Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Efekt gitarowy mxr distortion +

Kamiloli 12 May 2007 20:38 4011 14
    turek120
    Level 12  
    Za elementy nie zapłacisz więcej niż 10 zł.
    Kamiloli
    Level 10  
    A napisz mi jakie to będa elementy...
    Cameel
    Level 14  
    ten schemat ma jakies dziwne zasilanie 4.5v zamiast 9v. ale..
    741+postawka - 2pln
    .047uF - 0.50pln
    4.7K - 0.50pln
    1M pot - 2.5pln
    2x 1M - 1pln
    .01uF - 0.50pln
    2x 10K - 1pln
    2x .001u - 1pln
    1uf - 0.50 pln
    10K pot - 2.50 pln
    2x 1n270 - 1pln
    2x jack - 2pln
    klips na baterie - 1pln
    przelacznik - od 0.50 do 10pln*

polecam projekt mxr distortion+ ze strony tonepad. swietnie gra i masz gotowy projekt plytki, jesli zdecydujesz sie robic na plytce, a nie na pajaka.
    http://www.tonepad.com/project.asp?id=2

koszty to(zakładam maksymalne, detaliczne):
    scalak+podstawka - 2pln
    2x potencjometr - 5pln
    7x kondensator - 3.50pln
    7x rezystor - 3.50
    2x gniazdo jack - 2pln
    klips na baterie - 1pln
    przelacznik - od 0.50 do 10pln*

wiec maksymalne koszty przy zalozeniu, ze niczego nie masz i wszystko bedziesz kupowal detalicznie wyniasa ok 17.50pln. jednak jesli sie usmiechniesz do jakiegos kolegi elektronika, lub rozbierzesz jakies stare radio lub inne urzadzenie elektroniczne duza czesc elementow bedziesz mial za darmo. kwoty przedstawione przeze mnie sa to maksymalne sumy jakie bedziesz musial wylozyc. licz sie z tym, ze jest to maksimum.

*ponizej przedstawione sa elementy upiekszajace. obudowa o oryginalnych wymiarach z aluminium odlewanego cisnieniowo ora przelacznik footswitch, ktory mizna zastapic izostatem.
    typowy footswitch - do 10 pln
    obudowa(aluminowa) - 20pln
    Cameel
    Level 14  
    wydaje mi sie, ze ktos po prostu sie pomylil, ale glowy za to nie dam.
    Kamiloli
    Level 10  
    Czyli powinno być 9v czy 4.5??
    Cameel
    Level 14  
    musze cie rozczarowac, ale jak sie przyjrzalem schematowi z generalguitargadgets(ten layout) i schematowi a gm arts( scheamt z pierwszego posta) to one sie minimalnie roznia.
    jesli chcesz wykozystac ten layout to kliknij tu http://generalguitargadgets.com/index.php?option=content&task=view&id=42&Itemid=74
    ggg jest pod wzgledem organizacyjnym bardzo dobre. masz tam liste czesci, schemat, wzor plytki i uklad elementow
    Kamiloli
    Level 10  
    Tzn ze to co ty podałeś bedzie lepsze?? Jakich kabli uzyć do łaczenia niektórych cześci i ile watowe brać te rezystory np. 10k
    Cameel
    Level 14  
    jesli sie nie znasz to tak, bo masz tam wszystko opisane. z tej strony pochodzi wzor plytki z ukladem elementow ktory chciales zastosowac. kable zwykle. rezystory 0,25 wata wszystkie

w razie problemow i pytan odezwij sie na gg: 9798415
    Kamiloli
    Level 10  
    A jaki to ma być przycisk?? Ilo pozycyjny albo jaki??
    dioda.tychy
    Level 13  
    drogi kolego!

z zasilaniem jest ok - 9V - te 4.5V to on musi mieć na we + jako napięcie odniesienia (z resztą - poczytaj o punktach pracy albo wogóle o działaniu wzmacniacza operacyjnego)

jedna moja porada - na czym się sparzyłem - UL741 szumi - lepiej kup LM358 - jest to podwójny wzm operacyjny niskoszumowy i efekt końcowy jest wielokrotnie lepszy niz na przestarzalym 741 (mniej szumi, większe wzmocnienie, mniejsze zniekształcenia itd)

pozdrowienia i miłej zabawy
    Kamiloli
    Level 10  
    Jaki ten przycisk jest?? To jest jakiś footswitch czy normalny hebelkowy?

Dodano po 14 [minuty]:

A i ja kupiłem UA 741 (zamiennik ULY 7741)
    Kamiloli
    Level 10  
    Nie wiecie skad moge wziasć 9 pinowy przełącznik pasujacy do tego schematu? :D
    lunatykboom
    Level 11  
    Czym się różni budowanie 'na pająka' od płytki? Mogę się tylko domyślać, ale nie chcę uprzedzać ;)

EDIT:
    Już mi zostało wytłumaczono. "Pająk to potoczna nazwa łączenia elementów w powietrzu za pomocą kabelków." Dziękuję :)