Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sygnał z anteny sat. Czy istnieją inne alternatywne sposoby podłączenia anteny?

trafal 07 May 2007 13:56 4911 16
    trafal
    Level 11  
    Witam, mam pytanie do fachowców - mam problem z zamontowaniem anteny sat w moim bloku - z balkonu nie mam sygnału a na dachu nie mogę zamontować anteny zarząd nie wyraża zgody i teraz pytanie czy można w inny sposób odebrać syganał? Sąsiadka tez nie zgadza się aby na jej balkonie zamontować antene. Proszę o pomoć może ma ktoś pomysł - może istnieje alternatywa - ręce mi już opadają. Pozdrawiam
    zbyszek_
    Level 26  
    Jaką masz przeszkodę i w jakiej odległości od czaszy.Pozdro
    trafal
    Level 11  
    Witam, przeszkodą jest róg mojego bloku, licząc od początku bloku to moje mieszkanie jest trzecie a blok skręca i dlatego nie mam sygnału bezpośrednio i montaż anteny na balkonie nic nie da dodatkowo mieszkam na parterze w bloku 4 piętrowym. Proszę macie może pomysły? Pozdrawiam
    zbyszek_
    Level 26  
    Wydaje mi się że jak się nie dogadasz z sąsiadami na wyższych piętrach lub w innych klatkach, czy tez z administratorem to zostanie ci zmiana meldunku.Pozdro
    ul1002

Level 35  
    trafal wrote:
    Witam, przeszkodą jest róg mojego bloku, licząc od początku bloku to moje mieszkanie jest trzecie a blok skręca i dlatego nie mam sygnału bezpośrednio i montaż anteny na balkonie nic nie da dodatkowo mieszkam na parterze w bloku 4 piętrowym. Proszę macie może pomysły? Pozdrawiam

To antena na działce koło mieszkania i kabel .
    trafal
    Level 11  
    Witam, sprawa ma się tak:
    mam zbiorczą antene na dachu, i może wspólnota wyrazi zgodę aby antene sat do komina przykręcić, i teraz proszę o radę:
    chciałbym puścic sygnał jednym kablem bo dosyć daleko to jest około 40-50 m i sprawa ma się tak - idze gruby czarny kabel od anteny do mojej klatki i tam jest wzmacniacz na mojej klatce i od niego rozchodzą się kable do mieszkań - co musze kupić aby to wykonać (od anteny do wzmacniacza leci kabel bezpośrednio i tam jest wzmacniacz z zasilaczem i wychodzą 4 kable na każde piętro i na końcu sa rozdzielacze na pietrach i z nich idą już do mieszkań kable) można coś z tego zrobić?? wiem ze sa opisy ale ja nie jestem zbyt biegły w tym chodzi mi o odpowiedni sumator bo przecież w antenie zbiorczej jest napięcie i w kablu od satelity też więc trzeba to pogodzić. Prosze o radę i ewentualnie przykład jakie sprzęt kupić. Pozdrawiam
    pajo21
    Level 35  
    Niestety musiałbyś przerobić instalacje.Zastosowane elementy(rozgałęźniki) w twojej zbiorczej napewno nie przepuszczaja sygnału sat i sumator możesz dołożyć dopiero na kablu który idzie z ostatniego rozgałęźnika do twojego mieszkania lub pociagnąć osobny kabel od anteny do tunera.
    trafal
    Level 11  
    pajo21 wrote:
    Niestety musiałbyś przerobić instalacje.Zastosowane elementy(rozgałęźniki) w twojej zbiorczej napewno nie przepuszczaja sygnału sat i sumator możesz dołożyć dopiero na kablu który idzie z ostatniego rozgałęźnika do twojego mieszkania lub pociagnąć osobny kabel od anteny do tunera.

A może wykorzystać kabel który idzie od anteny do wzmacniacza i przed nim rozdzielić sygnał w jakiś sposób i osobnym kablem do mieszkania?? Można tak zrobić?
    djlukas
    Level 27  
    niestety niemozna bo wszysy mieszkancy by tak musieli zrobic a nie tylko ty, czyli kazdy by musial zastosowac gniazdo abonenckie
    keriwein
    Level 12  
    Niekoniecznie. O ile problem stanowi brak możliwości położenia na dachu drugiego kabla, można zastosować dwa mieszacze sygnału RTV - SAT jeden na początku kabla z sygnałem naziemki, a drugi (podłączony odwrotnie) przed wejściem tego kabla do wzmacniacza i z tego punktu już sygnał satelitarny osobnym kablem bezpośrednio do mieszkania. Tylko pytanie brzmi, czy to ma sens. Każde urządzenie wpięte w tor kabla powoduje osłabienie sygnału (można spowodować problemy z odbiorem sygnału naziemnego w całym budynku), więc czy nie lepiej poprowadzić jednak w całości drugi niezależny kabel dobrej jakości (np. CTF 113) bezpośrednio z anteny sat do tunera? W przypadku dużych ilości kabla, aby spadek sygnału (na wspomnianych 40-50m) skompensować, stosuje się tzw. wzmacniacze liniowe. I to chyba będzie najlepszym rozwiązaniem. Skoro wspólnota już wyraziła zgodę na montaż anteny, to nie powinna również robić problemów z położeniem kabla.
    I takiej wersji w rozmowach ze wspólnotą najlepiej się trzymać. :)
    Pozdrawiam
    trafal
    Level 11  
    Witam, dzięki kolego @keriwein za dobrą sugestie i chyba się zastanowie nad drugim kablem, chociaż to nie łatwe i będe szukał fizycznej pomocy - jest ktoś z wawy kto pomoże odpłatnie oczywiście?? A co do
    Quote:
    stosuje się tzw. wzmacniacze liniowe
    konkretnie co masz na myśli - jakiś przykład bo musze zakupić oczywiście. Pozdrawiam
    keriwein
    Level 12  
    Wyszukiwarka np. Google >>> wpisz: "wzmacniacz liniowy satelitarny".
    Pozdrawiam.
    pajo21
    Level 35  
    Przy takiej długości kabla i zastosowaniu kabla dobrej jakości wzmacniacz jest niepotrzebny.Strata na kablu nie bedzie aż tak duza i montaż wzmacniacza może pogorszyć jakość sygnału.
    Piotr2110
    Level 13  
    Moja podpowiedz jest taka: do balkonu zamontuj dluzszy wysiegnik i po klopocie, ustawisz sobie antenke, a sasiadce podziekuj za wyrozumialosc i zastosuj gest Kozakiewicza!!! hehehe
    Pozdr
    wojtek40
    Level 2  
    jak i jaki zestaw sat trzeba kupic w usa zeby odbierac polskie programy
    djlukas
    Level 27  
    mozesz jedynie wykupic bodajze w direct tv pakiet tvn i chyba tv polonia jest. nic wiecej. naszych platform niezłapiesz bo hotbird jest tam nieosiągalny