Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wózek Jungheinrich TYP: ETV 216

bendziol 26 Apr 2007 22:57 6542 11
    bendziol
    Level 12  
    Witam szanownych forumowiczów.

Kolega prosił mnie o diagnostykę wózka Jungheinrich ETV 216.
    Wózek podobno działa (jeszcze nie widziałem na własne oczy) tylko w trybie "awaryjnym" tzn. bardzo szarpie silnikiem i/lub podnośnikiem, tak bardzo "skokowo" się zachowuje. Podobno jest to do tego stopnia, że mechanicznie przekładnie/łożyska i inne rzeczy długo mogą tego nie wytrzymać.

Czy ktoś z was miał do czynienia z podobnym problemem?

Gdzie szukać rozwiązania:
    uszkodzona przetwornica,
    uszkodzony kabelek/krańcówka/czujnik
    uszkodzony potencjometr kalibracyjny (podobno się zdarza)
    czy też uszkodzony sterownik (jest chyba na procesorze sygnałowym texasa)-> serwis JH

pozdrawiam.
    bendziol
    Level 12  
    Witam ponownie.

Ustaliłem dodatkowe fakty:
    oba sterowniki są sprawne. Serwisant JH podmieniał sterownik hydrauliki na całkiem nowy, i wyszło że wózek zachowuje się identycznie. Wniosek:
    uszkodzony moduł wykonawczy, ale tylko hydrauliki.
    Czyli jednak problem z falownikiem.
    Powodem uszkodzenia było wadliwe zamknięcie pokrywy całej elektroniki.
    Odpadła od niego podkładka i spadła w okolicy zaznaczonej na zdjęciu.
    Na zdjęciu widać takie metalowe "grzebienie". Są to sprężyny ściskające tranzystory do radiatora.
    Póki co to przypuszczam że mógł paść jakiś tranzystor wykonawczy i/lub driver do niego, czyli coś na tej dolnej płytce.
    Cały sterownik mogę dopiero dostać do przemierzenia w poniedziałek, więc mogę się tylko zastanawiać na razie.

Problemem jest dla mnie brak jakiegokolwiek oscyloskopu... niewątpliwie by się przydał dla rozpoznania która z gałęzi falownika jest uszkodzona.

Pozdrawiam.
    bendziol
    Level 12  
    Witam ponownie.
    Szkoda że sam sobie odpowiadam, ale może komuś innemu to się przyda.
    Falownik naprawiłem, uszkodzony był kondenstator powielacza napięcia górnego półmostka jednej z faz falownika 48V 200A DC.

Usterkę szczególowo opisałem wraz ze sposobem naprawy i oscylogramami w pliku PDF. Nie jest to jakaś high-endowa dokumentacja, ale ktoś kumający o co chodzi powinien sobie poradzić :D

http://plmiscelektronika.elektroda.net/files/30_1180033282.pdf

Pozdrawiam,
    życzę powodzenia przy naprawie
    SP7SEC
    Level 28  
    temat rozwojowy podaj mejla to podeśle ci zdjęcia zobaczysz czy to takie draiwery bo nie mogę wstawić zdjęć chociaż jeszcze poczynie próby

Dodano po 3 [minuty]:

może tak [url=https://obrazki.elektroda.pl/85_1180037751.jpg][img]http:/
    bendziol
    Level 12  
    Heh, dzięki SP7SEC za zdjęcia.
    Falownik z którym mam do czynienia jest trochę inny, a poza tym jest NAPRAWIONY :D Jeszcze nie jestem pewien w 100%, ale jeździ, zobaczymy jak długo

Pozdrawiam.
    macgyver4
    Level 16  
    dobra rada...tranzystory w sterowaniach musza mieć identyczne parametry złącza inaczej grozi to uwaleniem całej gałezi w tym typie sterowania AS48xxx...a swoją droga to proponuję autoryzowany serwis JH
    hudek1
    Level 10  
    Temat dość stary ale jeżdżę takim wózkiem na co dzień obecnie w firmie gdzie pracuje są dwa takie wózki ale jeden ma dość nie typową awarie mianowicie bardzo ale to bardzo wolno opadają widły serwis z Wrocławia obecnie nie potrafi sobie poradzić z tą awaria obecnie chcą przekładać części z dobrego wózka do uszkodzonego.
    Musze stwierdzić ze te wózki są bardzo awaryjne.
    w firmie mamy jeszcze starego junga nie pamiętam symbolu ale ma około 9 lat i nic sie z nim nie dzieje
    bendziol
    Level 12  
    co do awaryjności elektroniki: te awarie co naprawiałem (robiłem tylko kilka 216 ) były w 100% winą użytkownika.
    Jakkolwiek producent mógł zabezpieczyć elektronikę przed tymi awariami co je usuwałem - wystarczyło lepiej zaprojektować osłonę elektroniki.

A co do opadających wideł.
    Z tego co wiem o działaniu układu sterowania w tych wózkach może być naprawdę dużo rzeczy:
    -rozkalibrowany joystick / uszkodzone PRki w joystick-u
    -przepuszczający elektrozawór
    -i inne głównie związane ze sterowaniem, nie mówiąc o mechanice.

Pozdrawiam.

aha, co do wypowiedzi macgyver4 - masz rację co do tych tranzystorów. Ale naprawiałem falownik sam w 2007 - działa do dziś (i to nie jeden).
    hudek1
    Level 10  
    Jak zarazie serwis walczy z tą usterką tzn rozbierają sprawny i przekładają do uszkodzonego z tego co wiem to uwzięli się na hydraulikę
    Piotras1919
    Level 11  
    A może trzeba prowadnice masztu wyczyścić i przesmarować albo łożyska sprawdzić? :?:
    hudek1
    Level 10  
    Witam. Sprawa się już wyjaśniła rozdzielacz był zepsuty. wymienili na nowy i śmiga jak należy.
    Pozostała jeszcze sprawa drugiego wózka mianowicie maszt rozkłada sie na 3 sekkje na około 10 metrów przy składaniu masztu 2 wysokie sekcje składają sie szybko ale ostatnia sekcja składa się bardzo powoli serwisant z junga próbował kompem zwiększyć szybkość opadania ale się nie da parametry są podkręcone na max mógł tylko spowolnić ale nie przyspieszyć. Może teraz i w tym siada rozdzielacz
    Piotras1919
    Level 11  
    A może nie cały rozdzielacz, tylko w siłowniku wolnego skoku jest zawór dławiący, który się przytkał jakimś farfoclem???