Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mini Spawarka Inwerterowa

wikingc1 06 May 2007 15:44 11418 4
    wikingc1
    Level 18  
    Witam

Mam taki pomysł aby zbudować taka mała spawareczke inwerterowa.
    Prad tak z 30A tylko tyle zeby mozna spawac cienkie elemety np. w modelarstwie. Chciałbym ja wykonac z dosc tanich elementów tranzystory jakies IRF diody prostownicze z zasilaczy ATX a rdzen, mysle o tym z TV starego typu ( ten od WN) ponoc moga przeniesc spora moc. Sterowanie chciałbym zrealizowac jak najprosciej (niemam jeszcze pomysłu) ale kupowanie scalaka za70zł. wydaje mi sie bezcelowe w takiej kanstrukcji.

Jesli ktos ma jakas propozycje lub robił kiedys cos takiego niech pisze sadze ze jesli udało by sie zrobis cos takiego niewielkimi srodkami finansowymi wiele osob było by zainteresowanych.
    Pawel1812
    Level 26  
    Pytanie, czy jest sens budowac taka spawarke - skad wziac elektrody na 30A? Elektrody o srednicy 1.6 na prad 60A jest trudno dostac - a na 30A- nie mam pojecia, moze autor tematu mial na mysli drut od migomatu? Z mojego doswaidczenia wynika, ze spawania migomatem z drutem 0.8 zaczyna sie od 60A.
    Proponuje wpisac do wyszukiwarki spawarka inwertorowa i w dziale do it yourself wyskoczy bardzo interesujacy projekt spawarki inwertorowej.
    wikingc1
    Level 18  
    No myslałem o spawaniu drutem bez osłony nie bedzie to cos szczególnego ale do łaczenia ciankich elementów by sie nadawało. A w nigomacie zaczyna sie od 60A bo nie spawa sie elementów gróbosci ok.1mm.
    A moim głuwnym załozeniem jest aby zrobic ja praktycznie z "niczego"zeby za wszystko nie wyszło 500zł bo wtedy to niema zadnego sesu. Pozdrawiam.
    Awdeg
    Level 26  
    A czy nie lepsza do blachy 1mm była by zgrzewarka.
    lechoo
    Level 39  
    Z zasilaczy ATX da się wykorzystać:
    - rdzenie ferrytowe transformatora (najczęściej typu EI33/23/13), dobrze nawinięty transformator na tym rdzeniu jest w stanie przenieść moc 500W przy wymuszonym chłodzeniu;
    - rdzenie toroidalne proszkowe (żółte), mają indukcję nasycenia około 1,2T i w sam raz nadają się na dławiki;
    - kondensatory elektrolityczne filtrujące napięcie sieciowe, aby uzyskać sensowną pojemność potrzebna jest ich spora ilość.
    Diody z ATX nie przydadzą się, są na zbyt niskie napięcie (40V-100V), a do spawarki potrzebne są na napięcie min. 200V.

Z moich teoretycznych obliczeń wynika, że dałoby się z 6 transformatorów z ATX uzyskać prąd 120-140A przy częstotliwości 60kHz. Do kompletu potrzebne byłoby 6 dławików o indukcyjności 80-100uH na prąd 25A i 6 podwójnych diod 25-30A/200V.
    Strona pierwotna (falownika) to para odpowiednio mocnych tranzystorów IGBT pracujących w układzie przetwornicy przepustowej 2-tranzystorowej, sterowanych kontrolerem PWM z trybem prądowym, np. UC3845.

Mini Spawarka Inwerterowa

Praktyka pewnie będzie się różnić od teorii, chociaż moje pierwsze próby z pomiarami wytrzymałości mocowej transformatorów nawiniętych na rdzeniach z ATX przebiegły pomyślnie.