Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piszczy zasilacz albo p³yta?

urban064 29 Apr 2007 12:42 1844 6
    urban064
    Level 10  
    Witam

Mam p³yte AsRock k7vt4a+
    Niedawno zmieni³em zasilacz z CODEGEN 300 W na FORTRON 400 W.

Mój problem polega na tym ¿e od wymiany zasilacza cos mi piszczy i syczy w obudowie, czyta³em na ró¿nych forach ¿e mog± to byæ cewki.
    Dodam jeszcze ¿e piszcz± przez jakie¶ 30 minut gdy uruchomie komputer,
    czasem piszcza tez przy przewijaniu stron w przegladarce itp.

Moje pytanie:

Czy moge zalaæ te cewki gor±cym silikonem z pistoletu klejowego?
    (klej jest gor±cy i nie wiem czy nie uszkodzi cewek.)
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj siê za darmo
    TONI_2003
    Moderator
    urban064 wrote:
    Czy moge zalaæ te cewki gor±cym silikonem z pistoletu klejowego? (klej jest gor±cy i nie wiem czy nie uszkodzi cewek.)

:arrow: Istnieje "niebezpieczeñstwo" tego typu ¿e ten klej rozp³ynie siê po okolicach cewki któr± zalejesz i narobisz niez³ego rabanu... :idea: :D
    jusiek72
    Level 11  
    urban064 wrote:

Mój problem polega na tym ¿e od wymiany zasilacza cos mi piszczy i syczy w obudowie, czyta³em na ró¿nych forach ¿e mog± to byæ cewki.

Mia³em identyczny problem i zabawy z cewkami zakoñczy³y siê wymian± zasilacza. Tak czy owak i tak bym wymieni³ bo te piski s± uci±¿liwe. Jak masz go na gwarancji to spróbuj wymieniæ.
    mazzji
    Level 17  
    Rozebra³em kilka tych fortronów i okazuje sie ¿e piszczy albo g³ówny transformator albo trafo stdby. Ja ¿eby sie pozbyæ tego pisku zalewa³em je ¿ywic± epoksydow± po wcze¶niejszym ich wylutowaniu. Na parê miesiêcy pomaga ale piski wracaj±. Generalnie zasilacze s± marnie wykonane i nie polecam ich ludzim
    urban064
    Level 10  
    I nie wiem co mam teraz zrobiæ bo zasilacz mam na gwarancji i odes³anie go wi±¿ê siê z kosztami i strat± czasu :(
    Pewnie bede musia³ czekaæ oko³o 2 tyg. na wymiane a komputer mi jest potrzebny.

Z drugiej strony te piski s± bardzo denerwuj±ce...

Fortron FSP400-60PFN <----- to jest ten typ zasilacza, my¶la³em ¿e bedzie dobry a tu "lipa" problemy tylko.

P.s dziêki za odpowiedzi :)
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    urban064 wrote:
    od wymiany zasilacza cos mi piszczy i syczy w obudowie, czyta³em na ró¿nych forach ¿e mog± to byæ cewki.

Czy kolega zlokalizowal te piszcz±ce cewki? Gdzie one s±: na p³ycie g³ównej czy te¿ w zasilaczu?
    urban064
    Level 10  
    W³a¶nie ciê¿ko jest zlokalizowaæ ¼ród³o tych pisków, ale wydaje mi siê ¿e dochodz± z zasilacza.