logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BB5 simlock gdy kod od operatora niedziała, jak odblokować?

dn666 04 Maj 2007 11:31 8296 8
REKLAMA
  • #1 3847289
    dn666
    Poziom 13  
    Witajcie,
    postanowiłem zająć się niszowym sektorem rynku jakim są kody do bb5 i db2020 ale czasami przy zamówieniach mam powyższy problem. Otóż dostaję dobry kod, wiem na 100%, że jest dobry bo pozostałe kody z tego zamówienia działają a jeden pojedynczy trafi się niedziałający. Problem w tym, że kod jest dostarczony od operatora a jak wiadomo z nowymi nokiami jest ten problem, że do jednego imei'a przypisany jest jeden kod w związku z czym nie wchodzi w grę wygenerować drugi kod. Od znajomego słyszałem, że takie przypadki można zrobić Phoenixem, może ktoś z was ma jakąś solucję jak można odblokować taką permamentnie zablokowaną nokię tj. jak wprowadzić kod z poziomu komputera, gdy z poziomu telefonu (z klawiatury) nie wchodzi.
  • REKLAMA
  • #2 3847293
    tonk
    Spec od GSM
    Ocena: 57
    odblokowac certyfikaty i kod wejdzie, koszt od 120zł wzwyz
  • REKLAMA
  • #3 3847815
    BONO
    Poziom 28  
    Ocena: 18
    moge sie załozyc ze probowałes kalkulatorem kod generowac i wpisywac , 3 błedne kody blokuja licznik i wtedy dodatkowy koszt dochodzi ok 120 zł
    skoro zajmujesz sie odblokowywaniem bb5 , czemu nic nie piszesz o liczniku odczytanym przez np.nemesis?
  • REKLAMA
  • #4 3847849
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    poczytaj o nemesisie np i sprawdzaniu licznika błędów w bb5 wtedy będziesz wszystko wiedział
    ale skoro sie zajmujesz odblokowywaniem bb5 to powinieneś juz to wszystko wiedziec bo to podstawy
    naprawa tego to zgranie pliku ask i odpłatne przeliczenie go na rpl a następnie myk do telefonu ;)
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3848218
    ziko77
    Poziom 23  
    Ocena: 7
    przeliczenie ask na rpl to jedna z opcji, druga jest wpisanie kodu bezposrednio do telefonu spod kabla :D

tylko jakich komend uzyc?? technicznie jest to wykonalne, a praktyce nie trafila mi sie jeszcze taka sztuka, wiec nie ma na czym trenowac.
    bycmoze terminal bedzie albo zblizony do MTTY albo jeszcze prostszy...
  • Pomocny post
    #6 3848257
    holden
    GSM Product Supporter
    Ocena: 26
    komismaja napisał:
    poczytaj o nemesisie np i sprawdzaniu licznika błędów w bb5 wtedy będziesz wszystko wiedział
    ale skoro sie zajmujesz odblokowywaniem bb5 to powinieneś juz to wszystko wiedziec bo to podstawy
    naprawa tego to zgranie pliku ask i odpłatne przeliczenie go na rpl a następnie myk do telefonu ;)
    pozdrawiam

a slyszales kiedys o "code error" i liczniku, który sie nie zmienia mimo wpisania ? O to wlasnie chodzi autorowi pierwszego posta a nie o zablokowany licznik.
    full cerficate restore i mozna wpisac.
    pozdr

holden
  • #7 3848276
    komismaja
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 25
    faktem jest ze w kazdym przypadku restore certyfikat
    co do nie zmieniającego sie licznika to przyznaje pierwsze słysze
  • #8 3848513
    dn666
    Poziom 13  
    Hmm... chyba nikt nie zrozumiał o co mi chodziło, być może dlatego, że nienapisałem, że licznik jest ok.
    Holden poniekąd trafił w sedno ale jednocześnie jeszcze nie o to chodzi. Licznik po wpisaniu kodu się zmienia ale kod jest O.K.
    Miałem 3 takie przypadki z kodami, n80 era, 6680 orange francja oraz 6630 SFR. W przypadku N80 z racji tego, że kod robiłem u Mroa to on poprostu podesłał mojego klienta do Magbossa i ten mu to zrobił. Osobiście jednak ludzie boją się wysyłać komuś telefonu a sporo klientów jednak jest z innych miast niż Warszawa. Chciałbym poprostu poznać sposób jak taki telefon odblokować aby w przypadku gdy taka sytuacja się zdarzy móc poinstruować klienta co ma zrobić lub w ostatecznym przypadku pomóc poprzez wysyłkę tego telefonu do mnie i odblokowanie tego telefonu stacjonarnie.
    BTW: co do full certificate restore jeśli takie pełne odzyskiwanie certyfikatów uzyskamy dzięki przeliczeniu ask na rpl to z przykrością muszę stwierdzić, że coś takiego niedziała, gdyż dla jednej takiej nokii zamówiłem nawet rpl'a ale to tez nie pomogło.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sytuacji, gdy kod simlock BB5 dostarczony przez operatora jest poprawny, licznik błędów nie jest zablokowany, ale kod nie działa przy wpisywaniu z poziomu telefonu. W dyskusji poruszono kwestie odblokowania certyfikatów, które umożliwiają wpisanie kodu, oraz metody przeliczenia pliku ASK na RPL, co pozwala na pełne przywrócenie certyfikatów i odblokowanie telefonu. Wspomniano o narzędziach takich jak Nemesis do odczytu licznika błędów oraz Phoenix do serwisowania telefonów Nokia BB5. Możliwe jest także wpisanie kodu bezpośrednio z komputera przez kabel, choć brak jest szczegółowych komend i praktycznych przykładów. Alternatywnie sugerowano zgranie logów programem Dejana, ich edycję i ponowne wgranie z poprawnym kodem. Problem dotyczy modeli Nokia z serii BB5, gdzie do jednego IMEI przypisany jest jeden kod, co uniemożliwia wygenerowanie nowego kodu w przypadku błędnego działania oryginalnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA