Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    dioroman
    Level 10  
    Mam dziwny problem z tym tunerem jest on przestrojony i an ręcznym wyszukiwaniu łapie stacje lecz na auto nic nie łapie tylko przelatuje całą skale od 87,5-108 a jak cofam na auto do tyłu to skazce w duł do stacji jaką powinien złapac lezc znowu szuka częstotliwośc do góry , w czym leży problem
    fredpostrach
    Level 27  
    czy tuner od kupna pracuje na tym zakresie czy został przestrojony ?
    czy jak synteza mija stacje wskaznik poziomu sygnału pokazuje siłe sygnału danej stacji ?

p.s
    z reguły jak niestaje na stacjach to sa rozstrojone "stopy" .
    dioroman
    Level 10  
    Tuner jest przestrojony an obecne pasmo jak i głowica podczas normalnego strojenia ręcznego wskazana jest stacja i łapana natomiast na auto wogule nie zapala sie ta dioda czerwona sygnału jak an auto dam struj w duł to na 107,60( jest stacja an ręcznym strojeniu) skacze częstotliwośc do tego poziomu a następnie znowu do 108
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Witam

Najprawdopodobniej jest źle przestrojona głowica. Należy to poprawić, a jak nie przyniesie efektu to należy wyregulować wzmacniacz p.cz.

Pozdrawiam
    dioroman
    Level 10  
    Mógłbyś mi powiedzec jak zestroic głowice i cewki w torze p.cz bo nie za bardzo w tym siedzę ogólnie przy jakiej cewce przekręacc rzdeń gdzie mierzyc napięcie i jakie ma byc
    dybas
    Level 38  
    Głowicę proponuję zostawić w spokoju. Najprawdopodobniejszą przyczyną
    usterki jest jednak rozstrojenie obwodów detektora FM. Do poprawnego
    zestrojenia wymagany jest generator sygnałów wzorcowych AM/FM, oraz
    sonda logiczna "STOP". Procedura jest następująca:
    a) potencjometr R144 (regulacja czułości AUTO-STOP) ustawić w prawe,
    skrajne położenie
    b) ustawić na wyświetlaczu 98MHz
    c) podać na gniazdo antenowe sygnał z generatora: fm=1kHz, ΔF=40kHz,
    Uwy=1mV.
    d) przy wykręconym rdzeniu cewki L110 stroić cewką L109 na min.
    zniekształceń (0,3%)
    e) na K5, K6 założyć sondę STOP i zasilić ją
    f) stroić L109 tak, aby przy odstrojeniu o ±18kHz nie świeciła się dioda
    g) skorygować zniekształcenia cewką L110
    Artur k.
    Admin of Audio group
    Musisz mieć do dyspozycji woltomierz napięcia stałego, śrubokręt z materiału niemagnetycznego (plastik itp) i najlepiej schemat do tego tunera. Koniecznie musisz posiadać źródło dobrej jakości sygnału (najlepiej generator albo kablówka, w żadnym wypadku zwykła antena).

Na początek należy sprawdzić zakres napięcia przestrajania. Napięcie to powinno wynosić 3V dla częstotliwości 87.5Mhz i 25V dla 108Mhz, jeśli tak nie jest to należy skorygować jego wartość za pomocą kondensatora (dla 108 Mhz) lub cewki (dla 87.5 Mhz) w obwodzie heterodyny. Jeśli zakres będzie poprawny, to należy zestroić pozostałe obwody, tak by sygnał p.cz. na wyjściu głowicy był jak najsilniejszy (można posługiwać się wbudowanym wskaźnikiem sygnału). Strojenie głowicy należy przeprowadzać w dwóch punktach - przy najniższej i najwyższej częstotliwości.
    Ponieważ te regulacje będą na siebie wpływały, więc należy przeprowadzić je kilkakrotnie, aż do uzyskania jednakowego, możliwie największego poziomu sygnału dla obu strojonych częstotliwości.

Pozdrawiam
    fredpostrach
    Level 27  
    mam nadzieje ze pcz nie ruszane ? skoro głowica była przestrajana to wcz tylko ruszane .
    napisz jaka głowica tam siedzi bo 3 rodzaje tam pachalismy i juz niepamietam .

p.s
    zeby ustawic stopy wystarczy sama sonda ale skad ja wezmie?
    dioroman
    Level 10  
    Jest tam głowica GFE 112 ale nie am tam wogule potencjometru R144 tylko potencjometry R171 i R159 dowiedzałem sie że poprzedni właściciel rozstroił tor p.cz ruszał cewkami na płytce i głowicy
    dioroman
    Level 10  
    jest samo GFE112 powiedz mi gdzie powinien byc ten potencjometr R 144.
    Jak stroic tor p.cz gdyż nie posiadam generatora.
    Zauważyłem jeszcze że an opcji fast też nie łapie stacji tak jak na auto tylko przy normalnym powolnym zmienianiu częstotliwości w górę i dół
    dybas
    Level 38  
    Być może oznaczenia elementów są nieco inne, ponieważ schemat mam z
    AS-952, ale rozwiązanie jest identyczne. Trzeba szukać w pobliżu
    układu scalonego TDA1576 - wzmacniacza i ogranicznika p.cz.
    dioroman
    Level 10  
    Nie ma tam tych kondensatorów.
    dioroman
    Level 10  
    Bezproblemowo tuner bez anteny łapie około 9 stacji.
    Tylko dlaczego to auto nie chce działec powiedz mi co tworzy układ auto może to jakiś scalak jest uszkodzony i jak dało by sie zestroic obwód p.cz bo chyba tylko L110 i L109 były ruszane.
    fredpostrach
    Level 27  
    scalak nie jest uszkodzony stopy sa roztrojone ale bez sondy ciezko to bedzie zestroic . robiłem na tym tunerze i miałem taka sonde prosty układ kilka oporow 2 diody swiecace cos tam i krokodylek zasilania z radiatora BD ale zabij niepamietam 19 lat mineło .
    dioroman
    Level 10  
    A powiedz mi co stanowi obwód auto stopu i auto w tym tunerze