Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[C++Builder]Jak zrobić zapis do pliku grficznego?

mateuszkiek 09 Maj 2007 13:47 1140 1
  • #1 09 Maj 2007 13:47
    mateuszkiek
    Poziom 15  

    Z powodu iż siostra mnie męczy o rysowanie wykresów i tym podobne rzeczy napisałem sobie aplikacje która ma do tego służyć.

    Niestety nie jest ona doskonała oraz nie jest idiotoadporna.

    Do szczęścia brakuje mi zribić coś co będzie działało na zasadzie PrtSc do komponętu Chart. Czy to jest możliwe?

    Jeśli jest możliwe to proszę napisać jak to zrealizować? Czy użyć:

    Code:
    if (SavePictureDialog1->Execute())
    
       {

       }
    Czy czegoś innego?

    Dzieki wam wszystkim. Pozdrawiam.

    0 1
  • Pomocny post
    #2 09 Maj 2007 17:45
    grzegorzsawczak
    Poziom 21  

    Proszę oto rozwiązanie problemu:

    Code:
    void __fastcall TForm1::Button6Click(TObject *Sender)
    
    {
    if(SavePictureDialog1->Execute())
       {
        Chart1->SaveToBitmapFile("wykresik.bmp") ;
       }
    }   
    void __fastcall TForm1::Button7Click(TObject *Sender)
    {
            if(PrintDialog1->Execute())
            {
                    //Printer()->BeginDoc(); // inicjowanie pracy drukarki
                    Chart1->Print();
                    /*
                    for(int i = 0; i < RichEdit1->Lines->Count; i++) // drukowanie zawartości wszystkich linijek w RichEdit
                    Printer()->Canvas->TextOut(400, 400, RichEdit1->Lines->Strings[i]); // funkcja TextOut pobiera trzy argumenty z których pierwszy określa odległość drukowanego tekstu od lewego brzegu, a drugi od górnego brzegu kartki, natomiast trzeci parametr to drukowany tekst z RichEdit
                    */

                    //Printer()->EndDoc(); // kończenie pracy drukarki
            }
    }
    Pozdrawiam

    0