyna w tym VCR. Trudno mi powiedzieć czy, poza standardowymi nastawami, zawiera program obsługujący mechanikę.
Pytasz co bym zrobił na Twoim miejscu? Prześledziłem jeszcze raz cały temat od samego poczatku. VCR trafił do Ciebie z kasetą w środku z przełącznikiem ustawionym na poz.2. Nie można było wykonać funkcji EJECT, CAPSTAN startował i po kilku sekundach wyłączał się zasilacz( na DISPLAY`u napis ŁESŁ). Potem było czyszczenie przełącznika, ustawianie mechaniki, symbol kasety na DISPLAY`u, bezpiecznik, zapach spalenizny, wymiana XRA...na BA... potem pęknięcie na płycie głównej, "cerowanie" ścieżek i w końcowej fazie powtarzające się ustawienie przełącznika na poz.3 zamiast 2. Przyznam że to się "kupy" nie trzyma.
Jeżeli CAPSTAN startował i nie mógł wyładować kasety to musiał być zablokowany mechanizm bo przełącznik był na właściwej pozycji. Albo nastąpiło samoczynne przestawienie się mechanizmu(co się zdarza np. w PANASONIC`u) albo w dalszym ciagu mechanizm jest uszkodzony. Nie została usunięta pierwotna usterka co może być przyczyną wszystkich późniejszych zdarzeń. Proponuję rozebrać całą mechanikę do tzw."spodu", przy zachowaniu ostrożności aby czegoś dodatkowo nie poprzestawiać(zasada - demontuję,zaznaczam lub zapisuję), oglądnąć każdą zębatke, każdy trybik,dźwignię itp., również kieszeń kasety i wyrzutnik w windzie. Jeszcze raz poprawnie złożyć zwracając uwagę na zgodność markerów kół zębatych z ramieniami wyciągajacymi taśmę z kasety. Jeżeli będziesz bedziesz miał pewność że mechanizm jest OK to pozostaje to o czym mówiliśmy. Nic wiecej nie mogę Ci doradzić.