logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować dzielnik częstotliwości przez 4 na przerzutniku UCY7476?

ada.kolesnik 04 Maj 2007 12:19 5333 3
REKLAMA
  • #1 3847424
    ada.kolesnik
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam!
    Potrzebuje pomocy w zaprojektowaniu dzielnika czestotliwosci przez 4 opartego na przerzutniku ucy7476. Czy ktos moglby mi w tym pomoc, potrzebuje to do pracy zaliczeniowej. Njabardziej jest mi potrzebny schemat. Bede bardzo wdzieczny
  • REKLAMA
  • #2 3847544
    Arturo2005
    Poziom 33  
    Ocena: 483
    Będzie dobry?
    Załączniki:
    • Jak zaprojektować dzielnik częstotliwości przez 4 na przerzutniku UCY7476? Dzielnik.jpg (47.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 3851678
    ada.kolesnik
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Ladnie to wyglada ale juz taki mam. Jak pokazalem to kolesiowi przy zaliczeniu to powiedzial ze to jest zle. Nie wiem dlaczego, powiedzial zeby to poprawic. Nie wiem gdzie jest blad. :(
  • #4 3852175
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Zbędna jest bramka UA2. Po prostu wyjście 11 daje sygnał podzielony przez 4.
    Jako, że jeden przerzutnik typu T (na schemacie użyto przerzutnika JK w roli T) dzieli sygnał wejściowy przez 2, więc dwa "szeregowo" połączone przerzutniki podzielą go przez 4. Stąd wyjście Q drugiego przerzutnika daje oczekiwany sygnał (o wypełnieniu 50%).

Nie wierzę, że nie mieliście omówionych zasad działania przerzutników na zajęciach. A takie wykorzystanie przerzutnika T to jedno z podstawowych. Poza tym, znaleźć to można w każdej książce traktującej o podstawach techniki cyfrowej.
REKLAMA