Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Elemis 6311 STP (WN). Jaki S2055N? Padły cewki?

neelix 26 Kwi 2007 17:39 1680 12
  • #1 26 Kwi 2007 17:39
    neelix
    Poziom 14  

    TV martwy tylko ciche cykanie.Podejrzenie WN.Uszkodzony S2055N.Założyłem BU508AX.Wytrzymał może sekundę i padł.Założyem BU2508AX,ale z żarówką w zasilaniu WN.Żarówka żarzy.Mimo sprawdzenia trafa testerem podejrzenie padło na TVL201.Założyłem HB201.Przy włączeniu głośno warczy fonia(brak reakcji na pilota).Pojawił się kawałek obrazu na środku.Po krótkim czasie warkot ustaje.Żarówka nadal żarzy sygnalizując przeciążenie.Jak odłączę cewki H przeciążenie znika.No i tu mam zagwozdkę.Cewki nie dymią,w kinolu nie widać by coś iskrzyło.Czyżby padły cewki?Jeszcze jedno:nie pamiętam jaki jest ten S2055N,bo AF to D+R.Na schemacie elemisa jest BU508AF.

    0 12
  • #2 26 Kwi 2007 18:22
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  

    2 / 47 mikro/250V sa dobre?

    0
  • #3 26 Kwi 2007 18:52
    neelix
    Poziom 14  

    Luknij w schemat i podaj numer.

    0
  • #4 26 Kwi 2007 18:54
    LeDy
    Poziom 43  

    A wymiana C 547 i 542? Odłącz R 600 i wtedy podłącz żarówkę 40-60W do C 551 i sprawdź samą przetwornicę- powinno być chyba ok. 145V. Wg. schematu T 509 to BU 508AF. Sprawdź ,wymień C 573, 574. Te C 2x 47 to wg. schematu C551 - 100uF/250V

    0
  • #5 26 Kwi 2007 19:00
    Tady1
    Poziom 25  

    BU508AF - bez diody; S2055 - z diodą, to nie powinno przeszkadzać, na czas próby powinien pójść.
    Ale nic nie piszeszo diodach modulatora D515/ D516 i C573 - bardzo ważny przecież. Myślę też, że już podstawiłeś C570 i C575;
    A zawsze warto sprawdzić oscylogram przebiegu na bazie HOT-a.

    0
  • #6 26 Kwi 2007 19:18
    neelix
    Poziom 14  

    Tam siedział S2055N. U=150V na żarówce i stabilne.Sprawdzane elementy podmieniane.D515,D516-podmieniane.C573,C574,C571-też.Nie ruszałem jeszcze C575(820n),bo nie mam i C570(390n).Reszta do sprawdzenia jutro. TV na 4 piętrze.Włażenie z walizą i oscyloskopem to wyzwanie.Jeszcze auto daleko od bloku.

    0
  • #7 26 Kwi 2007 19:55
    Tady1
    Poziom 25  

    Trochę nie wierzę, że to cewki, byłby to rzadki przypadek - raczej to nowe trafo (?).
    Ale ja jednak wolałbym w takiej sytuacji zabrać na warsztat, po naprawie testować i może właściciele sprzętu po naprawie "pod górę " zabraliby sami. A trafa HB201 nie znam. Stosowałem HG52013. I z tym trafem bez kłopotu :D

    0
  • #8 26 Kwi 2007 20:05
    neelix
    Poziom 14  

    Być może i stare jest dobre.Gdyby nie poleciał S2055N i od razu BU to bym go nie ruszał,bo tester nie wykazywał zwarcia.Z tego względu,ze kiedyś nie wykazał,a jednak było uszkodzone trafo to zdecydowałem się na wymianę.TV musiałbym wnosić osobiście,bo starsi ludzie.Po takich dźwiganiach potem wysiedzieć nie można.Kiedyś nosiłem.Ten elemis jest ciężki.Przeciążenie ustępuje po odpięciu cewek,ale to chyba jeszcze nic nie znaczy,bo to one stanowią główne obciążenie.Pech,że nie widać ani dymu,ani iskrzenia w cewkach,kinolu.Podmieniałem trafo sterujące.To HB to jakaś pewnie chińska nowość.Nigdy nie wkładałem,ale mimo wszystko to raczej nie trafo.Dzisiaj muszę kończyć.Jutro jadę w bój po 12-tej tak że po 10-12 mogę się odezwać. Dzięki narazie.

    0
  • #9 26 Kwi 2007 20:30
    Tady1
    Poziom 25  

    Cytat:
    Pojawił się kawałek obrazu na środku

    To może rzeczywiście kondensatory w szereg z cewkami - jak nie masz takich wartości, to podstaw podobne, np. zamiast 820nF spróbuj 1uF;
    Powodzenia!

    0
  • #10 27 Kwi 2007 10:05
    neelix
    Poziom 14  

    Spróbuję.Niewiele możliwości zostało.Wymieniałem też T508-sterowanie.Zastanawiam się czy tester wykazałby zwarcie w cewkach.

    0
  • #11 27 Kwi 2007 18:50
    neelix
    Poziom 14  

    Zbyt ostrożnie chyba podszedłem do tego TV. Żarówa świeciła,warczał to myślałem,że coś zwiera.Wymieniłem BU, i profilaktycznie C573(10n/1600),C568(10µ/50)-zasilanie sterowania,bo miał 7µ,C552(1000µ)-zasilacz(24V) i C569(22n/400)-sterowanie oraz postanowiłem zdjąć świecące zabezpieczenie.Zrobiłem to stopniowo dokładając drugą żarówkę.Obraz rozszerzył się więc poszedłem na całość i zdjąłem całkowicie.Zadziałał. Na górze jednak czerwone paski.Prawdopodobnie to wina tego HB201.Daje 28V na pion.Z tymi podróbami bywają jaja.Jeśli nie padnie to temat będzie zakończony.

    0
  • #12 27 Kwi 2007 21:29
    LeDy
    Poziom 43  

    Przeważnie dają mniej i trzeba dowijać na trafie zwoje.

    0
  • #13 02 Maj 2007 18:12
    neelix
    Poziom 14  

    Na razie nie ma reklamacji więc chyba czas zakończyć temat.

    0
  Szukaj w 5mln produktów