Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oświetlenie w crossie Honda cr 500

miedziany1981 09 May 2007 10:58 2783 1
    miedziany1981
    Level 2  
    Witam mam takie pytanie czy możliwe jest wykonanie takiej instalacji żeby podłaczyc oświetlenie do crossa z akumulatora który byłby ładowany prądem wytwarzanym juz w tym crossie. Pomiary prądu podam jak najszybciej jak bedzie to możliwe.Czy może juz ktoś wykonywał taką instalacje?
    Dodam że w crossie jest zapłon bezdotykowy tzn nie posiada żadnego przerywacza i krzywki, jest małe koło zamachowe oraz na zewnątrz tego koła przylegający (czujnik) magnez z kabelkami który nastepnie jest podłaczony pod moduł (kokusan) i nastepnie pod cewke (w sumie podobne do cewki zapłonowej wiec chyba cewka) i natepnie do świecy zapłonowej. poprowadzone są tez dwa kabelki, wyłacznik silnika (które po zwarciu przerywają iskre).

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Czy można podłączyć instalacje w ten sposób że to kabla z napięciem podłączamy regulator napięcia a ten następnie do akumulatora. W necie znalazłem jak wykonać regulator żeby na wyjściu miał 14,4V tylko że nie ma tam określonych wartości kondensatora itp. na allegro można kupić uniwersalny regulator napięcia do motocykli ale on ma cztery kable i nie wiem co jest co. Czy ten sposób podłaczenia zaskutkuje?

Dodano po 7 [minuty]:

Dodano po 1 [minuty]:

w sumie to ma 5 tych kabelków
    slaff
    Level 15  
    Trochę odgrzany temat, ale ciekaw jestem czy założyłeś to oświetlenie.
    Temat jest dość ciekawy, sam mam cr 85 i zastanawiam się czy realne jest założenie w niej lamp.
    Obawiam się że w Twoim krosie możesz zapomnieć o lampach, chyba że uda Ci się kupić magneto/uzwojenie alternatora do swojego sprzęta. To co masz to tylko impulsator do wytworzenia iskry, akumulatora tym nie naładujesz.
    Taki kompletny alternator może kosztować spokojnie ponad 1000zł