Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    kaldach
    Level 17  
    Mam problem z tym oto TV polega on na bardzo dokuczliwej zmianie geometrii obrazu w takt ze zmianami treści obrazu. Ponadto obraz jest z deka rozciągnięty. Czy ktoś może spotkał się z takowym "uwałem"

ps. Byłbym wdzięczny gdyby udało się podać poprawne napięcia na wyjściu zasilacza w/w TV.
    User removed account
    User removed account  
    kaldach
    Level 17  
    Problem polega na tym, że napięcia zasilające sa stabline
    DWAserwis
    Level 29  
    suche elektrolity szczegulnie w zasilaniu trafopowielacza (na 160-250V)
    kaldach
    Level 17  
    Podstawiałem i też są ok
    DWAserwis
    Level 29  
    może już być kiepska emisja kineskopu albo obniżone żarzenie
    kaldach
    Level 17  
    Czy kiepska emisja kineskopu ?
    Raczej chyba nie - ostrość jest w miarę ok. jasność też jedynym dziwnym objawem jest ustawiony na maxa FOCUS.
    Te zmiany geometrii są naprawdę duże, rzędu 5 cm. Sczególnie dają popalić podczas przełączania kanałów. Cyfry OSD numeru kanału mają czasami rozrzut wielkości o 100 %. Przyznam sczerze że zbaraniałem
    techrys
    Level 28  
    Napięcie główne wychodzące z przetwornicy powinno być w granicach 125V. Wymień elki w przetwornicy, wylutuj tranzystor sterujący wysokiego i obciąż żarówką przetwornicę, będziesz widział czy napięcie jest stabilne, tyle że po wymianie elek MUSI być stabilne bo innego wyjścia nie ma. Poza tym w okolicach wysokiego jest elka 22mikro/250V lub coś w tym rodzaju, wymień go.
    Wojtek27
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Ten kondensator jest wpięty do nogi transformatora linii o nazwie BLEDDER.
    DWAserwis
    Level 29  
    Piszesz że podmieniłeś wszystkie elektrolity "Podstawiałem i też są ok " i że "jedynym dziwnym objawem jest ustawiony na maxa FOCUS oznacza to że może kineskop dostał upływności między S2 i S3 (focus) pod warunkiem że żarzenie jest właściwe. Może być jeszcze kondensator w kolektorze - nanofaradowy lub inny styroflex w okolicy może on się conieco grzać.
    ckloss
    Level 12  
    Zasilanie panie!zasilanie!Ma być na wyjściu z przetwornicy 115 volt.(przy wygaszonym kineskopie).WYMIEŃ NA NOWE NA 105stopni C kondziorki-koniecznie wszystkie!!!-po pierwotnej stronie przetwornicy ,tam gdzie jest tranzysor.dokladnie nie pamiętam ,zle to chyba były 100mikrofaradow i 10 mikrofaradow w ukladzie regulacji..