Witam wszystkich,
jako projekt dostałem następujące zadanie:
"Zaprojektuj źródło prądowe o maksymalnym napięciu 12V. Ze źródła ma
wypływać prąd o wartości 1A. Załóż, że napięcie zasilania źródła ma być
nie większe od maksymalnego napięcia na źródle o 3V. W przypadku
przekroczenia wartości napięcia 12V, przez źródło ma przestać płynąć
prąd. Zbadaj (symulacyjnie) zależność prądu zaprojektowanego źródła od
napięcia."
Przeszukałem forum i w większości przypadków sugerowany jest do użycia LM317. Otóż w moim przypadku, chodzi raczej o zaprojektowanie z elementów elementarnych, niż z gotowego układu jakim jest LM317.
Wybrałem źródło Wilsona. Obliczyłem niezbędne parametry i przesymulowałem układ. Niestety nie jestem zadowolony z tego ucięcia prądu dla 12V - moim zdaniem nie jest wystarczająco strome. Dodając rezystor na kolektorze tranzystora Q3 charakterystyka robi się jeszcze bardziej płaska w zakresie ucięcia prądu.
Nie wiem jak policzyć rezystancję wyjściowa tego źródła?
Czy ten układ nadaje się do tego problemu? A może jest jakiś inny układ, który byłby odpowiedni ?
A może w ogóle źle podchodzę do tematu ?
Wszelkie sugestie mile widziane
Dziekuje i pozdrawiam
kliszaq
jako projekt dostałem następujące zadanie:
"Zaprojektuj źródło prądowe o maksymalnym napięciu 12V. Ze źródła ma
wypływać prąd o wartości 1A. Załóż, że napięcie zasilania źródła ma być
nie większe od maksymalnego napięcia na źródle o 3V. W przypadku
przekroczenia wartości napięcia 12V, przez źródło ma przestać płynąć
prąd. Zbadaj (symulacyjnie) zależność prądu zaprojektowanego źródła od
napięcia."
Przeszukałem forum i w większości przypadków sugerowany jest do użycia LM317. Otóż w moim przypadku, chodzi raczej o zaprojektowanie z elementów elementarnych, niż z gotowego układu jakim jest LM317.
Wybrałem źródło Wilsona. Obliczyłem niezbędne parametry i przesymulowałem układ. Niestety nie jestem zadowolony z tego ucięcia prądu dla 12V - moim zdaniem nie jest wystarczająco strome. Dodając rezystor na kolektorze tranzystora Q3 charakterystyka robi się jeszcze bardziej płaska w zakresie ucięcia prądu.
Nie wiem jak policzyć rezystancję wyjściowa tego źródła?
Czy ten układ nadaje się do tego problemu? A może jest jakiś inny układ, który byłby odpowiedni ?
A może w ogóle źle podchodzę do tematu ?
Wszelkie sugestie mile widziane

Dziekuje i pozdrawiam
kliszaq