Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Halasliwy speedtouch 510

szejk_albin 13 Maj 2007 18:11 2858 8
  • #1 13 Maj 2007 18:11
    szejk_albin
    Poziom 9  

    Witam
    Niedawno zakupilem modem adsl speedtouch 510 i w zwiazku z tym mam pytanie do uzytkownikow tego sprzetu:
    czy ten modem musi sie tak strasznie grzac??
    oraz czy u was tez dziala tak strasznie halasliwie (piszczenie) i czy da sie cos z tym zrobic?? Dowiedzialem sie niedawno ze pomoc moze wymiana kondensatorow, czy jest to wiarygodna informacja?

    0 8
  • #2 13 Maj 2007 21:12
    jacekowski
    Poziom 19  

    no wiec mam ten modem i grzeje sie troche tzn. czuc ze jest cieply ale nie parzy a co do piszczenia u mnie nie wystepuje
    i chodzi bardzo stabilnie ostatnio mialem uptime 97 dni ale przez moj blad musialem go zrestartowac

    0
  • #3 13 Maj 2007 22:30
    szejk_albin
    Poziom 9  

    A skad masz neta?? Bo slyszalem ze to przerazliwe piszczenie wystepuje tylko gdy neta dostarcza netia a na nestradzie wszsytko jes picus glancus:|
    Po resecie zanim modem powstanie i jest gotow do pracy tez potrzebuje ok.20 minut?? U mnie niestety tak jest i kilka razy sie przy tym resetuje zanim jego praca bedzie stabilna:cry:

    0
  • #4 13 Maj 2007 23:25
    jacekowski
    Poziom 19  

    neta mam od telekomunikacji ale to nie powinno miec znaczenia jako tako raczej bedzie to sama linia tzn. material tlumienie i takie tam
    po resecie
    =>:systemlog show
    <4> SysUpTime: 00:00:00 KERNEL Warm restart
    <148> SysUpTime: 00:00:07 DHCP lease ip-address 10.0.0.138 bound to intf eth0
    <148> SysUpTime: 00:00:07 DHCP Auto DHCP: server detected on LAN, own dhcp server disabled
    <173> SysUpTime: 00:00:13 xDSL linestate up (downstream: 640 kbit/s, upstream: 160 kbit/s)
    <39> SysUpTime: 00:00:21 PPP CHAP Receive challenge (rhost = kat_ru1)
    <38> SysUpTime: 00:00:23 PPP CHAP Chap receive success : authentication ok
    <132> SysUpTime: 00:00:24 PPP link up (PPPoA_1) [83.5.101.37]
    24 sekundy i jest internet
    soft mam
    =>software version
    Flash image : 4.2.7.16.0
    Build name : LLT6AA4.27G
    a tu jeszcze ze starego loga
    <148> SysUpTime: 97 days 20:34:51 DHCP 10.0.0.138 deleted: ok
    i z tego powodu musialem go zrestartowac ze nie mial zadnego adresu przydzielonego i nie moglem sie z nim skomunikowac i jest stabilny od razu po resecie i ma jakies juz 3 lata

    Dodano po 8 [minuty]:

    pokaz co ci pluje do loga jak dlugo sie synchronizuje a jak dlugo zestawia polaczenie ppp

    Dodano po 2 [minuty]:

    pokaz jeszcze parametry linii
    =>:adsl info
    Modemstate : up
    Operation Mode : G.DMT Annex A [POTS Overlay Mode]
    Channel Mode : interleaved
    Number of resets : 1

    Vendor Local Remote
    Country : 0f 00
    Vendor : ALCB ANDV
    VendorSpecific : 0000 0000
    StandardRevisionNr : 01 01

    Downstream Upstream
    Margin [dB] : 31.0 20.0
    Attenuation [dB] : 10.0 9.0
    OutputPower [dBm] : 14.0 10.5

    Available Bandwidth Cells/s Kbit/s
    Downstream : 1509 640
    Upstream : 377 160


    Transfer statistics
    Total since power On Cells Kbit
    Downstream : 12511633 5304664
    Upstream : 1079838 457851
    Current Connection
    Downstream : 12511311 05304664
    Upstream : 1079838 457851
    Errors
    Received FEC : 0
    Received CRC : 0
    Received HEC : 0
    Transmitted FEC : 0
    Transmitted CRC : 0
    Tranmsitted HEC : 1

    Far End Failure
    No Failure
    Near end failure
    No failure
    Far end failures since reset
    Loss of frame: 0 failures
    Loss of signal: 0 failures
    Loss of power: 0 failures
    Loss of link: 0 failures
    Errored seconds: 0 seconds
    Far end failures last 15 minutes
    Loss of frame: 0 seconds
    Loss of signal: 0 seconds
    Loss of power: 0 seconds
    Loss of link: 0 seconds
    Errored seconds: 0 seconds
    Far end failures current day
    Errored seconds: 0 seconds
    Far end failures previous day
    Errored seconds: 0 seconds
    Near end failures since reset
    Loss of frame: 0 failures
    Loss of signal: 0 failures
    Loss of power: 0 failures
    Errored seconds: 0 seconds
    Near end failures last 15 minutes
    Loss of frame: 0 seconds
    Loss of signal: 0 seconds
    Loss of power: 0 seconds
    Errored seconds: 0 seconds
    Near end failures current day
    Errored seconds: 0 seconds
    Near end failures previous day
    Errored seconds: 0 seconds

    0
  • #5 16 Maj 2007 19:27
    szejk_albin
    Poziom 9  

    00:00:44 PPP link up (PPPoA_1) [87.205.204.56]
    00:00:44 PPP PAP Authenticate Ack received
    00:00:44 PPP PAP Authenticate Request sent
    00:00:21 xDSL linestate up (downstream: 1312 kbit/s, upstream: 320 kbit/s)
    00:00:10 DHCP server up
    00:00:10 DHCP Auto DHCP: no server detected on LAN, SpeedTouch server started
    00:00:00 KERNEL Warm restart

    Tylko chodzi ze zanim dojdzie to takiego stanu restartuje sie kilkanascie razy i w miedzyczasie przelacza sie miedzy zielona a bursztynowa dioda co wedlug instrukcji oznacza "lacze DSL zsynchronizowanie trwa nawiazywanie polaczenia" ostatnio po odlaczeniu i podlaczeniu zasilanai zajelo mu to ok. 20 minut:cry:

    Product Name = SpeedTouch 510
    Vendor Name = THOMSON
    Software Version = 4.2.5.0.0
    Serial Number = 0351FGFAC
    CLI Version = 1.2.0
    Bootloader Version = 2.0.5
    ASIC Version = 1b01
    Board Name = ADNT-Q
    Modem Label Version = 2.11.29

    DSL Flavour = ADSL over POTS
    Reserved Bandwidth (kbit/s) up/down = 320 / 1312
    Uptime = 03:19:43
    kBytes Tx/Rx = 54918 / 580774
    Properties
    Output Power (dBm) up/down = 12 / 20
    Attenuation (dB) up/down = 10 / 19
    Noise Margin (dB) up/down = 25 / 12
    Vendor Id (local/remote) = ALCB / GSPN
    Statistics
    Loss of signal (local/remote) = 0 / 0
    Loss of power (local/remote) = 0 / 0
    Loss of framing (local/remote) = 0 / 0
    Errored Seconds (local/remote) = 0 / 2
    Loss of link (remote) = 0
    Connections
    PPPoA_1
    Connection Type = PPPoA
    kBytes Tx/Rx = 27132 / 497922
    Username = djdxmfex(malpa)webnet24.pl
    Password = ********
    Last Connection Error = None
    Uptime = 00:21:48
    IP Connectivity
    Ping Address = 83.238.255.76
    Ping Address Description = Secondary DNS server (specified by IPCP)
    Ping Roundtrip Time (in msec) = 23
    Ping Packetsize (in bytes) = 20
    IP
    Local IP Address = 87.205.205.210
    Remote IP Address = 195.114.190.150
    Other IP Addresses = Not Configured
    Primary DNS = 213.241.79.37
    Secondary DNS = 83.238.255.76
    MTU Size = 1500
    Address Translation = pat
    UnicastPackets Tx/Rx = 495644 / 450659
    BroadcastPackets Tx/Rx = 0 / 0
    Packets Dropped = 0
    PPP
    Username = djdxmfex(malpa)webnet24.pl
    Password = ********
    MRU Size = 1500
    Admin. State = up
    Oper. State = up
    Link State = connected
    LCP State = opened
    IPCP State = opened
    Retry interval = 10
    ATM
    Phonebook Name = PVC_1
    Address = 0.35
    Encapsulation = vc-mux
    Auto Configured = no
    QoSbook Name = default
    QoS Type = ubr

    0
  • #6 16 Maj 2007 19:31
    jacekowski
    Poziom 19  

    widac ze masz gorsze parametry lini a to ze piszczy moze oznaczac jakies spuchniete kondensatory w srodku co rowniez wiazaloby sie z gorsza stabilnoscia a to ze dlugo miga na bursztynowo/zielono to raczej wina netii i tego ze maja bardzo obciazone serwery zajmujace sie uwierzytelnianiem

    0
  • #7 16 Maj 2007 21:07
    szejk_albin
    Poziom 9  

    Serdeczne dzieki za pomoc:D
    Mam jeszcze jedno pytanko: czy soft do tego modemu wgrywa sie normalnie czyli laduje sie plik z nowym softem czy wystepuja jakies udziwnienie jak przy np. resecie gdzie trzeba kilka razy w odp momentach nacisnac klawisz??

    0
  • #8 16 Maj 2007 21:17
    jacekowski
    Poziom 19  

    wiem ze jest jakis program od thomsona pod windowsa do uaktualniania ktory ma w sobie wszystko co potrzebne tzn. serwer bootp i tftp a pod linuxem trzeba to zrobic recznie uaktualnialem soft w nim daaaaawno temu bo w nowszej wersji bylo cos co byloby mi przydatne a teraz chodzi dobrze stabilnie wiec nie odczuwam potrzeby zmiany softu

    chyba tylko trzeba przez telnet w ktoryms menu wybrac opcje update
    sprawdz moze jeszcze czy bedzie piszczal jak odlaczysz od niego dsl'a i podlaczysz jakis inny zasilacz najlepiej jakis transformatorowy z porzadnym filtrowaniem napiecia bo moze to tez byc wina zasilacza tylko musisz znalezc jakis z odpowiednia wydajnoscia i napieciem mozesz tez przelaczyc go w tryb bridge i laczyc sie komputerem przez pppoe zeby sprawdzic jak dlugo sie komputer bedzie laczyl
    a te "udziwnienia" przy resecie sa bardzo dobrym pomyslem zeby sobie nie zresetowac modemu przez przypadek
    kolega kiedys przez taki reset nie mial internetu przez tydzien zanim znalazl umowe zeby mogl odzyskac login i haslo

    0
  • #9 16 Lip 2007 18:44
    szejk_albin
    Poziom 9  

    Witam ponownie
    Zdecydowalem sie w koncu oddac ten ze modem do naprawy do jakiegos tam sklepu komputerowego, diagnoza byla sluszna, spuchniete kondensatory, pomogla wymiana na nowe, modem sie nie grzeje, nie piszczy i od momentu wlaczenia zasilania do postawienia polaczenia mija doslownie chwila, naprawa ta wyniosla mnie 20zl.
    Pozdrawiam
    Prosze o zamkniecie tematu

    0