Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nie wyje autoalarm META SYSTEM w Skodzie FABIA 2002r

eruption1 13 May 2007 14:10 5439 9
    eruption1
    Level 10  
    Jestem tu pierwszy raz (jako zalogowany :) ) więc witam wszystkich.
    Moja wiedza elektroniczna jest bardzo płytka - nie ten fach :)
    Mam problem, kupiłem skode fabie 2002r - używaną.
    Przed zakupem była sprawdzana przez "profesionalistów", ale oni nic nie stwierdzili. Posiada ona fabryczny autoalarm, który jak sie dziś okazało nie działa. Gdy się wejdzie do samochodu przy włączony alarmie to kierunki zaczynają migać(czasami migną tylko raz i przy ponownym ruchu migną kolejny itd....). Niestety nic nie wyje, samochód mogę normalnie odpalić itp.
    Do syreny dochodzą 3 brązowe kabelki... wcześniej odchodzą od tego samego kabla 4 inne ( czerwony, niebieski, czarny i chyba zielony) , które do niczego nie prowadzą , są po prostu urwane.
    Czy do czegoś te kabelki prowadzą :) ?
    Pozdrawiam
    PS. a może to wina czegoś innego
    MOWI
    Level 11  
    Wydaje mi się że mogły sie rozlutować kabelki od syreny... możesz zmierzyć miernikem
    eruption1
    Level 10  
    Hym kabelki do syreny są OK - alarm nawet nie odcina zapłonu.
    Może ktoś z forumowiczów wie jaki jest tam montowany fabryczny alarm ?
    xwit
    Level 33  
    TAM NIE MA FABRYCZNEGO ALARMU!!!Zakładany przez dealera.Może jeszcze napiszesz jak się go włącza???Robicie tu panowie zgaduj zgadula.A to nie jest miejsce by się w to bawić.Jak masz pilota to zrób fotkę i wrzuć na forum.
    eruption1
    Level 10  
    Aaaha :]
    Niestety nie mam czym zrobić dokładnej foty, ale na gumowym guziczku jest napisane : META SYSTEM.
    To chyba alarm META SYSTEM M870AN - poprzeglądałem forum.
    PS. jak zamykam lub otwieram samochód to nie ma sygnału dźwiękowego - po prostu kierunki mrugną.

Pozdrawiam
    eruption1
    Level 10  
    To jak, nikt nie ma schematu do tego alarmu :) ?
    jkm73
    Level 21  
    to alarm meta system,dokladany u dealera,w standardzie nie ma przekaznika do odciecia,ale jest przewod nim sterujacy,trzeba by go dolozyc.Syrenka jest zakonczona wtyczka bodajze 4 pinowa i bezposrednio wpieta w centrale. Ten alarm ma dosc dlugi czas uzbrajania ,ok 40 s ,wiec nie pobudzaj go zaraz po zalączeniu.Gdzies mam schemat i programowanie,potwierdzenie dzwiekiem zalaczenia ustawia sie za pomoca zworek.Ogolnie to archaik ale nie sprawia problemow...
    eruption1
    Level 10  
    Dziękuję za odpowiedz.
    Do syrenki dochodzi wtyczka 3 pinowa.
    Tak się zastanawiam czy to może po prostu bateria się nie wyczerpała w syrenie ?
    Jutro potestuje wszystko - najbardziej dziękuję za ten czas uzbrajania - już wiem dlaczego nie zawsze zaskakiwał :)
    Pozdrawiam
    eruption1
    Level 10  
    Witam ponownie,
    Sprawdziłem baterie w syrenie - są OK.

Kabel który prowadził do syreny był oklejony taśmą - postanowiłem sprawdzić dokąd prowadzi i sie okazało, ze do niczego nie prowadzi :| :o
    Był po prostu przyklejony taśmą do kabla - nie wbijał się do niego, ani nic. Po prostu był przyklejony taśma - jak to zobaczyłem myślałem, że się zastrzelę.

Teraz sobie myślę, że te 4 kabelki - czerwony, brązowy, czarny i niebieski (takie dokładnie są) powinny prowadzić do syreny.

Zrobiłem zdjęcia syreny - jeśli ktoś z forumowiczów może to niech powie czy ta syrena jest od tego alarmu (na syrenie jest logo Meta System).

Syrena ma gniazdo 3 pinowe, a mam 4 kable ...

Pozdrawiam i czekam na odpowiedz

PS. Syrena oczywiście ma obudowę z tyłu, ale do zdjęcia ją rozebrałem.

eruption1
    Level 10  
    Proszę moderatorów o usunięcie lub przekreślenie wcześniejszej dyskusji, ponieważ doczytanie jej zajmie dużo czasu i może wprowadzić w błąd.

Odgrzebałem temat, ponieważ nie zająłem się tym jeszcze :P
    Do syrenki prowadzą 4 kable (widoczne na zdjęciu).
    Wtyczka urwana, ja dalej nie wiem który do czego.
    Zrobiłem nowe fotki i wysyłam zapytanie czy może dziś któryś z Panów będzie wiedział jak to podłączyć ? Z tego co mi wiadomo na dwóch kablach powinno być napięcie 12V , trzeci to "+" a czwarty to masa. Tylko w jakiej kolejności podłączyć to do syrenki ?

Pozdrawiam