Zmieniłem jak radziliście, ale kicha. Ale w tym temacie co na górze jony podał to jest post w którym ktoś pisze że nie działa my na tym tranzystorze tylko ciągle świeci. Więc może niech ktoś doświadczony zbuduje taki układ i powie czy mu działa z tym tranzystorem, jeśli oczywiście posiadacie ten tranz.
U mnie układ dział dla R=10K i C=470F; T=BC337. Ale jak zwiększę R do 20K to układ już nie dział, zadziałał dopiero po zmianie tranzystora na BC548.
Wypróbowałem też działanie układu dla R=1K i C=1000uF i uklad z BC337 miej znacznie wyższą częstotliwość niż z BC458
Więc lepiej kup sobie BC548 to układ będzie działaj znacznie pewniej.
✨ Migającą diodę można zrealizować na tranzystorze BC337, jednak sam tranzystor bez dodatkowych elementów nie wystarczy. Do układu należy dodać kondensator elektrolityczny (np. 1000uF) oraz rezystor o wartości około 1kΩ. Poprawne podłączenie elementów i sprawdzenie wyprowadzeń tranzystora są kluczowe dla działania układu. Zaleca się zasilanie 12V oraz stosowanie kondensatora o napięciu znamionowym co najmniej 16V dla bezpieczeństwa. Układ działa stabilniej przy rezystorze 10kΩ i kondensatorze 470uF, jednak przy zwiększeniu rezystancji do 20kΩ układ przestaje działać na BC337. W takim przypadku lepszym wyborem jest tranzystor BC548, który zapewnia bardziej niezawodne miganie diody. Należy pamiętać, że układ może nie działać z każdym egzemplarzem tranzystora, nawet o tym samym symbolu. Wygenerowane przez model językowy.