Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Metal Work Pneumatic
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ariston MBAA 4532cv - zgasło światło nie pracuje

Zoo12 12 Maj 2007 22:29 3440 6
  • #1 12 Maj 2007 22:29
    Zoo12
    Poziom 11  

    Witam
    w lodówce zgasło światło i przestała pracować nie chłodzi jedynie świeci się dioda na module sterowniczym sygnalizująca zasilanie a po naciśnięciu i przytrzymaniu przycisku super freeze zapala się światło i włącza wentylator słychać tez cyknięcie elektrozaworu jednak nic więcej nawet inne diody się nie zapalają a dioda zasilania gaśnie sprawdzałem sam modół ale nic nie znalazłem. Czy spotkał się ktoś z podobną usterką?

    0 6
  • Metal Work Pneumatic
  • #2 13 Maj 2007 19:42
    eeban
    Specjalista AGD

    Wyjmij moduł jest za pokrętłami.

    w wyszukiwarkę wpisz mba 3831

    0
  • Metal Work Pneumatic
  • #3 14 Maj 2007 17:43
    Zoo12
    Poziom 11  

    moduł wyjąłem sprawdziłem w miarę moich możliwości nic nie znalazłem jedynie jeden elektrolit miał trochę za małą pojemność wymieniłem ale nic to nie zmieniło zmostkowałem styki na przekaźniku agregat pracuje ale samo sterowanie nie reaguje nawet na przyciski jedynie jak dłużej je przytrzymać to włącza się światło i wentylator słychać cykanie elektrozaworu ale po kilku minutach światło gaśnie i pali sie tylko dioda zasilania. Czy jest w tej lodówce coś takiego jak reset elektroniki?

    0
  • #4 14 Maj 2007 20:09
    eeban
    Specjalista AGD

    Zoo12 napisał:
    moduł wyjąłem sprawdziłem w miarę moich możliwości nic nie znalazłem jedynie jeden elektrolit miał trochę za małą pojemność wymieniłem ale nic to nie zmieniło zmostkowałem styki na przekaźniku agregat pracuje ale samo sterowanie nie reaguje nawet na przyciski jedynie jak dłużej je przytrzymać to włącza się światło i wentylator słychać cykanie elektrozaworu ale po kilku minutach światło gaśnie i pali sie tylko dioda zasilania. Czy jest w tej lodówce coś takiego jak reset elektroniki?

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic753238.html

    0
  • #5 15 Maj 2007 18:27
    Zoo12
    Poziom 11  

    niestety ale nie znalazłem postu który by naprowadził mnie na jakiś trop próbowałem dowiedzieć się w jaki sposób są podłączone czujniki do modułu ale nie udało mi się szukałem schematu ale też nie znalazłem chyba będę musiał skorzystać z usług jakiegoś serwisu. podejrzewam moduł ale nie jestem pewny na 100% elementy typu oporniki diody tranzystory triaki zostały sprawdzone ale nic nie znalazłem jedynie pozostaje procesor albo jakiś czujnik ale tego bez schematu nie sprawdze

    0
  • #6 16 Maj 2007 14:35
    leszkju
    Poziom 17  

    Do wymiany moduł bądź naprawa starego.

    0
  • #7 16 Maj 2007 17:10
    Zoo12
    Poziom 11  

    Witam, lodówka już działa :D może to wydać sie śmieszne ale dla mnie nie jest nie było nic uszkodzone a przypuszczam że gdybym wezwał serwis to został by wymieniony moduł sterowania bo z nim było coś nie tak. Przemierzyłem wszystko co było można i nic nie znalazłem poprawiłem wszystkie luty a ona nadal nie działała dopiero po wlutowaniu pamięci i załączeniu lodówka próbowała załączyć agregat. Po ponownym wlutowaniu pamięci i załączeniu zapaliły sie wszystkie diody na module i włączył sygnał dźwiękowy po przekręceniu pokręteł na minimum i ponownie na E zapaliło się światło w lodówce a około 8min później włączył się agregat teraz wszystko jest Ok
    Dziękuje za sugestie.

    0
  Szukaj w 5mln produktów