Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przerwanie UART, I2C i Bascom.

robiw 13 May 2007 10:56 3431 13
    robiw
    Level 26  
    Witam.
    Zamierzam "sklecić" taki układzik, który przy użyciu magistrali I2C zmienia odpowiednie parametry reagując w ten sposób na polecenia z klawiatury. Jednocześnie chciałbym aby te parametry mogły być także zmieniane przez odpowiednie instrukcje interfejsu MIDI (to taki UART z baud 31250). Wymyśliłem sobie, że sterownika będzie realizował (w pętli) swoje podstawowe funkcje a przy zgłoszeniu przerwania z UARTa odczytywał bajt i jeśli = 176 to odczytuje 2 następne, następnie "dekoduje" i wysyła odpowiednie sygnały regulacyjne przez I2C. Problem w tym, że oprócz tego na co ma zareagować (czyli danej 176) w MIDI co chwilę mogą przychodzić jakieś sygnały i w związku z tym obawiam się czy takie nieustanne przerwania od UARTa (MIDI) i sprawdzanie odczytanego bajta oraz ewentualnie 2 kolejnych nie spowodują "zatkania" programu głównego nie mówiąc już o "wywalaniu" transmisji I2C. Zresztą swoją drogą to nie wiem czy tą transmisję I2C umieszczać w procedurze obsługi przerwania, raczej nie... ale jeśli tak to powinna ta procedura przekazać parametry do pętli głownej a ta zrealizuje transmisję I2C tylko, że zanim to zrobi to może przyjść już nowe przerwanie... Macie jakieś pomysły (Bascom)... robiw
    szymtro
    Level 30  
    Mamy pomysły.
    Użyjesz sprzętu który ma oba interface sprzętowe.
    Zdeklarujesz sobie bufory do wysyłania/odbierania jako bajtowe o odpowiedniej pojemności.
    Do tego liczniki danych w buforze.

Program ma działać samoczynnie - ma odebrać dane do bufora po rs i wysłać dane samoczynnie z bufora po i2c po wyzwoleniu oczywiście.

I2C zaraz po pierwszym przerwaniu ma sprawdzić czy licznik bajtów jest mniejszy niż ustawiony (do wysłania) i jeżeli nie to ładuje kolejny bajt i wysyła. Jak tak to wysyła stop i się wyłącza.

RS podobnie - sprawdza jak wygląda licznik bajtów odebranych i jeżeli jest zero to sprawdza ten twój 176. Jak znajdzie zwiększa licznik i kolejna dana będzie lądowała w buforze - aż do osiągnięcia odpowiedniej liczby lub np crlf na końcu.

Napisanie czegoś takiego nie jest trudne. Uruchomienie będzie bardziej skomplikowane niż LCD lub ds1820. Praca głównie z rejestrami niż wbudowanymi funkcjami bascom = można równie szybko zrobić to w asm.
    robiw
    Level 26  
    Pomysł fajny ale odpada bo:
    1. uC to 89C4051 (sprzętowy UART) tylko odbiór Rx
    2. I2C - Bascom (steruje układami TDA)
    3. sterownik poza tym obsługuje "klawiaturę" (2 piny), impulsator i lcd 4x16znaków oraz adresuje 4052... robiw
    szymtro
    Level 30  
    Quote:
    1. uC to 89C4051
    Faktycznie to troszkę zmienia.
    Ale malutka '51 atmela ma sprzętowy uart i chociaż to warto było by wykorzystać. Co do reszty sprzętu to użyj jak najwięcej hardware jak się da (encoder na przerwaniu).

O rs sprzętowym pod bascomem już tutaj parę razy pisaliśmy - ostatni raz chyba wakacje zeszłego roku.

Co do reszty to też da się zrobić - tylko pisz z głową, najlepiej uruchamiaj funkcje po kolei. I kup może jeszcze jednego uC bo 1000 cykli programowania może się okazać za mało.
    robiw
    Level 26  
    szymtro wrote:
    Quote:
    1. uC to 89C4051
    Faktycznie to troszkę zmienia.
    Ale malutka '51 atmela ma sprzętowy uart i chociaż to warto było by wykorzystać. Co do reszty sprzętu to użyj jak najwięcej hardware jak się da (encoder na przerwaniu).

O rs sprzętowym pod bascomem już tutaj parę razy pisaliśmy - ostatni raz chyba wakacje zeszłego roku.

Co do reszty to też da się zrobić - tylko pisz z głową, najlepiej uruchamiaj funkcje po kolei. I kup może jeszcze jednego uC bo 1000 cykli programowania może się okazać za mało.

Dlaczego Encoder na przerwaniu? To byłoby kolejne przerwanie, które może położyć transmisję I2C a nawet do LCD...1000 cykli programowania to aż nadto..nie mówiąc już o tym, że pewnie wytrzymują więcej. Na problem nie mam narazie pomysłu... robiw
    szymtro
    Level 30  
    Tu się nie martw że ci wyłoży komunikację i2c - to nie jest 1wire. Tu można przerwać cykl zegara na bardzo długo i nic się złego nie stanie - dlatego wolę tmp100 od ds1820.
    To samo tyczy się komunikacji z lcd - jak wyjdzie dłużej to nic nie będzie - gorzej jak wyjdzie za krótko.

Encoder ma dwa sygnały a i b. Jeden dajesz na przerwanie a drugi sygnał sprawdzasz jak wystąpi przerwanie. Jeden to kręcone w jedną 0 to w drugą o jeden impuls.
    robiw
    Level 26  
    To jak najlepiej to napisać aby nie wstrzymywać programu a jednocześnie nie zgubić żadnych danych z MIDI - w Bascomie. robiw
    szymtro
    Level 30  
    Najlepiej to napisać sobie w bascomie ale z użyciem sprzętu - czyli przerwania tu gdzie się tylko da.
    Rozumiem że masz tylko odbierać dane po rs z ustalona prędkością i jakoś je zapisywać. Fajnie było by gdyby te dane były jednobajtowe - szybciej się wtedy reaguje i są pojedyncze, szybkie warunki.
    Kwarc daj max jaki wyjdzie z wyliczeń (najchętniej bardzo blisko 24MHz)

Encoder podłączony do intx, przerwanie na zbocze. W przerwaniu coś takiego:
    int0_przerwanie:
     if p1.2=0 then
      if licznik_encoder<255 then incr licznik_encoder
     else
      if licznik_encoder >0 then decr licznik_encoder
     endif
    return
    Albo tak(bo pewnie do menu to potrzebne):
    int0_przerwanie:
     if p1.2=0 then
      set bit_pomoc_plus
     else
      set bit_pomoc_minus
     endif
    return
    a w pętli programu będziesz sobie sprawdzał te bity, odpowiednio reagował i kasował je (reset).
    robiw
    Level 26  
    Impulsator nie będzie pracował na przerwaniu tylko zwykle w pętli bo takie rozwiązanie wystarczy. W tejże pętli będą także wysyłane sygnały regulacyjne po I2C jako odpowiedź na regulacje wykonane impulsatorem oraz wyświetlane dane na LCD. Procedura obsługi przerwania od Rx (MIDI) odczytuje bajt i jeżeli równy jest 176 (nasze dane) to czyta dwa kolejne do 3 elementowej tablicy oraz ustawia flagę midi_active. W pętli programu głównego jest sprawdzana ta flaga i jeżeli jest ustawiona to dekodowane są 2 bajty z tablicy (2-gi i 3-ci) i rozkazy wysyłane po I2C a na końcu flaga jest kasowana. Chcę uniknąć tych zdarzeń w procedurze obsługi przerwania. Takie rozwiązanie ma jednak tę wadę, iż może się zdarzyć, że zanim nasze dane zostaną w głównej pętli programu zdekodowane i wysłane po I2C to przyjdą już nowe zamieniając tamte...może jakiś bufor? Dodatkowo, nie wiem, najlepiej której użyć instrukcji odczytu danej z MIDI przy użyciu Bascoma. Rezonator musi być 12MHz dla baud 31250... robiw
    robiw
    Level 26  
    ...nikt nie pomoże w wyborze rozwiązania/instrukcji pod Bascomem? robiw

Dodano po 17 [minuty]:

i jak zrealizować format danych MIDI:
    rozkaz ma 10 bitów - bit startu, 8 bitów danych, 1 bit stopu (bez kontroli parzystości)? robiw
    Jacek1708
    Level 12  
    miałem podobny problem. Przerwanie od UART powodowało że program wpadał w przerwanie i nie chciał wyjść. Zrezygnowałem z przerwania i w pętli głównej wstawiłem Zmienna = inkey ; if zmienna = ??? then ???. to rozwiązanie nie powoduje przerwania ale trzeba czekać aż program w pętli dojdzie do tego punktu. Wszystko zależy czy ma natychmiast reagować na przerwanie, czy może poczekać aż wykona polecenia w pętli głównej i dojdze do tego momentu.
    robiw
    Level 26  
    Jacek1708 wrote:
    miałem podobny problem. Przerwanie od UART powodowało że program wpadał w przerwanie i nie chciał wyjść. Zrezygnowałem z przerwania i w pętli głównej wstawiłem Zmienna = inkey ; if zmienna = ??? then ???. to rozwiązanie nie powoduje przerwania ale trzeba czekać aż program w pętli dojdzie do tego punktu. Wszystko zależy czy ma natychmiast reagować na przerwanie, czy może poczekać aż wykona polecenia w pętli głównej i dojdze do tego momentu.

Reagować nie musi tak natychmiast ale Twoje rozwiązanie może spowodować, iż wiele danych wysłanych po MIDI zostanie utraconych bo program będzie w tym czasie znajdował się w innym miejscu. Myślę nad tym, czy by danych z MIDI nie ładować do jakiejś zmiennej/bufora z indeksem a potem w pętli "do loop" odczytywać je i przesyłać przez I2C. To rozwiązanie nie daje jednak także pewności co do możliwości utracenia danych gdy będzie ich przesłanych sporo w jednostce czasu... robiw
    Jacek1708
    Level 12  
    Po warunku If Then możesz dać polecenie Midi nadaj >< słuchaj MIDI ładuj do bufora wróć do programu
    robiw
    Level 26  
    Znalazłem i zmieniłem taki kod:

Dim Dana(3) as byte
    Dim Midi as Bit

Serial_int:
       If scon.0= 1 Then
          Dana[1] = Sbuf
          Set Midi
          scon.0=0 'zerowanie flagi rx
       else
          scon.1=0 'zerowanie ew. flagi tx
       End If
    Return

I teraz tak:
    1.czy przerwanie będzie zgłaszane po każdym bajcie, który nadejdzie po Midi (RS)... bo program ma reagować na dane z Midi i jeżeli odczyta bajt=176 (I TYLKO WTEDY) to ma odczytać 2 kolejne i ustawić zmienną Midi aby program w pętli głównej "przerobił" te dane i wysłał po I2C. Jak to przerobić? robiw