Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

diody w alternatorze valeo (seat cordoba 1.4 ABD '94)

oktan95 05 May 2007 16:55 2823 7
    oktan95
    Level 11  
    witam wszytkich.

Zgodnie ze wskazowkami zamieszczonymi na forum odnoscie objawow jakie mialem (brak ladowania aku pokrotce mowiac) rozebralem dzis swoj alternator VALEO 70A [030 903 023E] i okazalo sie ze mam spalone 3 diody wysokopradowe. Chetnie bym sobie je wymienil ale niestety zalane sa one. Ma ktos z was moze jakies typy co tam wsadzic zamiennego (moze jakis TYP lub chociaz prad jaki ma zniesc taka pojedyncza dioda)

z gory dziekuje
    vcc
    Level 35  
    Co do typu to nie mam pojęcia ale na minimum 70 amper, i najlepiej wymienić cały mostek
    wr044
    Level 11  
    na tak duzu prad sa diody w urzadzeniach UPS ( wyglada to jak tranzystor duzej mocy ) nie wiem jednak czy te Twoje uszkodzone sa tez w takich obudowach ? i czy da sie to zamontowac ??? w alternatorze ?
    User removed account
    User removed account  
    oktan95
    Level 11  
    ...kupic caly mostek...

koszta przewyzszaja uzywany alternator bo wynosza ok 100zl ... ale dzieki za rade
    User removed account
    User removed account  
    viper555
    Level 39  
    I na tym dzisiaj właśnie polega problem z naprawą alternatorów, ponieważ każdy się sugeruje ceną używki. Należałoby sobie jednak zadać pytanie ile zaoszczędzę. Jeżeli nasz jest ogólnie w dobrym stanie i wymienimy tylko uszkodzoną część to mamy pewność o jego sprawności chociażby koszt był nieco wyższy, natomiast wiem jak wyglądają te używane ponieważ mieszkam w zagłębiu szrotów i wiem jak długo można się nacieszyć tymi używanymi pomalowanymi po górze. P
    autoelektryk
    Level 17  
    wiem ze nie jest to godne pochwały ale kiedys awaryjnie w valeo chyba 70A wkleiłem diode z altka a 124.. była uszkodzona jedna dodatnia i smiga z tego co wiem do dzis