Witam,
ogryz napisał: A więc wartości Uc oraz IL w chwili t=0:
Uc(0-)=100sin(30)=50V
I(0-)=7,09sin(-15)=-1,83A
wyliczone wartości początkowe są prawidłowe.
ogryz napisał: Quarz w pierwszym poście napisał: (...) 2. R = Rk, obwód jest tłumiony krytycznie i wtedy w obwodzie popłynie prąd aperiodyczny, nieokresowy i o najkrótszym czasie ustalania się:
i(t) = A2•t•exp[-α•t]. (...)
Czy nie powinno być tak (tak mam w notatkach):
$$A1e^{-\alpha t}+A2te^{-\alpha t}$$
Zauważ, iż ja podałem poprzednio
równanie prądu i(t) w obwodzie, a Ty poszukujesz
równania napięcia uC(t) na kondensatorze, to po pierwsze.
Po drugie, podane przeze mnie równanie prądu jest już
rozwiązaniem szczególnym, natomiast Ty zapisałeś, dla tego przypadku,
całkę rozwiązania ogólnego.
Po trzecie, pomiędzy równaniem prądu w obwodzie, a napięciem na kondensatorze istnieje związek:
uC(t) = (1/C)•∫i(t)• dt + UC(0-), lub odwrotnie:
i(t) = C•[d/dt uC(t)]
ogryz napisał: Quarz napisał: (...) - Pamiętając o wcześniej wspomianym porównaniu Rr z R wyciągnąć właściwy wniosek co do wartości pierwiastków r1, r2, równania charakterystycznego:
r² + 2•A•r + B² = 0 (poprzez sprawdzenie, ale przy obliczeniach dokładnych, czyli dla wartości L i C związanych z R jakie ja zapisałem wyjdzie potwierdzenie w/w wniosku). (...)
Tego fragmentu nie bardzo rozumiem... Czy mam po prostu zapisać, że na podstawie porównania wartości Rk i R, przewiduję rozwiązanie postaci jak przy poprzednim cytacie?
Oczywiście, po to analizuje się teoretycznie, pokazane przeze wcześniej, trzy możliwe przypadki rozwiązania, by przy konkretnych wartościach parametrów obwodu z tej informacji skwapliwie skorzystać i nie poszukiwać rozwiązania "w ciemno".
ogryz napisał: Ja zrobiłem to tak:
Przekształciłem równanie różniczkowe i wyliczyłem deltę:
$$\frac{{d^2}Uc}{dt^2}+\frac{R}{L} \frac{dUc}{dt}-\frac{1}{LC}Uc=0$$
Tylko tu jest błąd znaku, którego w poprzednim Twoim poście nie zauważyłem.
Powinno być tak:
$$\frac{{d^2}Uc}{dt^2}+\frac{R}{L} \frac{dUc}{dt}+\frac{1}{LC}Uc=0$$
Jest to równanie rozwiązania ogólnego, a więc po lewej jest suma napięć na elementach obwodu (przekształcona), a prawa strona musi być równa zero.
ogryz napisał:
$$r^2+\frac{R}{L}r-\frac{1}{LC}=0$$
Konsekwentnie z poprzednim musi być:
$$r^2+\frac{R}{L}r+\frac{1}{LC}=0$$
ogryz napisał:
$$\Delta=(\frac{R}{L})^2-4\frac{1}{LC}=0$$
Ale tutaj był błąd, który teraz (po zmianie znaku w równaniu wyżej) już błędem nie jest i to już Ciebie nie usprawiedliwia (wzór na wyróżnik równania kwadratowego)...
ogryz napisał: Delta wyszła 0, co oznacza, że rezystancja krytyczna powinna być równa rezystancji w obwodzie (i tak też jest), a całka ogólna powinna być postaci:
$$y=A1e^{-\alpha x}+A2xe^{-\alpha x}$$
Prawidłowo, ale to jest przecież
całka ogólna rozwiązania, a końcowy wynik to
całka szczególna.
ogryz napisał: Czyli składowa przejściowa napięcia na kondensatorze będzie opisana równaniem:
$$Ucp=A1e^{-\alpha t}+A2te^{-\alpha t}$$
Proszę sprawdzić czy do tego momentu jest ok.
Jest poprawnie.
Przypomnę tylko, że dla równania różniczkowego zwyczajnego drugiego stopnia, potrzebne są dwa warunki początkowe (
t = 0-);
- wartość poszukiwanej funkcji
f(t = 0-),
- wartość pierwszej pochodnej poszukiwanej funkcji
f'(t = 0-), więc co jest tą wartością dla tego obwodu?
ogryz napisał: Pozdrawiam.
Również pozdrawiam