Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radiowa transmisja danych (rs-232)

Paszko 14 Oct 2003 13:07 15552 42
Optex
    Paszko
    Level 12  
    Witam!

Moje pytanie umieszczam w tym miejscu, gdyż chcę doprowadzic do dwukierunkowej komunikacji między dwoma uC drogą radiową. Odległość - 100m.
    Prosze o wszelkie sugestie.
    Najbardziej zalezy mi na juz sprawdzonych układach, które charakteryzują się stounkowo niską ceną i dobrymi parametrami.

Pozdrawiam[/b]
  • Optex
    euromatic
    Level 21  
    Ja zrobiłbym to za pomocą PWM ( modulacja fali nośnej)
    i typowych odbiorników AM
    wybór transceiverów pozostawiam Tobie
    osobiście nie polecam:
    Nordic
    CC1000
    ponieważ pracując nad nimi w zespole nie uzyskaliśmy dobrych efektów...
    nordic max 15 m
    cc1000 dmuchał jak chciał na dowolnej częstotliwości (na fabrycznych kitach)
    pozdrawiam
    Ps.
    najlepszy zasieg maja piloty silicona, napewno takie znajdziesz za darmo..
    jak chcesz miec dobry zasięg to szukaj nadajników o mocy przynajmniej 10 mW
    piotruss
    Level 12  
    witam ja uzylem do tego nadajnika i odbiornika firmy telecontroli o nazwach rt1 i rr3 moga one transmitowac dane z predkocia 2khz dziala to na odlegosci do 150m w otwartym terenie ale mozna kupic drozszy odbiornik tez tej firmy zasieg jest o wiele wiekszy. Transmisja byla w jednym kierunku ale na dwoch odbirnikach i nadajnikach powinno sie zrealizowac transmisje dwu kierunkowa
    olo
    Level 18  
    Masz moze adres producenta tych ukladzów?? i jaką predkosc uzyskałes na tym sprzecie??
    edziu
    Level 29  
    a jaki zasięg morze być bo chciałem połoczyć się z kumplem na predkośc 115kbs (sdi) na odległośc około 600 mertów
    olo
    Level 18  
    Oj takie predkosci są raczej nierealne, jesli już to trzeba urzyc firmowych kart radiowyc do sieci bezprzewodowej
    elektryk
    Level 42  
    olo wrote:
    trzeba urzyc firmowych kart radiowyc do sieci bezprzewodowej
    Podaj gotowe rozwiązanie dla rs232, cena nie gra roli i tak klient płaci.
    twalak
    Level 12  
    takie modemy radiowe na rs232 robiła firma SATEL
    poszukaj w necie
  • Optex
    Paszko
    Level 12  
    Szczególnie zainteresowało mnie to rozwiazanie z układami Telecontroli (mam je w posiadaniu) jednak moje doswiadczenia w transmitowaniu za ich pomoca czegokolwiek nie sa najlepsze :( .

Dlatego prosze o wszelkie wskazówki, jesli chodzi o stronę układową (filtracja napiecia, ekranowanie, antena .... sam nie wiem co moze zapewnic komunikacje w miarę "nie zakluconą ")
    euromatic
    Level 21  
    edziu wrote:
    a jaki zasięg morze być bo chciałem połoczyć się z kumplem na predkośc 115kbs (sdi) na odległośc około 600 mertów

Jeżeli myślisz o udostępnieniu internetu za pomocą tego łącza to od razu mogę powiedzieć , że nic z tego nie wyjdzie.
    Jeżeli masz widoczność optyczną to radziłbym pomyśleć nad łączem optycznym, np. laser, podczerwień, diody laserowe możesz kupić za 5 zł na bazarach. Odbiornik to prosta sprawa. Zawsze można dać po drodze lusterko dla zmiany kierunku promienia.
    Jeżeli jednak chcesz pozostać przy radiowym łączu to poszukaj na allegro kart sieciowych ( radiowych).
    włożysz to do kompa i po bólu. Wtedy wszystko będziesz mógł zrobić, nawet udostępnić koledze internet lub sobie go zrobić jeżeli kolega ma SDI
    diody laserowe pracują bardzo szybko, próbuj je podłączyć do wyjscia karty sieciowej, przez odpowiedni układ wspomagający - oczywiscie. W przypadku udanej konstrukcji nie będziesz się martwił o oprogramowanie. Dowolna karta sieciowa i windows załatwi wszystko.
    pozdrawiam
    olo
    Level 18  
    Te małe laserki w sumie nie nadają sie do niczego, probowalem ich dzialanie ale szybkosci duzej nie osiagnolem poniewaz te diody są za wolne oraz fototranzystory tez sa za wolne, nalezaloby poszukac jakichs szybkich laserków żeby osiągnąć duży transfer, jednak projekt jest ciekawy i prosty do zrealizowania i jesli ktos chce zrobic sobie lacze do "czatowania" to jest wystarczajace
    elektryk
    Level 42  
    Znalazłem zaj....iste moduły fabryczne, z serii ADAM, pasmo 2.4GHz zasięg 1.5km, przepustowość 1Mbps i wogóle wypas, ale cena 4.5tyś PLN mnie nieco zniechęca, może ktoś polecić jakieś inne gotowe rozwiązanie?
    PS Szukałem u SATEL`a ale poza układami sterowania pilotem i dialerami do GSM nic nie znalazłem.
    Nemo
    Level 31  
    O Satelu można zapomnieć - cena bardzo wysoka. Osobiście godne polecenia są moduły transceiverów, które można znaleźć pod linkiem:
    http://www.emod.republika.pl/layer1pl.html
    Kategoria moduły w.cz. Cena TLX2401 to około 88 PLN brutto w detalu. Teraz cennik jest na stronie. Parametry można znaleźć na stronie.
    Pozdrawiam.
    piotruss
    Level 12  
    co do ukladu firmy telekontroli to do prawidlowego odbiru napiecie musi byc stabilizowane w pzrypadku niestabilizowanego zasieg ograniczal sie do kilkunastu centymetrow! a itak na wyjciu odbirnika nawet bez nadawania pojawialy sie rozne sygnaly . te uklady dadalem do uarta w avr-ach. napiecia wchodzace do nadajnika i wychodzace z odbirnka byly odwracane(uart) a pozatym nie mialem zadnych powazniejszych problemow i transmisja przy predkosci 900 bitow/s przebiegala prawidlowo
    Paszko
    Level 12  
    Dzieki za pomoc!
    pojde w te TLX 2401.
    Pozdrawiam
    euromatic
    Level 21  
    moim zdaniem układy nordic to tylko zabawki (max 10m)
    Paszko
    Level 12  
    Czy faktycznie nie mozna liczyc na wiekszy zasięg niz te 10 m???
    olo
    Level 18  
    paszko jak zbudujesz jakies urzadzanko do przesylania o zadowalajacym transferze to podeslesz schemat oki?
    Paszko
    Level 12  
    Mi nie do końca chodzi o jak najszybsza transmisję, ale o jak najskuteczniejsza, dwustronną transmisję między dwoma mikrokontrolerami torem radiowym (warunek konieczny).

Proszę wszystkich którzy mają dobre doświadczenia w tym temacie o pomoc.

Czy ktoś uruchomil dwustrona komunikację na układach telekontroli albo nordic. Jaką uzyskaliście odleglość??

Prosze o wszelkie sugestie.
    euromatic
    Level 21  
    Drodzy forumowicze, dajcie sobie spokój z urządzeniami pracującymi w pasmie 433. tu jest taki zaj.. szum i śmieci ,że więcej jak na odległość pierdnięcia nic nie poleci.
    rok czasu bawił się mój kolega (doświadczony w elektronice, całe życie przy tym siedzi, ustawiał anteny 30 lat temu, 15 lat produkuje alarmy i stroił i przerabiał setki pilotów , żeby uzyskać zasięg 100m) układami typu nordic i inne, wszystko co uzyskał to mizerne kilkanaście metrów. pod warunkiem , że nikt nie użył pilota od alarmu (pracują na tej samej częstotliwości) gdześ na ulicy . A jest ich tysiące jak sami wiecie.
    jeszcze w modulacji FM jest trochę spokojniej, ale też cienko.
    moim zdaniem wyjscie jest jedno, oczywiście z tych najtańszych.>
    omiń prawo, zbuduj nadajnik o mocy większej niż dopuszczalna na częstotliwości wolnej od zakłóceń.
    Lub na 433 mhz daj czadu tak około 30mW w antenę żeby zagłuszyć inne źródła i po robocie.
    z mocy jaką daje np. nordic ( teoretycznie 10dB)
    nie doleci daleko.
    układy telekontroli przepuszczą nie więcej jak 4800b/s
    Paszko
    Level 12  
    Chce jednak zauwazyc ze firam nordic oreruje taki układ jak nRF2410 który nadaje w paśmie 2,4 GHz.

Moze te układy charakterzuja sie lepszymi paramerami????
    Nemo
    Level 31  
    Być może przydałaby się jakas dopałka na 2,4 GHz, ale jej poprawne wykonanie raczej graniczy z cudem. Nie ta częstotliwość. Z tego, co czytałem, emitują one z mocą 1mW (0 dBm). To bardzo mało. Nawet na super antenach wiele się nie zdziała. Szkoda, że nie można go zachęcić do nadawania z mocą 10mW. To byłoby do wytrzymania. Wtedy i mnie by się przydał.
    Pozdrawiam.
    damik
    Level 16  
    Ja ostatnio stosowałem moduły AM ... BT27 i BR27 firmy STE na 433 MHz
    zasięg przy 2400 bit/s około 300-800 metrów , jednak dla zwiększenia zasięgu potrzebna była malutka modyfikacja nadajnika ...
    Jednak firma STE robi jeszcze moduły FM ... BR37 i BT37 pozbawione wad poprzedników oraz można wybrać przy zakupie kilka kanałów (chćby po to by zrobić full duplex) , lub poprostu Transciver BK17x (38400 bit/s) :D
    kupiłem to to w firmie gamma , (przysyłają pocztą za pobraniem)

http://www.gamma.pl/home.html
    oczywiście mają też inne układy radiowe np RFM i to w przystępnych cenach...
    krzychS
    Level 29  
    Chciałbym kupić RR3 , ale do niego przydał by się jakiś nadajnik.
    I interesuje mnie schemat na moc około 20mW :D .

Z góry dziękuję i pozdrawiam
    damik
    Level 16  
    Podobno nadajnik STE BT27 przy zasilaniu 12V wyciska 80mW (standardowo 10-15mW przy 5V)
    Wyczytałem to gdzieś na stronie firmy STE

Jednak dla poprawienia jakości transmisji pod RS232 musiałem go nieco przerobić ... podpolaryzowanie za pomocą rezystora generatora nośnej.
    W ten sposób uzyskałem zasięg w otwartym terenie około 800m z odbiornikiem Heterodynowym BR27 przy prędkości 2400 b/s dla mocy ~10mW nadajnika BT27 (5V zasilania) , oczywiście przy takiej odległości pojawiały się już dość często błędy CRC dla przesyłanych paczek danych , ale jednak jakaś transmisja jeszcze była ...
    krzychS
    Level 29  
    Gdzie i za ile można kupić STE BT27 i BR27 ?
    Pozdrawiam
    Paszko
    Level 12  
    Interesuje mnie jak powinna wyglądać transmisja torem radiowy. Jak kontrolować poprawność transmisji. Jak rozwiązać transmisję pomiędzy jednym MASTERem i wieloma SLAVEami.

Jak rozwiązać problem żeby dane mogły być tylko transmitowane (a nie potrzebna była łączność zwrotna w celu potwierdzenia odebrania poprawnej trasmisji) a jednak niezawodność była 100%?

Pozdrawiam
    Dziekuje za dotychczasowe posty
    elektryk
    Level 42  
    Paszko wrote:
    Jak rozwiązać problem żeby dane mogły być tylko transmitowane (a nie potrzebna była łączność zwrotna w celu potwierdzenia odebrania poprawnej trasmisji) a jednak niezawodność była 100%?
    Można nadawać dane wraz z kodami korekcyjnymi, trzeba tylko dobrać ilość danych korekcyjnych do ilości zakłóceń. Jeśli komunikacja ma być z urządzeniem pomiarowym to trzeba dane dzielić na pakiety, tak aby pakiety były autonomiczne, wtedy chwilowa utrata stanu jednego pomiaru może być pomijalna (można przyjąć że się nie zmieniła od ostatniego prawidłowo przesłanego pomiaru).
    Paszko
    Level 12  
    Natura transmisji ma być inna.

pewne urządzenie ma odbierać transmisje i wyświetlac informacje na tablicy informacyjnej. Takich tablic ma pracowac rownoczesnie kilka i w tym problem że muszą one wyswietlac bezbledne dane. Mozna oczywiscie caly czas wysylac sygnaly steruce, ktore caly czas by nadpisywaly stare dane ale nie wydaje mi sie zeby to bylo najprostsze rozwiazanie.