Dzięki.
Znalazłem schemat i wyliczenia na stronie http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/index.shtml jednak proszę o pomoc i poradę dla mojego przypadku:
Układ ma służyć do ładowania akumulatora 12V 45 Ah drugim akumulatorem 12V 10 Ah , co prawda nie ma teraz mrozów ale chce zrobić wcześniej, układ będzie podpinany np. na noc dzięki czemu temperatura akumulatora nie zmniejszy się bardzo jak również będzie on naładowany cały czas.
1. Pierwsze pytanie dotyczy prądu wyjścia (500 mA) w momencie podpinania akumulator będzie miał ok.12 V i zanim dojdzie do 14V prąd może wynosić kilkanaście Amp. Czy w związku z tym na wyjściu powinienem dać jakiś rezystor, czy nie jest on potrzebny do zabezpieczenia układu przed spaleniem czy przegrzaniem?
2. Nie wiem też jakie parametry wpisać w w polach Vripple i Fmin dla mojego przypadku. Vripple to pewnie skoki napięcia na wyjściu i myślę że mogą być 100-500 mV bo przecież akumulator i tak sobie wyprostuje, jeśli się mylę proszę o sprostowanie. Druga sprawa to Fmin myślę że też nie ma to dla mnie większego znaczenia. Jakie dane wpisać w te pola aby układ był mały taki ? Jeśli ktoś mógłby podać wartości elementów będę bardzo wdzięczny.
1. Gdybym miał sieć nie zawracałbym sobie głowy z akumulatorem
2. Mały akumulator nie ma naładować dużego tylko podładować , jeśli prąd pobierany z małego będzie wynosił 0.8 A to wystarczy na kilkanaście godzin, poza tym jak napięcie na dużym dojdzie do do 14V to prąd się jeszcze zmniejszy.