Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena, uziemienie, odgromnik....

marcin_oizo 25 Apr 2007 10:13 8690 10
    marcin_oizo
    Level 28  
    Witam! Wczoraj założyłem na dachu mojej działkowej altanki antenę, którą mam podpiąć do radia nasłuchowego 3-30MHz. Są to 2 maszty a antena jest zawieszona na wysokonapięciowych izolatorach ceramicznych. Jest wystarczająco długa bo wcześniej miałem inną i radio działało.
    Moje pytania są takie:
    1. jakim przewodem podłączyć antenę do radia? Czy to ma być koncentryk, kabel antenowy ekranowany 75ohm czy może dowolny przewód? Myślałem o ekranowanym bo mam go dość sporo.
    2. Jeśli już będzie to ekranowany kabel antenowy to trzeba go przecież uziemić. W altance jest prąd i jest uziemienie (w postaci bednarki zakopanej w ziemi równolegle z instalacją zasilającą, tak zrobili elektrycy z elektrowni). Czy może lepiej zrobić osobne uziemienie dla anteny i odbiornika? Czy ekran kabla antenowego mogę (muszę) podłączyć do ziemi tylko z jednej strony (do strony odbiornika)?
    3. Sprawa tyczy się jeszcze piorunochronu. Czy mam uziemiać całą antenę jeśli nie jest ona używana? Dodam, że altanka jest drewniana ale moja antena nie jest najwyższym punktem na działkach, niedaleko znajdują się zakłady... Czy może obok na szklarni zrobić osobny odgromnik?
    Trochę jest tych pytań ale chcę to wszystko zrobić na "glanc" żeby działało poprawnie. Pozdrawiam serdecznie i czekam na fachowe porady. Marcin.
    kondensator
    Level 36  
    Cześć
    Zajrzyj, proszę w:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic694287.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic659344.html
    ( https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic696326.html )
    w sprawach zabezpieczenia anten rozwartych - co nieco wspomniałem.
    Jeżeli używasz anten rozwartych - odbiornik/transceiver lampowy, popsuć
    je będzie trudno, w innym przypadku jest to tylko odwleczone w czasie,
    zaś do czasu uszkodzenia jest więcej zakłóceń przy odbiorze.
    Powodzenia
    marcin_oizo
    Level 28  
    Dziękuję za linki jednak nic konkretnego na temat podłączenia nie wyczytałem.
    Co do odgromnika wywnioskowałem z tamtych tematów że może być zbędny.
    Czekam na coś jeszcze :)
    Pozdrawiam, Marcin.
    kondensator
    Level 36  
    Twoja antena wymaga zabezpieczenia od ładunków elektrostatycznych
    (pisałem jak...),
    oraz układu dopasowującego przypadkową jej impedancje przy jakiejś danej
    częstotliwości do wejścia odbiornika (jaki odbiornik, czy ma wejście 50 ohm?)

BTW, nie nad dachem domu, ale jak najdalej od niego może być mniej
    zakłóceń od komputerów, świetlówek, zasilaczy impulsowych...

Zanim zadziała nawet najdroższy, najlepszy iskiernik (ok. 60...90V)
    z półprzewodników a zwł. MOSFETów, CMOSów zostanie tylko dekoracja.

Pocierając sweter możesz uzyskać kilka tysięcy V. Podobne napięcia
    gromadzą się na niepołączonym z masą długim kawałku drutu rozpiętego
    na dworze. Twoje radio - twój wybór...
    W przypadku bezpośredniego wyładowania w nieuziemioną antenę skutki
    mogą być dużo gorsze niż uszkodzenie odbiornika...
    W pogotowiu i strazy, nadajnikach radiowych w czasie burzy nikt nie
    odkręca wtyczek i nie wyrzuca za okno (właśnie wtedy powstanie różnica
    potencjałów i łatwość uszkodzenie sprzętu). Używa się instalacji
    antenowych bezpiecznych, zwartych dla DC.
    Dla bezpośrednich wyładowań stosuje sie zabezpieczenia odgromowe,
    także na kable np. z:
    http://www.polyphaser.com/ ( http://www.rst.pl/oferta_polyphaser.html )
    http://www.dehn.pl/

Najwięcej procentowo uszkodzeń jest od ładunków elektrostatycznych,
    mikrowyładowań. Bezpośrednie uderzenia piorunowe zdarzają się rzadko,
    ale całkiem nie można ich wykluczyć, ani tym bardziej lekceważyć.

Wbrew pozorom w książce "Kompatybilność elektromagnetyczna -
    zakłócenia w urządzeniach elektronicznych" - Alain Charoy, t. 1,2,3,4,
    wyd. WNT 1999/2000 (Bardzo dobra książka !) jest też dużo na
    interesujące Ciebie sprawy. W "Poradniku Ultrakrótkofalowca" (e-book)
    troszkę też jest. Tematy zasilania, zabezpieczeń odgromowych, eliminacji
    zakłóceń - po prostu sie ściśle łączą...

Część zabezpieczeń "firmowych" można wykonać samemu (oczywiście na
    własną odpowiedzialność) dysponując wiedzą z w/w książki A.Charoy'a i
    niektórych publikacji dobrych firm, oraz warystorami, dławikami,
    iskiernikami... Będą działać podobnie, ale nie będą miały bez atestów...
  • Helpful post
    sq8z
    Level 13  
    z calym szacunkiem do przedmowcy , krotko kilka uwag i pytan:
    1. po jasna cholere czlowiekowi ktory chce posluchac na KF wiedza z kilku tomow pozycji o zabezpieczaniu instalacjii antenowych?
    2. jak ma sie ten rozwieszony Long wire do linkow profi kabli i zabezpieczen?
    3. i najwazniesze ( z wlasnego doswiadczenia) mity o atestach ha ha,
    ja nie widze roznicy czy "radio" spalone przez wyladowanie atmosferyczne spalilo sie na atestowanym czy wykonanym wlasnorecznie zabezpieczeniu HI, to jest dobre ale dla FIRMY UBEZPIECZENIOWEJ o ile ubezpieczaja sprzet od takich przypadkow ;-).
    kolega Jarek SP3SWJ "ostrzegal" mnie ze tu na elektrodzie czesto "wywody na temat wyzszosci jednych swiat nad drugimi sie odbywaja", klega pyta konkretnie jak podlaczyc ten drut do radia i...........sory za okreslenie zanmiast konkretow "technologiczne bicie piany"
    Dobra a teraz konkretnie:
    zajrzyj tu:

http://www.sp-qrp.pl/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=9

jesli wystapi problem z otwarciem tej www to:

http://www.sp-qrp.pl/

i kolejno po lewj menu: technika/anteny/anteny long wire

na poczatek teorii na 9 stron wystaczy.
    teraz kwestia dopasowania :
    Twoj odbiornik ma zapewne wejscia antenowe 50 albo 75 ohm ( roznica dla odlsuchu w zakrecie 1-30 MHz nieznaczna z ta antena.
    Nalezy zastosowac element dopasowujacy - transformowac z wysokiej impedancji anteny ( pewnie ponad 450 ohm) na Twoje 50/75
    najwlasciwszym okaze sie "balun" 1:9
    do wykonania takiego "odbiorczego" ( chodzi o to ze nie musi przenosic wiekszej mocy) wystarczy Ci pierscionek ferrytowy ( mozesz robic eksperymenty ale jesli zalezy CI na pewnym rozwiazaniu....) zastosuj AMIDON FT50 - 43 ( mozesz go kupic w ELFA - czego nie polecam bo drogo) jak tez na allegro poszukaj uzytkownika "nejber" on oferuje rdzenie Amidona po smiesznie niskiej cenie.
    trazfo 1:9 wykonawsz nawijajac 10 zwojow trzema przewodami jednoczesnie ( w tym przypadku moga to byc nawet kawalki miedzianego 0,45 mm srednicy w izolacji igielitowej ( wyciagniete z kabla telefonicnego albo skretki komputerowej).
    sposob polaczenia tych przewodow i podlaczenie do anteny i KABELKA koncentrycznego jest ogolnie znany.. ale jesli jest problem napisz tu
    a ja poszukam jakiegos czytelnego linka.
    W ten sposob uzyskasz trzy w jednym
    1. dopasujesz antene
    2. osiagniemy zwarcie dla DC
    2. w penym sensie zabezpieczymy radio przed uszkodzeniem

jako bonus wystpi "poprawa jakosci odbioru" czyli po chlopsku mowiac mniej trzaskow i zaklocen.

p.s
    to co znjdziesz na schematach jako uziemienie dobrze bedzie na dachu jako ziemia zastosowac podlaczenie do instalacji odgromowej.
    radio w domu tez "uziemic" jesli mieszkasz w bloku to najlepiej do instalacji zimnej wody ( oslawione na elektrodzie kaloryfery to NIE JEST UZIEMIENIE tylko przeciwaga) rury z ciepla woda sa izolowane termicznie
    a co za tym idzie z ziemia niewiele maja wspolnego

nie wiem czy zlolosliwie nie powinienem podpisac sie PRAKTYK ;-)
    hi hi hi
    marcin_oizo
    Level 28  
    No i o taką odpowiedź mi chodziło! Same konkrety ;) Dziękuję SP8Z! Napewno przejrzę całą stronkę jaką mi podałeś a co do tego baluna to chyba zrobię go tak dla własnego spokoju... Jeśli masz jakieś konkrety co do wykonania go/podłączenia to jestem otwarty.
    Pozdrawiam!
    sq8z
    Level 13  
    niekoniecznie metalowej
    zdecydowana wiekszosc balunow ( fabrycznych tez) zamyka sie w tworzywie sztucznym.
    Ja na biegu wykorzystywalem hermetyczne puszki elektrotechniczne kupowane w sklepie po 2 PLN ( takie z uszczelka, skrecane srubkami

Balun tak, tuz przy antenie, jesli zamontujesz gniazdo np typ UC-1 to mozesz dodatkowo przy nim zrobic "srubke- laczowke" zeby podlaczyc jakas ziemie na gorze, kabel koncentryczny do domu do radia.
    Jesli nie uziemisz baluna to kabel koncentryczny bedzie pracowal jak w pewnym sensie "kawalek anteny" i owszem dzialac to bedzie ale... efekty nieprzewidywalne (na uchometr - moze byc gorzej, ale w niektorych przypadkach tez lepiej)

pozdrawiam

p.s
    z tego co widze gosc robi te baluny na rdzeniach z materialu "2" jest to material ferryt proszkowy pracujacy w zakresie 1-30 MHz.
    w przypadku trafa "szerokopasmowego" uwazam ze lepiej jest zastosowac material ferrytowy typ 43 ( wynik wlasnych doswiadczen zgodny z uwagami ktore znalazlem w wielu opracowaniach) chodzi o to ze taka ilosc kilka zwojow na materiale "2" zrobi nam rezonans na jakims odcinku pasma a nie o to w tym przypadku chodzi.
    Reasumuja rdzen FT50-43 , FT68-43 bezie najbardziej odpowiedni w przypadku uzywania tego w instalacji anten odbiorczych
    dipol
    Level 34  
    uziemienie żeby bylo skuteczne i zadziałały ochronniki jego rezystancja ma mieć miej niż 10om,najlepszy jest uziom fundamentowy bednarka położona pod ławami budynku (wilgoć) a jak budynek stoi to uziom otokowy i szpilki galmara aż uzyskamy zalożoną rezystancje i wszystkie elementy metalowe w obiekcie spięte do jednego pkt. żeby nie wystąpiły wyładowania wtórne ,jak piorun trafi to najlepsze uziemienie przeważnie nie pomaga elektronika jest uwalona mamy ten problem z jednostkami wyniesionymi w QRL mimo najlepszych uziemień czasami wygląda to jak by BINLADEN granat wsadził do FITLA
    na uziom energetyków raczej bym nie liczył chyba że bednarka jest spięta z uziemieniami między słupami energetycznymi i w miedzyczasie kopacze nie poprzerywali bednarki lub ukradli na złom i masz protokół z pomiarow reszta w temacie jak SQ8Z
    marcin_oizo
    Level 28  
    Nawinąłem już ten balun, jeszcze tylko muszę skołować odpowiednią puszeczkę. Rdzeniem jest pierścień ferrytowy o średnicy zewnętrznej 27mm, druciki miedziane ze skrętki, w sumie zrobione to jest z tego co miałem pod ręką. Rdzeń pochodzi z jakiegoś filtru z zasilacza komputerowego. Będzie działać :) Myślałem o zastosowaniu gniazda BNC75/W1 bo mam ich kilka ale chyba dam sobie spokój ze względu na wilgoć... Tak więc przewód antenowy wlutuję bezpośrednio w puszkę baluna i uszczelnię silikonem.
    No to teraz pozostaje mi zrobienie dobrego uziemienia i odgromnika. Tylko skąd ja tyle bednarki wezmę...? A może by tak zakopać jakieś rury, pręty, wszystko razem pospawane?
    Dziękuję za porady, pozdrawiam Marcin :D