Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

BP a faza. oświeccie mnie.

djbully 11 May 2007 14:53 1212 14
    djbully
    Level 20  
    gram na dwóch paczkach 12" BR.
    "znalazłem" wczoraj skrzynke BP litraż około 30 przed i 30 za membraną. wlozyłem głosnik z jednej z paczek i zauważylem że jesli podłacze BP w przeciwfazie z BRem to gra lepiej :| albo głuchy jestem jak to jest?

ten BP podbija ponad 0 czestotliwości 40 -55Hz potem dołek i potem jeszcze troche około 90Hz. za membaną jest zamkniety. cały bez wytłumień. chce tam włozyć jakiś niskobudżetowy głosnik np stx i żeby mi to doły lekko wspomagało. na stx 30 pieknie wychodzi symulacja na winisd.

i drugie pytanko czy poprawia coś gdy wylot ma kształt tuby? tak jest np w Mackie'm
    Anonymous
    Anonymous  
    dj arq
    Level 25  
    barthezz wrote:
    wiedz jedno winisd nie nadaje sie do niczego - szczegolnie do BP, stwierdzilo to juz wiele osob.
    No niestety to jest racja... kiedyś zrobiłem wg. wina projekt na jakimś tonsilu w BP i wyszła totalna kupa. W winie mozna tylko zamkniete i BR robić.
    djbully
    Level 20  
    barthezz wrote:
    wiedz jedno winisd nie nadaje sie do niczego - szczegolnie do BP, stwierdzilo to juz wiele osob.

Plastik w roli twojej tuby to nie jest zadna tuba a zwykly BR prostokatny z zaokraglanymi krawedziami przez to ciezko okreslic na jaka F to stroi.

no to jest Br ale czy jest róznica czy on jest standardowy czy bardziej tubowy? np mackie swa1801 ma takie prostokątne.

a jak z ta fazą? a jakieś inne programy do liczenia BP?
    Anonymous
    Anonymous  
    djbully
    Level 20  
    barthezz wrote:
    Mam tego makiego przed soba i nie mam pojecia jak to obliczyc bo cholerstwo sie rozszerza ku wylotowi. Potraktowa to napewno nalezy jako zwykly prostokatny BR z zaokraglanymi wylotami. Moze podam wymiary tego to ktos by to obliczyl? komora przed glosnikiem ma 40L.

według mnie to trzba przyjąc naj węższą czesć, ale gdyby to nic nie robiło to poco taka firma jak Mackie by to cisła do swoich pak?

dalej nie wiem co z tą fazą?
    dla 40 Hz gra lepiej w przeciw fazie powyżej 50 Hz już gra znowu lepiej w fazie? jak to połączyć w końcu?

a i jakie głosniki sie nadają do BP. jakie parametr o tym swiadczy? Vas? Qts?

barthezz możesz ją zwymiarować :) moze kiedyś coś na wzór zbuduje sobie pod choinke. tylko o mniejszej mocy bo 900 to łeb może urwać.
    Anonymous
    Anonymous  
    Kwaczor

VIP Meritorious for electroda.pl
    Jaki by nie był WinISD pozwala zaobserwować różnice fazowe jakie się pojawiają pomiedzy BR i BP. Nawet według symulacji potrafią sięgać 90°
    djbully
    Level 20  
    Kwaczor wrote:
    Jaki by nie był WinISD pozwala zaobserwować różnice fazowe jakie się pojawiają pomiedzy BR i BP. Nawet według symulacji potrafią sięgać 90°

zamiast na winisd zrobiłem symulacje na winisd pro i niestety nie jest już tak rózowo. głosniki z wysokim Fs nie nadają sie do tej obudowy, a cieżko znaleźć gosnik o wysokim SPL a niskim Fs na poziomie 30Hz
    na winisd pro wyszło coś takiego:
    zielone to BR a niebieskie BP na tym samym głosniku.
    BP a faza. oświeccie mnie.

czyli ma sie to tak rozumieć że do Fc BRa BP gra o ok 180st odwrócony? a potem troche lepiej a potem znów? czyli jednym słowem nie dasie połaczyć tych obudów razem żeby grały razem doły?
    Kwaczor

VIP Meritorious for electroda.pl
    W tym przypadku mogłoby być skuteczne podłaczenie jednego z zestawów w przeciwfazie, ale to nie zagwarantuje sukcesu. Najlepiej jakiś przedwzmacniacz, może zwrotnica z płynnie regulowaną fazą.
    djbully
    Level 20  
    Kwaczor wrote:
    W tym przypadku mogłoby być skuteczne podłaczenie jednego z zestawów w przeciwfazie, ale to nie zagwarantuje sukcesu. Najlepiej jakiś przedwzmacniacz, może zwrotnica z płynnie regulowaną fazą.
    ma ktoś może schemat jak przesuwać płynnie faze? chociaż o 180st to całkiem nawet słychac.

BP sie wytlumia?
    cursor
    Level 30  
    Odezwij się na gadu, mam gdzieś w pdf'ach elektronika praktycznego, był tam schemat odwracacza fazy do subwoofera(z płynną regulacją).
    bprzem
    Level 18  
    to moze wrzuc tutaj, inni tez skorzystaja
    *dj*eliot*
    Level 16  
    No więc tak. Ja już pewnie jestem troche znany z zabaw z BP :D i z doświadczenia powiem tak:
    BP z BR nie zagra a jak zagra w przeciw fazie dobrze na 50 hz to jak kolega pisal przykladowo na 70hz będą się już znosić.
    Ogólnie BP można tłumić. Ja po wytłumieniu swojego BP4th uzyskałem niższy i bardziej miękki bas. Jednakże w przypadku BP4th tylną komorę gdy się tłumi to tak jakby się ją powiększało co daje lekki spadek podbicia najniższych rejestrów ale za to niższe zejscie które nie jest aż tak odczuwalne ponieważ spada podbicie niższych partii.
    djbully
    Level 20  
    *dj*eliot* wrote:
    No więc tak. Ja już pewnie jestem troche znany z zabaw z BP :D i z doświadczenia powiem tak:
    BP z BR nie zagra a jak zagra w przeciw fazie dobrze na 50 hz to jak kolega pisal przykladowo na 70hz będą się już znosić.
    Ogólnie BP można tłumić. Ja po wytłumieniu swojego BP4th uzyskałem niższy i bardziej miękki bas. Jednakże w przypadku BP4th tylną komorę gdy się tłumi to tak jakby się ją powiększało co daje lekki spadek podbicia najniższych rejestrów ale za to niższe zejscie które nie jest aż tak odczuwalne ponieważ spada podbicie niższych partii.

z tym znoszeniem to masz rację, martwi mnie to właśnie.
    to ja wytłumie jedną scianę przedniej komory :)