Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Caleb_
    Level 33  
    chyba lepiej by bylo na jednym gdn-18... arv mi tez niezbyt podchodzi. design raczej dobry. wysokotonowy moglby byc ciut wyzej.
    Quote:
    Niestety moja córka ich nie chce. Zażądała „wieży z mp3 z takimi fajnymi światełkami”. No cóż audiofil z niej nie będzie, a kolumny pewnie powędrują na Allegro, bo ja mam dla siebie zrobione kolumny 3 drożne.
    az sie smutno robi... moja siostra tez kiedys byla uparta, ale ze sluchawkami "portable" - "tylko douszne i kropka". zostawilem jej kiedys przypadkowo w torebce k24p to po chwilowym odsluchu stwierdzila, ze juz nie chce nigdy zadnych dousznych (a nie miala najtanszych z kiosku, tylko mx550)... sprobuj po prostu uzywac tych kolumn i dawac czadu - corka sie sama przekona co lepsze
    kfh13
    Level 14  
    Wlej corce i skonczy sie udziwnianie i wybrzydzanie !!!

I jeszcze walnij tekstem "Tatus wie co dla Ciebie najlepsze". W koncu dzialasz w slusznej wieze "dobrego sluchu i gustu dziecka".

Przyklad tej rodzinnej patologii byl moim sposobem na pokazanie jak bardzo podoba mi sie ta konstrukcja :]
    agraba
    Level 20  
    Wiesz Kfh13 czasami chciałbym z nią tak zrobić. Ma prawie 14 lat i wszystko wie najlepiej. Cieszę się, że moja konstrukcja tak się podoba. Dzisiaj za to zaskoczył mnie mój czteroletni synek. Ma w swoim pokoju taki taniutki samograj Thompsona. Zarówno u niego w pokoju jak i u mnie (Radmor 5102 plus kolumny z topicu 714705 ) jest włączone Radio Złote Przeboje. Malec siedząc mi na kolanach powiedział "Tatusiu, a dlaczego u ciebie ładniej gra?" Aż mi się ciepło zrobiło na sercu, bo u mnie to wszyscy uważają, że grać może byle co, bo i tak to samo słychać.
    Caleb_
    Level 33  
    slodko :D. no z niego to bedzie prawdziwy audiofil - bynajmniej nie w tym negatywnym znaczeniu :D.

a corka tez sie odmieni - w koncu wiek buntowniczy. u mnie np pozytywnie zadzialalo krytykowanie zlegrajacego sprzetu u rodzenstwa podczas pobytu w ich pokojach, no ale nie na kazdego to dziala ;). zycze powodzenia w "nawracaniu" corki
    DanielzaplatA
    Level 16  
    Do kolegi "agraba" ja mam 15 lat czyli podobnie jak twoja córka! i moi rodzice nie bawią się ze mną! Wszystko musi być tak jak oni chcą! A jak nie to czasem jeszcze się paskiem dostanie :) heheh no i same szlabany na komputer i inne rzeczy heh :) to mnie wkurza ale wiem że robią to dla mojego dobra i obrze mnie wychowają! Więc proponuje zastosować to samo :)
    A co do kolumn są..... przepiękne! W sklepach takich nie ma :D naprawde bardzo ładne! 6/6
    POZDRAWIAM I ŻYCZE POWODZENIA W WYCHOWANIU CÓRKI :)
    Arkadyo
    Level 31  
    Ogólnie mam mieszane uczucia jak na nie patrzę - bo kolumienki wyglądają bardzo ładnie, wykończenie bez żadnych widocznych niedociągnięć, widać dokładność i cierpliwość oraz manualne umijętności autora ale ten dobór przetworników... chyba trochę szkoda takie "coś" pchać w tak ładne pudła, rozumiem, że to konstrukcja budżetowa ale... hmm czemu arv??? przecież na tym samym zamówieniu co gdny byłaby kopułka pj stxa a koszta przesyłki tylko raz. Odwrotnie czyli stx na górę a tesle na dół byłoby w tej samej cenie a znośniej chociaż bardziej oklepane. O midbasach stx nie mam najlepszego zdania (wyłączając 15ax) - buczenie, ta średnica jakaś taka nijaka :) no i ten spl to dramat jeszcze większy niż u tesli :P. Poza tym midbasy stx mają silne rezonanse na skraju pasma i to wcale nie wysoko więc samym filtrem tego się nie odwali, co znacznie komplikuje zwrotę. No i to szeregowe łączenie gdnów aghhh... nie lepiej było dwie 8 równolegle??? byłoby trochę głośniej tak przynajmniej dwa razy :D.
    Co do umiejscowienia br tak blisko podstawy kolumny to gdzieś na elce jest artykuł w którym autor krytykuje takie rozwiązanie bo wg niego w tym miejscu powstaje najwięcej niekorzystnych zjawisk wewnątrz obudowy i powinno się trzymać od niego z daleka, chociaż wielu producentów z uporem tam je umiejscawia. Patrząc na całokształ artykułu facet raczej wie o czym pisze :).
    rufus4333
    Level 19  
    Czy te głośniki są przykręcone na zwykłe wkręty do regipsów? Jeśli tak, to proponuję je zmienić :D
    15jacek15
    Level 21  
    rufus4333

dlaczego proponujesz zmienic ?? oczywiście ze lepsze były bo nakrętki samokontrujące ale wkrety do regipsow trzymaja lepiej niz wkretydo plyt wiórowych

takie jest moje zdanie

Pozdrawiam Jacek
    agraba
    Level 20  
    Witam!
    Jeszcze raz dziękuje za wszystkie opinie. Arkadyo napisał, że szkoda pchać takie głośniki w takie obudowy, bo są kiepskie. Jestem początkujący i przy wyborze przetworników sugerowałem się ich opiniami na forum oraz ich cenami, a opinie o tych były całkiem zachęcające. Z wyborem przetworników jest o tyle problem, że każdy ma swoich przeciwników i zwolenników. Nawet jeśli są to przetworniki z dolnej półki nie zwalnia mnie to z dbałości o jak najlepsze wykonanie całej obudowy. Kolumny mają nie tylko grać, ale i wyglądać. Co do wkrętów, to dobrze trzymają i chowają się we wgłębienia w kołnierzu głośnika. Denerwują mnie te wystające konfirmaty. Podobno przednia ścianka kolumny powinna być jak najbardziej płaska, tak aby nie wzbudzać zbędnych interferencji.
    rufus4333
    Level 19  
    Witam
    Co do wkrętów to moim zdaniem jedyny szczegół, który zdradza fakt, że kolumny są wyrobem garażowym, a widać, że estetyka była jednym z priorytetów przy budowaniu tych kolumienek. Oczywiście, że dobrze trzymają:)
    Pozdrawiam.
    Arkadyo
    Level 31  
    agraba wrote:
    Witam!
    Nawet jeśli są to przetworniki z dolnej półki nie zwalnia mnie to z dbałości o jak najlepsze wykonanie całej obudowy. Kolumny mają nie tylko grać, ale i wyglądać.

Masz całkowitą rację i ogromnego plusa za wykonanie, zdaję sobie sprawę, że dołożyłeś wszelkich starań aby zrobić zestaw najlepiej jak potrafisz a że potrafisz to widać, bo wyglądają bardzo fajnie. Pierwsza konstrukcja to pierwsza konstrukcja :) od czegoś trzeba zacząć a takie ładne budy zawsze można wykorzystać i tu Twój wysiłek na pewno się opłaci w przyszłości.
    Jak się osłuchasz tego zestawu to usłyszysz jego wady, najlepiej jakbyś mógł porównać je z czymś lepszym, wtedy jak na dłoni będzie mizerota tych stxów i arv, ale patrzę na to z dobrej strony - przetworniki zawsze można wymienić, mając takie ładne budy właściwie najwięcej pracy już za tobą.
    Ja bym tam widział na dół visatony w170 i na górę sc10. Jak obecne przetworniki Cię znudzą to pomyśl nad taką podmianką bo wskoczysz o dwie ligi wyżej - już bym zaczął odkładać kasę :).
    A, że córce nie podoba się jak grają... no cóż... dawno temu moja żona też nie była w stanie przekonać się do stxa na dole i natarczywego tonsila na górze, wolała radiobudzik. Twierdziła że robi to tylko bum, bum i cyk, cyk - w sumie to miała rację, chociaż ja do radiobudzika nigdy się nie przekonałem :D. Czytałem, że kobiety są bardziej wyczulone słuchowo tj. lepiej "czytają barwę" i chyba tak jest bo jak się pojawił u mnie konkretniejszy zestaw to od razu się przesiadła z radiobudzika :D
    agraba
    Level 20  
    Ja po prostu lubię majsterkować w drewnie. Robię różne nieduże mebelki, restauruję stare stoliki spod maszyn do szycia i robię z nich np. toaletki. Nie robię tego zarobkowo tylko dla przyjemności. Praca przy wykonywaniu takich kolumn to sama przyjemność. Gdy nie mam jakiejś prowadzonej roboty to jestem po prostu chory. Teraz np. naprawiam stare kolumienki unitry na gd 16/25. Dostaną nowe maskownice, nowe zwrotki, piękny fornir sosnowy barwiony bejcą na kolor palisandru. Mam taki amplituner siemensa (tylko 2x5w) z roku 1975 z którym będą grały cichutko w sypialni. Mam też zrobione trzy drogi na TVM (są gdzieś na forum). Myślę już nad kolejnymi kolumnami (na visatonach właśnie), tylko żona puka się w czoło i pyta na co mi kolejne "kolumbryny" i gdzie sobie je postawie. Odpowiadam jej zawsze, że jeśli nie chce żebym siedział w piwnicy i dłubał to ja mogę przestać i zacząć przesiadywać w pubach przy piwku :D . Daje mi więc spokój.
    matrix9pawel
    Level 11  
    Jak dla mnie to kolumny wspaniałe chciałbym takie mieć:D :D
    i cena tez nie jest za duża:D:D
    10/10
    13Smok
    Level 11  
    agraba wrote:
    Odpowiadam jej zawsze, że jeśli nie chce żebym siedział w piwnicy i dłubał to ja mogę przestać i zacząć przesiadywać w pubach przy piwku :D . Daje mi więc spokój.

to samo powiedziałem mamie gdy przyszła do garażu i marudziła że za dużo motorków mam bo interesuję się zabytkami i ciągle w garażu siedzę. "Tylko złomy ściąga" ale po mojej odpowiedzi wyłączyła się i dała mi spokój :D
    A co do twoich kolumienek to też mi się ogromnie podobają chodzi mi o pudła bo dobór głośników to nie zabardzo. Przymierzam się do zrobienia zestawu kolumienek 5.1 ale czytając na elce i w niecie doszedłem do wniosku że lepszy dla mnie będzie 2.1 więc może niedługo i ja swoje "cuda" pokażę:) na razie kolekcjonuję wiedzę :)
    agraba
    Level 20  
    Arkadyo wrote:

Jak się osłuchasz tego zestawu to usłyszysz jego wady, najlepiej jakbyś mógł porównać je z czymś lepszym, wtedy jak na dłoni będzie mizerota tych stxów i arv, ale patrzę na to z dobrej strony - przetworniki zawsze można wymienić, mając takie ładne budy właściwie najwięcej pracy już za tobą.
    Ja bym tam widział na dół visatony w170 i na górę sc10. Jak obecne przetworniki Cię znudzą to pomyśl nad taką podmianką bo wskoczysz o dwie ligi wyżej - już bym zaczął odkładać kasę :).
    :D

Masz rację. Przerobie je. Dam tak jak piszesz w170 i sc10. Teraz tylko pytania. 2 a może 2.5. Jakie strojenie przy tym litrażu? No i potrzebna będzie nowa zwrotnica.
    Arkadyo
    Level 31  
    Nie wiem czemu wydawało mi się że te kolumny zrobiłeś 40 litrów a tu sprawdzam i jest 30l :( to trochę mało dla dwóch w 170 s 4 ohm, w 30 litrach strojenie wyjdzie ponad 50hz (nie doliczałem dobroci filtra a to jeszcze pogorszy), szkoda ich tak wysoko bo spokojnie pograją niżej.
    Żeby pokować tam visatony musiałoby być 40 litrów przy takiej pojemności strojenie w punkcie -6 decybeli wychodzi na 40hz. Po doliczeniu dobroci filtra można coś w tej okolicy poszukać
    agraba
    Level 20  
    One faktycznie mają około 30 litrów. Chyba jednak sobie daruję przeróbkę, a pomyślę nad nową konstrukcją. W końcu szkoda by kupować lepsze głośniki i nie wykorzystywać ich możliwości. A te visatonki to w jakiej pojemności by zagrały najlepiej? Te czterdzieści litrów im wystarczy? Tak sobie myślę, żeby zrobić je na 2.5. Już mnie zapaliłeś Arkadyo do nowej konstrukcji. Teraz już o niczym innym nie będę myślał :D . No żona mi będzie marudzić, ale to nic.
    Arkadyo
    Level 31  
    2,5 way bez pomiarów to trochę będzie zgaduj zgadula ale... można powalczyć - doświadczenia są bezcenne :D. Gdzieś tu była konstrukcja na tych visatonach chyba nawet w 50 litrach i podobno zupełnie nieźle sobie radziły w takiej pojemności z jakimś bardzo niskim strojeniem ale... hmm trzeba poszperać i poczytać ja skłaniałbym się na 40l no może troszkę więcej. Jak będę miał więcej czasu to poszukam.
    Albo do tych 30l co masz to może stxy 15-100ax??? litraż jak znalazł a koszty takie jak visatonów tylko że to 13cm (ale grają fajowo i basik też całkiem całkiem) a i dziury w budach chyba masz za wielkie.
    Anonymous
    Anonymous  
    agraba
    Level 20  
    Nie ma się co zastanawiać i trzeba robić nowe zestawy. Pobawiłem się dzisiaj winisd i masz Arkadyo racje, że całkiem nieźle to wygląda przy 43 litrach. Strojenie na 40 hz. Żadnych podbić w okolicy. Powinno dobrze zagrać. Jakieś sugestie co do cięcia? Pozostańmy jednak przy dwu drogach. Wojtus_k dziękuję ci za docenienie mojej pracy. Bardzo się ci się ciesze, że podoba ci się moje wzornictwo. Te kolumny, które tu się rodzą będą miały trój kolorowy fornir. Mam już pomysł na połączenie różnych odcieni brązu a wszystko to będzie politurowane. Żona mówi, że jak robię nowe kolumny to zachowuję się jak alkoholik po wyjściu z odwyku. Zupełnie nie wiem o co jej chodzi. To chyba jest pozytywne uzależnienie.
    Arkadyo
    Level 31  
    agraba wrote:
    Pobawiłem się dzisiaj winisd i masz Arkadyo racje, że całkiem nieźle to wygląda przy 43 litrach. Strojenie na 40 hz.

Pamietaj że jak doliczysz rezystancję cewki filtra to qts troszkę poleci - uwzględnij to w symulacji.
    Quote:
    Jakieś sugestie co do cięcia? Pozostańmy jednak przy dwu drogach.

Fc filtra tak w okolicy 2800hz 12 db/okt z korekcją impedancji
    Miłosz16
    Level 15  
    hi
    kolumny autora tematu są poprostu świetne, ocena jak dla mnie 9/10.
    a teraz jeszcze jedno pytanko odnośnie głosników - ja również zbieram sie do budowy kolumienek do mojego radmora 5102-te tylko nie wiem czy głosniki ktorych chce użyć bedą dobre:
    nisko tonowy:
    http://www.dexon.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=440
    i ten wysoko tonowy:
    http://www.dexon.pl/sklep/index.php?d=produkt&id=467
    po pierwszych postach widzę ze masz trochę starego sprzętu takiego jak mój a więc może doradzisz
    agraba
    Level 20  
    Witam. Miłosz16 cieszę się, że podobają ci się moje zestawy. Niestety sam jestem początkującym konstruktorem i trudno jest mi Ci coś doradzić zwłaszcza, że zupełnie nie znam tej marki głośników. Co do głośników piezoelektrycznych z tego co wiem to są one ogólnie niskiej jakości i raczej nie powinno się ich stosować w zestawach lepszej jakości. Do mojego radmora zrobiłem zestawy (są w innym poście) na czeskich głośnikach TVM i jestem zadowolony. Są one tanie i dobrej jakości. Ja teraz robię zestawy na visatonach, ale to są już droższe głośniki. Pozdrawiam i życzę udanej konstrukcji.
    Caleb_
    Level 33  
    Milosz16: a moze tak nowy temat? jak chcesz dwudrozna to niskotonowy to max 18cm (niektore 20cm tez podchodza, ale rzadko), a wysokotonowy co najmniej gdwk-10-200-x-pj stxa. piezo to kupa
    mateusz885
    Level 23  
    Panie agraba tu nie ma co sie dziwić, ostatnio mieliśmy u koleżanki tak tylko spotkać sie i pogadać ewentualnie pograć w pingla, zapytałem sie czy ma jakieś radio które odtwarza płyty, ona na to ze ma wieże i przyniesie ją do ogródka (ja już sie cieszyłem ;p bo myślałem że gorzej nie będzie niż jakiś philips albo panasonic)
    Co się okazało ? takie dziwne coś w jednym panelu, jakieś cienkie :S rodem z biedronki albo z jakiegoś hipermarketu :S
    bardziej przypominało radiomagnetofon z cd (mój dziesięcioletni bombox philipsa gra lepiej - co prawda cd już na nim nie odpalają ale ma nawet wejście na mikrofon wiec można odtwarzacz mp3 podpiąć :D)

Inny przykład mój kumpel kupił zestaw 5,1 ligitecha do kompa za 3 banki (ma kartę stereo w komputerze i jest rozdzielacz wpięty i idzie na tylnie środkowe i na przednie :D ) Tak sie tym ciągle podnieca że nie wnikam, a to po prostu dudni sub, trochę grają satelity i nic więcej (co prawda zamówię bratu takie same ale brat ma 10 lat - widzieliście żeby 10-latek łaził za kimś i go męczył żeby mu zamówić głośniki ? :D bo ja sam tego doświadczam ) za jakiś czas będzie chciał napewno coś lepszego.

Jaki z tego morał ?
    Ludzie w moim wieku (15 lat) nie przywiązują uwagi do jakości dzwięku tylko do wyglądu - najlepiej plastikowe i żeby fajnie mrygało ;] (to bardziej dziewczyny)
    Panowie z kolei już nie przywiązują uwagi do wyglądu tak bardzo, im chodzi przede wszystkim żeby dudniło i miało dużo Wat :D

AHA ważne też żeby było tanioo :D co tam alpierd za 80 złoty czy tonsil za 180 ? to samo tylko tańsze..

Ja Panu proponuję kupić na allegro jakiś szrot typu http://allegro.pl
    i ją naprawić i zamiast zastosowanej tam końcówki mocy wstawić jakiś lepszy wzmacniacz i będzie ok
    (mój wujek ma tą wieże tam jest dużo fajnego mrygania :D:D - kupiłem od niego unitre PW-7011 i dwa space'86 na oryginalnych tonsilach za 100zł :D )

I z tymi kolumnami będzie więcej niż miód :D (chociaż z tym Radmorem i byle odtwarzaczem dvd powinno być jeszcze lepiej, zresztą córka pewnie ma komputer to nie wiem w czym problem :S )

Ja sam muszę wyremontować dwie stare rosyjskie kolumny radiotechniki czy czegoś tam ;p (maja ok 20-25lat) i muszę do nich naprawić wzmacniacz Diory Kleopatrę :) bo też uszkodzony (ale w fatalnym stanie wizualnym :/ )

A w tych kolumnach zmieniłbym te wkręty mocujące głośniki bo te są paskudne ;p np na jakieś imbusy - http://www.allegro.pl

Moderated By McRancor:

Usunąłem linki do allegro