Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nokia 3100 nie dziala glosniczek

marex32 26 Apr 2007 13:19 1888 18
    marex32

Level 15  
    witam

mam taki problemik z modelem telefonu nokia 3100

jak dzwonie do kogos to nie slysze go w glosniku dopiero jak wlacze na glosnomowiacy to jest ok i jak podlacze zestaw sluchawkowy tez jest all ok

spotkal sie moze ktos z takim problemikiem ??

pozdrawiam
  • Helpful post
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Wymień głośnik i będzie po problemie :)
    pozdr
    marex32

Level 15  
    witam

problem chyba nie tkwi w glosniczku poniewaz jak przelacze telefon na glosnomowiacy podczas polaczenia slysze ale za glosno, cos mi sie zdaje ze hak jest gdzies w elektronice tylko gdzie ?
  • Helpful post
    krzysiek-b11
    Level 24  
    ale tam sa 2 glosniki.
    jeden od rozmow i jeden od dzwonkow a zarazem od glosnomowiacego.
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Kolego wymień ten głosnik a potem pogadamy dalej.
    pozdr
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    tino2003
    Admin of GSM Group
    @Wiśniowy18 na głośnomówiacym dźwięk idzie z buzera a nie z głosnika.
    pozdr
    User removed account
    User removed account  
    lackyluck
    Level 21  
    z tego co wiem to 3100 nie ma bezołowiowych kulek...
    User removed account
    User removed account  
    ftb
    Level 35  
    Quote:
    @Wiśniowy18 na głośnomówiacym dźwięk idzie z buzera a nie z głosnika.
    a możesz powiedzieć jaka różnica jest między buzerem a głośnikiem w tym przypadku?..
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Róznica jest taka, że buzer a głośnik to dwie oddzielne rzeczy, głosnika może wogóle nie być w telefonie a przez głosnomówiący działa bo dźwięk idzie z buzera.
    @ ftb Ty takie pytania zadajesz :|
    pozdr
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    ftb
    Level 35  
    Tino chyba się nie rozumiemy albo nieco przesadziłeś.Fakt iż parę razy podkreślałes że zajmujesz się głównie SW.W początkach rozwoju komórek.. że tak to nazwę..jako dzwonka informujacego o nadejściu połączenia stosowano głównie przetwornik akustyczny oparty na elemencie piezo i nazywany powszechnie buzzerem.Zaletą tego rozwiazania to oszczędność zasilania bo to by hałasować nie potrzebowało zbyt dużego prądu,odpadał wzmacniacz audio a sam element nie był skomplikowany i duży.Z czasem jak pojawiła sie polifonia tak prosty układ nie wystarczał(np.kłopot z wysterowaniem,linowością charakterystyki) i zaczęto stosować rozwiązania oparte na sprawdzonych ,zwykłych głośnikach a nie ma tu znaczenia czy są to oddzielne głośniki jak robi nokia czy jeden podwójny jak np SE.Dlatego twierdzenie że ,,dźwięk idzie z buzera a nie z głosnika,, jest niedorzeczne..Nazwa buzzer pozostała i tu pojawia się problem: wilu używa pospolitych nazw czy jak tu buzzer(to akurat nie tak wielki problem) lub np szklak często nic nie wiedząc co ten ostatni robi i czym jest..
    Co do Wiśniowy 18 dodam tylko luknij w SM i że nokia głośnik od słuchawki nazywa ; speaker pico lub earpiece(część ucha-dosłownie) a od polifoni IHF speaker i nie ma tu żadnego buzzera.
    Co do założyciela postu..sterowanie głośniczkiem jest z UEMa i sprawdzasz od samego głośnika przez styki z płytą ,L150 i C175 C176.
    tino2003
    Admin of GSM Group
    @ftb Jednak się nie rozumiemy. Wcale nie muszę się zajmować HW i znać nazwy tych wszelkich elementów aby stwierdzić, że jak wyciągnę całkiem głośnik z 3100 i dam na głośnomówiący to dźwięk idzie wtedy przez buzer. Autorowi doradziłem aby na początek podstawił głośnik i wtedy stwierdzi czy jest on uszkodzony czy też nie. Wydaje mi sie iż jest to najrozsądniejsze rozwiązanie. Wielu klientów przychodziło z takimi usterkami i nie patrząc w schematy wymieniałem im głośniki i wychodzili zadowoleni.
    pozdr
  • Helpful post
    ftb
    Level 35  
    jak nazywamy układy i co robimy u siebie dla zadowolania klijentów to jedno ale opisując rzeczy na forum to inna sprawa.I nie jest to spór akademicki moim zdaniem.To zawarte jest nawet w regulaminie(8.2) i co z tego że Ty wiesz o co chodzi jak pisząc:
    Quote:
    jak wyciągnę całkiem głośnik z 3100 i dam na głośnomówiący to dźwięk idzie wtedy przez buzer
    czytający zrozumie to dosłownie a to jest nieprawda.Zamieszanie w tej materi widać nawet w kilku bierzących innych postach . Era buzzera skończyła się moim zdaniem na N6310.Tu w N3100 dzwięk przy ustawieniu na głośnomówiący idzie z N150(wzmacniacz akustyczny mono) na głośnik IHF.Jeśli sa wątpliwości to odsyłam do SM noki ..bo w końcu gdzie jeśli nie do schematów producenta..
    tino2003
    Admin of GSM Group
    Tak, czyli laik pytający bardziej zrozumie jak napiszesz mu N150 niżeli buzer :|
    Myślę, że czas zakończyć ten temat bo nic ciekawego już tu nie dopiszemy.
    pozdr
    marex32

Level 15  
    witam

dziekuje all za pomoc juz odwdzieczylem sie niestety tylko wirtualnie - bardzo pomogly mi schematy te na ktorych byly namalowane polaczenia

usterka byla peknieta sciezka doprowadzajaca sygnal do glosniczka - zastapilem ja cieniutkim przewodem, telefonik dziala :)

dziekuje jeszcze raz za pomoc

pozdrawiam wszystkich