zk12 miedz raczej nie wchodzi w gre trzeba by bylo zbyt długie kawalki drutow czy paski blachy ale jak chcesz takie rezystory można kupic tutaj
http://www.proton.com.pl/szukaj1a.php3
Wpisz do wyszukiwarki elemetow 0,015R
Dodano po 42 [minuty]: Witam ponownie wszystkich , koledzy jestem załamany poraz drugi polecialy mi tranzystory , pierwszy raz myslalem ze to wina tych smieci jakie wpadly mi pomiedzy rdzen trafa o czym pisalem ale nie
Po wymianie tranzystorow wszystko sprawdzilem , podnioslem nieco czestotliwosc na 64KHz zeby zmniejszyc nieco prad magnesujacy rdzen , zabezpieczenie z przekladnika o ktorym pisalem wyzej nastawilem tak jak mi to wychodzi z obliczen na R44 podalem z zasilacza 5V i na suwaku P5 ustawilem 100mV. Po zalaczeniu spawarki pomierzylem prad jaki pobiera sam fakownik wraz z wentylatorem z sieci na biegu jalowym, bez plyty elektroniki plyte podlaczylem innym kablem do sieci zeby moc mierzyc tylko prad falownika z wentylatorem , spawarka pobierala na biegu jalowym prad 240mA ,nie pamietam ile bierze sam wentylator ale prad i tak jest na tyle maly ze wskazuje ze trafo jest napewno nawiniety poprawnie . To wszystko utwierdzilo mnie w przekonaniu ze tym razem juz nie moze byc niespodzianek . Podlaczylem spawarke do sieci zalozylem najciensza elektrode 1,2mm prad na minimum no i pruba spawania . Oczywiscie spawarka zaczela spawac , co kawalek uspawalem to zwiekszalem prad , po chwili juz byl za duzy na ta cienka elektrode wiec zalozylem grubsza 2,25 mm no i do dziela ustawilem prad tak aby dobrze sie rozlewal spaw , mialem juz radosc w oczach kiedy to nagle polecial bezpiecznik , ale nie ten w spawarce lecz instalacyjny, wczesniej zalozylem tam mniejszy 16A zeby sie zabezpieczyc , ale to nic nie dalo zdazyly poleciec tranzystory falownika , zaraz sprawdzalem temperature radiatorow byly calkowicie zimne , wiec prad plynacy przez nie nie mogl byc tak duzy zeby ja uszkodzic a troszke juz spawalem to bylo pod koniec drugiej elektrody. Wiec zaczynam podejrzewac ze te tranzystory nie padaja od pradu tylko od przepiec . Jak emocje troche opadly to zaczalem studiowac schematy wszystkich trzech spawarek tej co lecho zalaczyl na forum 7KW , no i tych dwuch wersi i co zauwazylem? ze spawarka 7KW mimo ze ma tranzystory 1200v ma duzo bardziej rozbudowane zabezpieczenia tranzystorow falownika duzo wieksze pojemnisci do tlumienia przepiec Zauwazylem jeszcze ze pan marcin w pierwszej wersi mimo ze zastosowel tranzystory 1200v wstawil transile na 250v kolektor emiter a w drugiej wersji tranzystory 900v a transile na 400v Czy to jest pomyłka ? a moze kondensatory zamiast 470pF maja byc 4,7nF ? Bardzo was prosze koledzy przejrzyjcie schematy falownikow wszystkich trzech spawarek i napiszcie co wy o tym sadzicie
Najlepiej jakby sie do tego ustosunkowal sam autor tej spawarki pan marcin Nie wiem dlaczego u niego dziala a mi padaja tranzystory , moze ma nizsze napiecie sieci , u mnie jest 230v
Bardzo prosze o jakies sugestie jestem zalamany